Kali Linux 2022.4: ondersteuning voor meer platforms

Elwin Hodžić
0
Kali Linux is een speciale Linux distributie voor forensische IT-wetenschappers, pentesters en wie dat wil worden. De ontwikkelaars hebben in Kali Linux 2022.4 naast de gebruikelijke updates van pakketten en enkele nieuwe tools, nu ook ondersteuning toegevoegd voor meer apparaten, zoals de PinePhone.
Kali Linux 2022.4: ondersteuning voor meer platforms

Microsoft Store voor Azure

De ontwikkelaars van Kali Linux hebben de Linux-distributie weer naar de Microsoft Store voor Azure kunnen brengen. Bovendien is het de bedoeling dat deze keer de Linux-distributie daar permanent toegankelijk blijft. Daarnaast is Kali als optie beschikbaar in de Raspberry Pi Imager, zodat geïnteresseerden bijzonder gemakkelijk met de Raspberry Pi en Kali Linux kunnen werken. Ook zijn er nu images voor de Qemu-emulator. Bij de meeste cloudproviders zou een generieke cloudimage moeten kunnen draaien.

Kali Nethunter Pro

De ontwikkelaars van deze Linux hechten bovendien veel waarde aan de ondersteuning van het mobiele Nethunter-systeem voor de PinePhone en PinePhone Pro. Nethunter vertegenwoordigt een versie van Kali Linux voor Android-smartphones. De ondersteunde apparaten starten bijvoorbeeld een Linux-container met alle Kali-applicaties, of voor geroote apparaten is er een Android-client om toegang te krijgen tot de Kali Nethunter app store. Hierdoor zijn bijvoorbeeld penetration tests extreem mobiel en zelfs zonder laptop te doen.

Kali Nethunter Pro is nu een bare metal-installatie van Kali Linux met de Phosh-desktop, met speciale optimalisaties voor mobiel gebruik. Images voor SD-kaarten voor dual-boot-werking zijn als eerste beschikbaar, zodat het eigenlijke besturingssysteem ongemoeid blijft. Alternatieven met Plasma Mobile volgen binnenkort, evenals een installatie optie waarmee Nethunter Pro in de interne flash geladen kan worden.

Nethunter zelf heeft een paar updates ontvangen: Bluetooth-stuurprogramma’s voor interne Bluetooth-chipsets zijn nu inbegrepen, evenals updates voor RTL-SDR en MouseJack-ondersteuning. Dit moet mobiel wifinetwerken hacken (wardrive) mogelijk maken met de interne hardware van de mobiele apparaten. Naast nieuwere draadloze firmware is ook ondersteuning voor de Android 12-toestellen OnePlus 6T, Google Pixel 4a 5G en de Realme 5 Pro toegevoegd.

Natuurlijk wordt Kali Linux 2022.4 ook geleverd met de nieuwste softwarepakketten. Op deze versie kun je bovendien gebruikmaken van de Gnome 43 desktopomgeving. Er waren wat aanpassingen aan apps en instellingen, en de proxyswitcher moest bijvoorbeeld weg wegens incompatibiliteiten. De migratie van verschillende programma’s naar GTK4 vordert. KDE Plasma 5.26 is ook aan boord.

Nu al bugs bekend

Er zijn al bugs bekend. De spraaksynthesizer kan niet worden geïnstalleerd. Als tijdelijke oplossing moeten degenen die dat nodig hebben Kali 2022.2 installeren en updaten naar 2022.4. Er is ook een bug in Metasplot met libssl 1.1/OpenSSL v3. De ontwikkelaars werken aan een oplossing en willen de beschikbaarheid ervan via sociale netwerken aankondigen.

Nieuwe tools in Kali Linux 2022.04

Nieuwe tools zijn onder meer het Python-script bloodhound.py voor het werken met de Bloodhound Active Directory-analyzer. certipy wordt gebruikt om Active Directory-certificaatservices te lezen en hier misbruik van te maken. ldapdomaindump kan Active Directory-informatie exfiltreren via LDAP. peass-ngaan biedt tools voor het escaleren van rechten op Linux/Unix, MacOS en Windows. rizin-cutter biedt een op rizin gebaseerd reverse engineering-platform.

Linux Kali 22.04 download & update

Het Kali-project biedt de huidige installatie-images en geprepareerde images voor virtuele machines op hun website aan. Gebruikers van vorige versies zullen daar ook instructies vinden over hoe ze hun geïnstalleerde versie kunnen updaten.

Lees meer over Kali Linux in c't 08-09/2024

Meer over

kali linux

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Mozilla Firefox verzamelt nu standaard gebruikersgegevens door update

Mozilla Firefox 128 is er en valt op, niet door praktische nieuwe functies, maar door een controverse over gegevensbescherming. Gebruikers beschuldige...

c’t-live 2024 spreker: Eric van Uden

c’t-live 2024: Wat zijn de gevolgen voor je (thuis)netwerk als je multi-gigabit internetverbinding eenmaal binnen is? Eric van Uden

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er