Achtergrond voor videobellen aanpassen in elk programma

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Niet elk programma voor videobellen heeft de mogelijkheid om de achtergrond aan te passen. Toch is dat wel handig om een rommelige (thuis)werkplek uit zicht te houden en kan het een professionelere indruk geven. De achtergrond voor videobellen aanpassen kan in elk programma met de methode in deze workshop.

Je kunt verder ook een logo, achtergrondvideo of andere dingen toevoegen. Bovendien stel je het hiermee in één keer overal de achtergrond in als je meerdere programma’s gebruikt.

Wat je nodig hebt is een groen of blauw scherm of doek en het programma OBS ­Studio. De opstelling maken en het instellen in de software hoef je maar één keer te doen. Daarna kun je de achtergrond voor videobellen aanpassen in elk programma met een paar keer klikken, maar net zo makkelijk een logo of andere extra’s toevoegen.

achtergrond voor videobellen aanpassen in elk programma

De achtergrond voor videobellen kun je samenstellen uit je webcambeeld en andere elementen naar keuze.

Sommige videoconferentie-tools kunnen de achtergrond zelf veranderen zonder een groen scherm. Maar dat ziet er zelden perfect uit en werkt niet met alle hardware. En meestal zijn de instelmogelijkheden heel beperkt. Met deze workshop kun je de volledige controle krijgen over je webcambeeld. Het gebruikte programma OBS Studio is ook bij YouTubers en andere live streamers populair omdat het gratis is en veel mogelijkheden biedt.

Wat heb je nodig?

Afgezien van een webcam heb je zoveel mogelijk groene of blauwe stof nodig. Je kunt zo’n scherm online kopen voor relatief weinig geld. Het blauwe doek dat we in de test hebben gebruikt is 1,5 bij 2 meter en kost ongeveer 20 euro. Dat doek hebben we op een plank op de achtergrond bevestigd met een gordijnroede en ducttape. Of de achtergrond groen is of blauw maakt niet uit, als de kleur maar sterk genoeg is en niet te fel.

Bevestig de stof zodat die zo glad mogelijk hangt. Eventueel kun je het doek opspannen. Het loont ook om het van tevoren even te strijken, want plooien veroorzaken een ongelijke verlichting en maken het moeilijk voor de software om de achtergrond te onderscheiden. De verlichting is net zo belangrijk. Je moet er niet alleen voor zorgen dat je duidelijk zichtbaar bent, maar je moet de achtergrond ook zo gelijkmatig en helder mogelijk belichten, zodat de kleur sterk naar voren komt. ­Heldere daglichtlampen en led-strips zijn bijzonder geschikt.

Als er geen greenscreen beschikbaar is (dat mag ook een andere kleur zijn, maar greenscreen gebruiken we als de verzamelnaam), kun je ook een egaal gekleurd matras of vuilniszakken gebruiken – dat werkte bij het testen redelijk goed. Omdat die niet zo groot zijn, kun je alleen een klein gebied rond je hoofd daarmee bedekken.

greenscreen bluescreen chromakey achtergrond

Een greenscreen (of blauw) oftewel Chromakey-achtergrond, hoeft niet veel te kosten.

Gratis software

De benodigde software voor dit project is zowel gratis als opensource en beschikbaar voor Windows (en Linux). De video-opname en live-streaming software OBS Studio is zo’n beetje de standaard onder game-streamers en video­producenten. Om de achtergrond voor videobellen mooier te maken zijn hier slechts enkele functies van nodig, maar je moet nog wel eerst een plug-in installeren. We beschrijven hierna hoe je voor Windows te werk gaat, uitgebreide instructies ook voor Linux staan in uitgave 9/2020 van c’t magazine.

Je kunt OBS Studio downloaden van de website en installeren via het installatiebestand. Dan heb je alleen nog een extra OBS-plug-in nodig voor de virtuele webcam.

