Apple iOS 15 en iPadOS 15 – releasedatum 20 september

Redactie
0

Apple heeft bekendgemaakt wanneer voor de volgende grote versie van het besturingssysteem iOS 15 en iPadOS 15 voor iPhones en iPads de releasedatum is. iOS 14 moet nog beveiligingsupdates krijgen.

iOS 15 en iPadOS 15 zijn er bijna: Apple is van plan om de grote systeemupdates vanaf maandag 20 september beschikbaar te stellen voor download, zo maakte het bedrijf dinsdagavond bekend in de marge van de iPhone 13 keynote.

De nieuwe versie van het besturingssysteem kan worden geïnstalleerd op alle apparaten die iOS 14 of iPadOS 14 ondersteunen. De dekking gaat dus terug tot de iPhone 6s en 6s Plus en de iPhone SE van de eerste generatie. iPadOS 15 draait op alle generaties iPad Pro, de iPad vanaf de vijfde generatie, de iPad mini vanaf 4 en de iPad Air vanaf de tweede generatie.

Apple iOS15 releasedatum

Veel verbeteringen in iOS15

Het nieuwe besturingssysteem brengt nieuwe functies en veel detailverbeteringen voor iPhones en iPads, waaronder uitgebreid configureerbare focusmodi, die de hinder van berichten en gesprekken tot een minimum moeten beperken, en een nieuwe verzamelfunctie, waarmee minder belangrijke berichten tot zelf te bepalen tijdstippen worden gegroepeerd.

Machine learning

Sommige van de belangrijkste innovaties die op machine learning berusten – zoals nuttige live-herkenning van tekst in foto’s en offline functionaliteit voor Siri – zijn voorbehouden aan nieuwere hardware vanaf Apple’s A12-chip. Dergelijke functies zullen dus beschikbaar zijn op iPhones uit 2018 of later.

SharePlay zal het in de toekomst mogelijk maken om via FaceTime samen films te bekijken en naar muziek te luisteren. Ook het delen van schermen en het op afstand samenwerken met apps worden in de toekomst mogelijk gemaakt. Apple heeft de invoering van de functie onlangs uitgesteld, dus hij zal nog ontbreken in iOS 15.0.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Safari

De Safari-browser krijgt een nieuwe gebruikersinterface en ondersteunt voor het eerst web-extensies op iPhones en iPads. Apple heeft kleinere nieuwe functies beloofd voor Kaarten, Herinneringen, Portemonnee, Foto’s en andere apps, en de weer-app op de iPhone is ingrijpend vernieuwd.

iPadOS biedt meer flexibiliteit voor widgets op het startscherm en de app-bibliotheek, die dient als verzamelpunt voor apps. Daarnaast heeft Apple de werking van de multitasking-functies vernieuwd, zodat het werken met meerdere apps veel eenvoudiger is – en voor het eerst ook uitgebreid met het toetsenbord kan worden bediend.

Beveiligingsupdates voor iOS15 en iOS14

Voor het eerst zullen belangrijke beveiligingsupdates ook na de release van iOS 15 beschikbaar blijven voor het besturingssysteem versie 14 van vorig jaar, – gebruikers kunnen dus ook meer tijd nemen voor de overstap.


 

c't 06/2024

Meer over

AppleiOS

Deel dit artikel

Lees ook

Apple iPad 9, instaptablets, A15 en iPad mini 6

Apple verbetert zijn iPad met snellere A15 chips, meer geheugen en verbeteringen aan de camera, en de iPad mini is fundamenteel vernieuwd.

Apple Watch Series 7 design: groter scherm, smallere randen

De nieuwe Apple Watch series7 heeft een always-on retina-display is en biedt apps meer ruimte, het design van de Apple Watch is niet ingrijpend gewijz...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er