Google neemt Cameyo over: spoedig meer Windows-apps op ChromeOS?

Elwin Hodžić
0

Google heeft het Amerikaanse bedrijf Cameyo overgenomen, dat gespecialiseerd is in het virtualiseren van Windows- en Linux-applicaties. Betekent dit dat we straks meer Windows-programma’s op ChromeOS zullen zien draaien?

Google neemt Cameyo over voor Windows-programma's op ChromeOS?

Partnerschap met Google

Cameyo was al een partner van Google en heeft samengewerkt met hen aan het toegankelijk maken van Windows-programma’s voor ChromeOS en ChromeOS Flex, naast de ondersteuning voor Linux– en Android-software. Deze overname komt dus eigenlijk niet helemaal onverwacht en kan worden beschouwd als een logische zet van Google om zo’n partner over te nemen.


Altijd op de hoogte blijven van al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Applicatievirtualisatie met Cameyo

Volgens de fabrikant maakt de applicatievirtualisatie met Cameyo het mogelijk om een virtuele versie te creëren van elk Windows-programma. Gebruikers kunnen deze versie vervolgens starten vanaf een USB-stick, via een netwerk of cloudservices zoals Dropbox, op elke computer, inclusief Windows-systemen zelf. Dankzij HTML5 en Progressive Web Apps kan de software ook worden gebruikt in browservensters.

Zoals de naam al aangeeft, virtualiseert Cameyo voor Linux Linux-software voor gebruik op verschillende besturingssystemen en browsers.

Daarentegen is Cameyo voor GPU ontworpen voor toepassingen die hoge eisen stellen aan grafische processors.

Integratie met ChromeOS

Google en Cameyo werkten samen om ervoor te zorgen dat Windows-programma’s, die gevirtualiseerd zijn met Cameyo, worden geïntegreerd in het lokale ChromeOS-bestandssysteem en goed worden ondersteund door het klembord.

Dit kan handig zijn voor gebruikers die afhankelijk zijn van ChromeOS, maar ook Windows-programma’s nodig hebben voor specifieke taken of toepassingen. Dankzij deze integratie kunnen zij naadloos Windows-programma’s gebruiken binnen het ChromeOS-besturingssysteem, wat de productiviteit en flexibiliteit van gebruikers kan vergroten.

Financiële details en impact

In de aankondiging van de overname van het bedrijf Cameyo heeft Google geen informatie verstrekt over de financiële details van de overname of over de impact ervan op het personeelsbestand. Eyal Dotan richtte Cameyo op in 2010, en het hoofdkantoor bevindt zich in de Amerikaanse staat North Carolina.

Alternatief voor Citrix

Het bedrijf presenteert zijn aanbod als een goedkoper en sneller alternatief voor Citrix. Het belooft 70 procent lagere kosten dan traditionele virtuele desktops.

Ook promoot Google ChromeOS met lagere aanschaf- en beheerkosten, en benadrukt de milieuvriendelijkheid dankzij lagere hardwarevereisten: ChromeOS Flex is sinds 2022 gratis beschikbaar, waardoor vrijwel elke pc een tweede leven kan krijgen als ChromeOS-computer.

Daarnaast biedt ChromeOS een relatief goede IT-beveiliging. Tot op heden zijn er geen succesvolle ransomware-aanvallen op ChromeOS of ChromeOS Flex bekend.


Altijd op de hoogte blijven van al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er