Virtuele webcam instellen

Om volledige controle over je webcambeeld te krijgen, heb je de OBS-plug-in OBS-Virtualcam nodig. Download het installer-bestand van de Github-projectwebsite. (Let op: voor oudere versies van OBS Studio is versie 2.0.4 nodig).

Dubbelklik op de installer, je hoeft dan alleen maar door de dialogen te klikken. Je hoeft enkel te beslissen of je vier of slechts één virtuele camera wilt maken. Eén is in de praktijk meestal voldoende.

Daarna is het menu-item VirtualCam toegevoegd aan het menu Tools in OBS Studio.

virtualcam OBS Studio

Na installatie van de plug-in staat de optie VirtualCam in het menu Tools.

Automatische configuratieassistent

De opensource software OBS Studio is een standaard tool voor livestreams en video-opnames. We hebben hier maar een heel klein deel van de enorme hoeveelheid functies nodig. YouTubers en Twitch-streamers gebruiken de software om complexe scenario’s voor livestreams en video-­opnames samen te stellen en kunnen daarmee snel schakelen tussen die scenario’s. Het getoonde ­videobeeld kan bestaan uit vele lagen en afbeeldingen en fade-ins kunnen tot op de pixel nauwkeurig worden geplaatst. Je kunt de afzonderlijke elementen met een druk op de knop in- en uitfaden.

Het vinden van de optimale instellingen voor streams en opnames kan ingewikkeld zijn, maar voor het virtuele webcambeeld in deze workshop kun je de meeste instellingen gewoon negeren. Daarom kun je de ‘Automatische configuratieassistent’ wegklikken die je begroet de eerste keer dat je het programma start.

Je moet echter wel bepalen welke resolutie je virtuele webcam moet uitvoeren. Om dat te doen, open je ‘Bestand / Instellingen’, ga je naar het tabblad Video en pas je de optie ‘Uitvoerresolutie (Geschaald)’ aan – 1280×720 zou voldoende moeten zijn voor een videoconferentie.

Je kunt alle andere instellingen daar laten zoals ze zijn en je wijzigingen bevestigen met OK.

Achtergrond voor videobellen

Dan kun je beginnen met het samenstellen van je webcambeeld. Wanneer je OBS Studio opent, zie je linksonder het veld Scènes. Daar kun je één of meerdere afbeeldingen als scène samenstellen en indien nodig wijzigen. Voor een eenvoudige virtuele webcam heb je maar één scène nodig, waarvoor je bij Bronnen aan de rechterkant de gewenste componenten kunt toevoegen.

Voor het voorbeeldscenario van een videoconferentie heb je in principe alleen een achtergrondbeeld en het beeld van je (echte) webcam nodig. Bij klantencontacten kun je ook een bedrijfslogo laten zien. In plaats van een afbeelding kan er ook een video op de achtergrond lopen, die bijvoorbeeld het dagelijkse kantoorleven laat zien –desgewenst in een eindeloze loop.

Afbeelding toevoegen

Je kunt een nieuwe bron toevoegen met behulp van het plusteken onder het veld Bronnen. Voor een achtergrondafbeelding selecteer je eerst Afbeelding en laat je ‘Nieuwe maken’ staan en geef je de afbeelding een duidelijke naam, bijvoorbeeld ‘strand’. Bevestig met OK en selecteer vervolgens de gewenste strandafbeelding op je harde schijf via Bladeren.

Als je niet meteen een geschikte foto hebt, kun je ook gewoon een bureaublad-­achtergrondafbeelding selecteren voor een eerste test. Die kun je later eenvoudig weer omwisselen door er met de rechtermuisknop op te klikken en bij Eigenschappen te bewerken. Nog een keer klikken op OK maakt de bron aan en je ziet de afbeelding in het OBS-venster.

achtergrond Unsplash

Geschikte achtergronden voor videobellen zijn online genoeg te vinden, bijvoorbeeld bij Unsplash.

