Microsoft Teams Windows 11 versie – wat kun je met gratis Teams?

Alieke van Sommeren
0

Als je Windows 11 hebt, zit daarin standaard Teams. Maar wat kun je met de Microsoft Teams Windows 11 versie doen en wat is het verschil tussen gratis Teams en de betaalde versie voor bedrijven en scholen? Ontdek hoe het zit.

Een gratis versie van Microsoft Teams zit niet alleen standaard in Windows 11, je kunt het ook downloaden voor Windows 10, macOS of Linux. De downloadlink staat verderop. Maar de Microsoft Teams Windows 11 versie wijkt af van de andere gratis Teams apps.

We geven eerst de verschillen aan tussen gratis Teams voor particulieren en het betaalde Microsoft Teams en daarna kijken we wat er aan de Microsoft Teams Windows 11 versie zo speciaal is.

Gratis Microsoft Teams versus betaald

Sinds het vele thuiswerken is Microsoft Teams een van de meest gebruikte communicatiemiddelen voor videobellen en chatten, vooral voor bedrijven en onderwijsinstellingen. Maar er is ook een gratis Teams voor particulieren. Die zit in Windows 11 of kun je voor Windows 10, macOS en Linux gratis downloaden van de Microsoft-website.

gratis Microsoft Teams downloaden particulier privé

De gratis download-versie heeft verwarrend genoeg geen naam die hem onderscheidt van de betaalde versie. In Windows 11 heet het programma gewoon Teams, maar het wordt gestart via een pictogram met de naam Chat. De gratis versie verschilt op een paar belangrijke punten van de betaalde versie voor zakelijke accounts en educatieve accounts:

 • Je kunt je alleen aanmelden met een persoonlijke Microsoft-account, niet met een Business- of Education-account.
 • Bijna alle functies die verder gaan dan tekst-, audio- en videochats ontbreken.
  Dat betreft bijvoorbeeld de organisatie in teams en kanalen, het gezamenlijk werken aan Office-documenten binnen het programma en de integratie van externe apps.

De overige functies komen grotendeels overeen met Skype, dat Microsoft overigens blijft doorontwikkelen. De functies concentreren zich op tekst-, audio- en videochats voor twee personen of groepen. En scherm delen en bestanden uitwisselen zit er ook in.


Ontvang gratis informatie en tips over Teams en Windows 11, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Contact maken tussen gratis Teams en betaald Teams

Misschien wil je de gratis versie met een persoonlijk Microsoft-account gebruiken voor overleg met een docent (Education-gebruiker) of in een werkoverleg met de betaalde Teams-versie iemand uitnodigen die zakelijk niet Teams gebruikt. Verschillende Teams-versies en soorten accounts kunnen met elkaar communiceren:

 • Alle gratis Teams-clients com­municeren probleemloos met elkaar. Windows 11-gebruikers kunnen dus ook zonder beperkingen chatten met Windows 10-, macOS- of Linux-­gebruikers van de gratis download-versie.
 • Vanuit de betaalde (Business-)versie van Teams kun je contact maken met gebruikers die met een persoonlijk account zijn ingelogd.
 • Andersom kunnen privégebruikers zakelijke gebruikers uitnodigen voor een chat. De zakelijke gebruiker krijgt een waarschuwing en de functie is door administrators uit te zetten.

Uitnodigingen tussen gratis Teams (met een persoonlijk Microsoft-account) en betaald Teams gaat via een e-mailadres of telefoonnummer.

Persoonlijk account gebruiken in de betaalde versie van Teams

Ook in de volledige versie zit een gratis Teams ver­borgen om met een persoonlijke Microsoft-account te gebruiken (niet van werk of school). Dat draait in een apart venster en kan zelfs gelijktijdig worden gebruikt. Zo doe je dat:

 1. Klik in de volledige versie van Teams op je profielfoto op de rechter­bovenhoek en selecteer ‘Persoonlijk account toevoegen’.
 2. Volg de instructies voor het aanmelden met je persoonlijke Microsoft-­account of (indien nodig) het voor de eerste keer instellen ervan. Je Business-account blijft daarbij ongewijzigd.

Teams privé gebruiken

Voortaan kun je een extra venster openen met de beperkte Teams-client door op je profielfoto te klikken en ‘Teams voor persoonlijk gebruik’ te selecteren. Teams zal dan tweemaal opduiken op je Windows taakbalk. Het pictogram voor de volledige versie toont het blauwe Teams-logo op een transparante achtergrond. Het gratis ‘Teams-light’ zit achter het iets kleinere ­logo met een witte achtergrond.

Teams pictogram betaald en gratis versie naast elkaar

Microsoft Teams Windows 11 versie

Onder Windows 11 is Teams voor privé­gebruik en werk volledig gescheiden. Ze kunnen wel tegelijkertijd worden gebruikt. Als de betaalde versie naast de gratis Windows 11-versie is geïnstalleerd, staan die als afzonderlijke pictogrammen op de Taakbalk, en ook apart in het Startmenu. Je kunt ze onderscheiden door de pictogramkleur en een aanvulling op de aanduiding (work or school) bij de volledige versie. De Microsoft Teams Windows 11 versie heeft een blauwe T op een witte achtergrond.

Er zijn wat verschillen met de andere gratis versies van Teams:

 • Klikken op het Chat-pictogram in Windows 11 opent niet de volledige programma-inter­face. In plaats daarvan krijg je een venster met een lijst van de meest recente gesprekken en knoppen waarmee je een nieuwe chat of een vergadering met een deelnamelink start.
 • Gesprekken worden ge­opend in een apart, losstaand venster zonder de gebruikelijke bedieningselementen van Teams, zoals de navigatiebalk.
  Als je de volledige Teams-interface wilt zien (met een sterk beperkte zijbalk en programma-instellingen), klik je op de link ‘Microsoft Teams openen’ onderin de gesprekslijst.
 • We hebben ook gemerkt dat het tekst-chatvenster in Teams voor Windows 11 de ­optie mist om je eigen scherm te delen. Het is echter wel beschikbaar in het venster voor vergaderingen.
  Bij de andere gratis versies van Teams, bijvoorbeeld voor Windows 10, kun je wel delen vanuit een pure tekst-chat.

Microsoft Teams Windows 11 versie interface

Microsoft Teams Windows 11 versie verwijderen

Als je de ingebouwde Teams van Windows 11 helemaal niet nodig hebt, is het net zo te verwijderen als elk ander ­programma. Dat kan bijvoorbeeld door te zoeken naar Teams in het startmenu, de juiste app te selec­teren (logo met een blauwe T op een witte achtergrond) en Verwijderen te kiezen in het snelmenu.

Teams uit Windows 11 verwijderen

Misschien vind je het genoeg om alleen het chatpictogram van de Taakbalk te verwijderen. Dat werkt echter niet zoals gebruikelijk via een rechtsklik op het icoon. Open via een rechtermuisklik op de Taakbalk de Taakbalkinstellingen en zet de schakelaar voor Chatten om.

Meer over Microsoft Teams

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 4, 2022, pagina 112, van Stefan Wischner en Alieke van Sommeren)

Lees meer over Microsoft software en Windows 11 in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er