Apple Event, California Streaming met nieuwe iPhone en Airpods

Redactie
0

Apple’s september event “California Streaming” staat voor de deur. Dinsdag 14 september 19:00 uur Nederlandse tijd wordt vrijwel zeker de iPhone 13 aangekondigd, maar er is nog ruimte voor verrassingen. De herfst van Apple zit meestal vol met nieuwe producten. Ook dit jaar staan er weer veel hardware-aankondigingen te wachten, naast de iPhone 13 ook de Apple Watch, AirPods en iPads tot een MacBook Pro met een aangepast schermformaat, meer interfaces en een M1X-chip.


Update 15 september:

Lees hier meer over de presentaties


Het eerste event begint dinsdag, 14 september. Er zullen mogelijk nog een of meer events volgen dit jaar. Hieronder vind je de livestream van het Apple-event via Youtube. Het event is ook te volgen via de events-page van Apple en via Apple TV

iPhone 13, AirPods, Apple Watch en meer: wat we verwachten van het Apple-event

Uiterlijk zal de iPhone 13 waarschijnlijk slechts weinig verschillen van de iPhone 12, die vorig jaar met een aangepast design uitgebracht werd.  En Apple zal waarschijnlijk ook de schermformaten behouden die dit jaar worden aangeboden, van 5,4″ tot 6,1″ en 6,7″, respectievelijk de mini, de standaard-versie & Pro en Pro Max.

Naast nieuwe kleurvarianten wordt ook een verkleining van de opvallende inkeping aan de bovenkant van het scherm verwacht. De nieuwe modellen zouden minimaal dikker kunnen zijn om plaats te maken voor een grotere batterij en nieuwe schermtechnologie.

Nieuwe weergavetechnologie, camerafuncties voor professionals

De belangrijkste innovatie is naar verwachting een scherm dat de verversingssnelheid dynamisch kan verhogen tot maximaal 120 hertz – van de eerdere 60. Apple stopt dergelijke technologie al enige tijd in de iPad Pro onder de naam “Pro Motion”, en er zijn al Android-apparaten met 120 hertz-schermen. Naast nog vloeiender overgangen en animaties zou de schermtechnologie ook een zuinige always-on modus mogelijk maken waarin statusinformatie en meldingen permanent worden weergegeven.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Ook zullen weer verbeteringen aan het camerasysteem van de iPhone gepresenteerd worden. Tot de geplande vernieuwingen behoren naar verluidt een functie voor het opnemen van video’s met achtergrondonscherpte, een uitgebreide modus voor nachtopnamen, meer gerichte filters en ondersteuning voor Apple’s ProRes-codec – voor een uitgebreidere verdere verwerking met Final Cut Pro.
Onlangs werd nog gespeculeerd over een noodoproepfunctie via satelliet, maar die lijkt pas in 2022 te komen – de iPhone 13 zou dan echter wel over de bijbehorende hardware moeten beschikken.

De Pro en de Pro Max krijgen mogelijk een uitbreiding van de opslag tot 1TB.

De voorbestellingen voor de iPhone 13 zullen kort na de aankondiging van start gaan, waarschijnlijk direct na het event, terwijl de start van de verkoop naar verwachting een week later volgt.

AirPods 3 gemodelleerd naar de AirPods Pro

Het is nu vijf jaar geleden dat Apple de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting van de iPhone liet vallen – en AirPods lanceerde als draadloos alternatief. Het lijkt erop dat de true-wireless oordopjes op instapniveau dit jaar eindelijk opnieuw worden gelanceerd, nadat ze in het voorjaar van 2019 voor het laatst zijn bijgewerkt.

De AirPods 3 zullen naar verwachting een nieuw ontwerp krijgen, met het kortere en onopvallendere steeltje van de Pro-versie. Er is ook sprake van een grotere batterijdoos en verwisselbare oorstukjes in verschillende maten. Nieuwe AirPods Pro worden niet verwacht voor 2022.

Apple Watch Series 7 met nieuw design

De Apple Watch lijkt met het Series 7-model toe te zijn aan zijn eerste grote verandering in ontwerp: Geïnspireerd door de iPhone 12 en iPad Pro, zal de case naar verluidt iets hoekiger zijn en de zijkanten platter. Dit moet tegelijkertijd een vergroting van de schermen mogelijk maken, die dan verder tot de rand doorlopen – de afmetingen van de behuizing hoeven daardoor niet merkbaar groter te worden. Details over nieuwe gezondheidssensoren zijn nog niet uitgelekt; grote innovaties op dit gebied zijn waarschijnlijk pas te verwachten voor de Apple Watch Series 8 volgend jaar.

Nieuwe iPads en MacBooks

Het is duidelijk dat Apple ook werkt aan een nieuwe instapmodel tablet, de iPad 9, en een volledig vernieuwde iPad mini. Of de modellen tijdens het evenement op 14 september zullen worden onthuld, valt nog te bezien. Een vernieuwde MacBook Pro met 14″- en 16″-schermen en een snellere M1X-chip zit ook in de pijplijn van Apple en zou nog voor het einde van het jaar moeten worden onthuld – een krachtigere Mac mini zou ook snel kunnen volgen.

De nieuwe Macbook brengt naar verluidt belangrijke interfaces terug die Apple een aantal jaar geleden uit zijn laptops heeft verwijderd, zoals HDMI en een SD-kaartsleuf. Blijkbaar is er ook weer een speciale magnetische poort voor stroom gepland. Naar verwachting zal Apple de Macs op een later evenement introduceren, mogelijk in oktober.


 

c't 05/2024

Meer over

AppleiPhone

Deel dit artikel

Lees ook

Apple AirTag geluid uitschakelen bij tracking en stalking – zo werkt het

Apple belooft ‘gegevensbescherming als standaard’ voor zijn AirTags. Maar in de praktijk kunnen mensen en voertuigen wekenlang worden gevolgd, omdat d...

Topmodel smartphones getest: Apple, Samsung en de rest

We hebben de topmodel smartphones van Apple, Google, Huawei, LG, OnePlus, Samsung, Sony en Xiaomi naast elkaar gezet. Bieden deze dure smartphones mee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er