Grootte van afbeelding aanpassen

Als het beeld een hogere resolutie heeft dan 1920×1080 pixels, zal het waarschijnlijk onvolledig worden weergegeven. Om de resolutie aan te passen, rechtsklik je op het item in de bronlijst voor een menu, waar je met ‘Transformeren / Transformatie bewerken’ een dialoogvenster opent. Daarin kun je de Grootte van het beeld instellen op de gewenste uitvoerresolutie, bijvoorbeeld 1920×1080 pixels.

Je kunt ook de rode ankerpunten met de muis naar een geschikte grootte slepen en bevestigen met Sluiten. Een andere optie is bij Bounding Box Type ‘schaal naar buitenste grenzen’ selecteren, maar je moet oppassen dat de afbeelding daarbij niet vervormt, anders komt de achtergrond niet meer overtuigend over. Je kunt ook de optie ‘Transformeren / Uitrekken naar scherm’ proberen.

Verschillende afbeeldingen maken en kiezen

Op die manier kun je verschillende achtergronden aanmaken, bijvoorbeeld een met een foto van een Alpen-panorama of een met een chic kantoor voor klantcontacten. Een klik op het oogpictogram in een regel onder Bronnen toont en verbergt de betreffende bron, zodat je de achtergrond voor videobellen snel kunt veranderen. Dat werkt volgens het lagen­principe, zoals je misschien wel kent van Photoshop of Gimp. In geval van twijfel is het zichtbare altijd het bovenliggende. Verplaats daarom, indien nodig, het webcambeeld met de pijltjestoetsen onder het veld naar de bovenkant, zodat het voor de achtergrond getoond wordt.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Blauw of groen scherm

Om jezelf direct voor die achtergrond te zetten, kun je een Chroma Key-filter toepassen. De filmindustrie maakt veel gebruik van dat filter bij het produceren van superheldenfilms. Daarbij wordt een groene of blauwe achtergrond bij de opnames gebruikt.

Voeg eerst je webcam toe aan de scène in OBS door op het plusteken te klikken bij Bronnen en ‘Video ­opname-apparaat’ te selecteren. Noem het apparaat bijvoorbeeld Webcam en bevestig met OK. Klik met de rechtermuisknop op Webcam en Eigenschappen om details zoals de gewenste resolutie in te stellen. Laat bij twijfel de instellingen op ‘Standaard van apparaat’ staan. Controleer ook of het beeld van je webcam vertraagd op de monitor verschijnt en zo ja, probeer dan een andere instelling voor Resolutie. Afhankelijk van het besturingssysteem en de webcam zijn er meer configuratiemogelijkheden beschikbaar. Als de video een sterke kleurzweem heeft, moet je de verlichting aanpassen of de helderheid, het contrast, de verzadiging en de witbalans van de webcam configureren in een externe tool zoals Logitech Capture.

Grootte webcambeeld aanpassen

Gebruik daarna de muis om het webcambeeld de gewenste grootte te geven. Let ook op de achtergrond: als er een boekenplank achter je wordt weergegeven, moet de grootteverhouding wel redelijk kloppen. Pas als de resolutie en het beeldformaat ingesteld zijn, moet je naar de fijnafstemming gaan.

achtergrond aanpassen OBS Studio

Met een transformatie knip je het webcambeeld bij zodat alleen de gekleurde achtergrond zichtbaar is.

De volgende stap is het aanpassen van de uitsnede van het webcambeeld aan je achtergrond. Dat zorgt ervoor dat de webcam behalve jou alleen de groene (of blauwe) achtergrond opneemt en niet iets daarbuiten. Open het item ‘Transformeren / Transformatie bewerken” in het contextmenu van de webcambron. Je kunt de meeste waarden negeren, experimenteer gewoon met de waarden onder Bijsnijden totdat er alleen nog maar groen of blauw achter je te zien is.

Blauw of groen scherm verbergen

Zorg vervolgens voor transparantie in het beeld: selecteer in het contextmenu van de bron van de webcam Filters. Klik op het plusteken onder het veld Effect Filters, kies Chroma Key en bevestig met OK”. OBS zal dan een grijze achtergrond laten zien in de voorbeeldafbeelding waar die zojuist groen was. Het filter is echter nog niet helemaal perfect, meestal flikkert het een beetje en zit er nog een groene rand om je contouren. Als je een blauwe achtergrond gebruikt in plaats van een groen scherm, selecteer dan Blauw bij Key Kleurtype.

achtergrond transparant webcam OBS Studio

Een Chroma-Key-filter maakt de uitsnede van je webcambeeld transparant.

Met de schuifregelaars eronder kun je het filter verder instellen. Welke instelling bij jou het beste werkt, hangt af van de verlichting en je achtergrond. Experimenteer met de waarden en controleer het resultaat in de preview. In ons geval hielp het bijvoorbeeld al een heleboel toen we Tolerantie verhoogden tot boven de 400 om de rand kwijt te raken. Als de achtergrond sterk flikkert, moet je extra lampen gebruiken.

transparantie aanpassen

Experimenteer met de schuifregelaars om het transparantie-effect van het Chroma-Key-filter te perfectioneren. In de preview links is de achtergrond grijs, in de grote afbeelding zie je het resultaat.

Het schermdoek moet zo glad en kreukvrij mogelijk zijn en gelijkmatig worden verlicht. Een paar extra lampen maken het filteren makkelijker dan dat met OBS proberen te doen. Klik op Sluiten om je instellingen over te brengen naar de OBS-scène.

Pauzebeeld toevoegen

Op vergelijkbare wijze kun je nu andere scènes samenstellen en met een enkele muisklik tussen die ­scènes schakelen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je af en toe op moet staan of iets moet pakken: dan kun je in de tussentijd een scène zonder webcambeeld laten zien met een tekst als ‘Zo terug …’. Zodra je namelijk met je hoofd of een ander deel van je lichaam buiten de hierboven ingestelde beelduitsnede beweegt, verdwijnt dat uit het beeld wat je gesprekspartner ziet.

Aangepast webcambeeld

OBS Studio moet het door jou samengestelde beeld als virtuele webcam ­doorgeven aan videoconferentieprogramma’s zoals ­Microsoft Teams, Skype of Zoom of welk programma voor videobellen dan ook. Om dat te doen, moet je eerst de uitvoer van het beeld als een virtuele webcam in OBS starten door VirtualCam te kiezen in het Tools-menu. Klik in het dialoogvenster dat wordt geopend op Starten.

Je kunt de virtuele webcam vervolgens gebruiken in een videoconferentietool. Bij Microsoft Teams open je het menu via je profielfoto en vervolgens Instellingen. Ga naar Apparaten en gebruik de vermelding ‘OBS-Camera’ uit de keuzelijst bij Camera. Bij Zoom of een andere programma wijzig je op soortgelijke wijze de camera in ‘OBS-Camera’. Dit hoef je per programma maar één keer te doen, dan wordt voortaan de uitvoer van OBS Studio gebruikt.

Vergeet niet dat daarbij wel OBS Studio actief moet zijn en de virtuele webcam gestart, anders krijg je geen beeld in je videoconferentiesoftware.

Volledige controle

De virtuele webcam van OBS Studio geeft je uitgebreide mogelijkheden voor de achtergrond voor videobellen aanpassen. Dat beschermt niet alleen je privacy bij thuiswerken, maar zorgt er ook voor dat het er professioneler uitziet. Je kunt bij voorbeeld een bedrijfslogo rechtsboven in beeld laten zien tijdens klantcontacten en bij workshops. Een video op de achtergrond simuleert een echte kantoorsfeer. Het installeren en configureren is voor Windows redelijk makkelijk.

Het resultaat kan er echt goed uitzien, maar alle factoren moeten kloppen. De webcam moet een beeld in goede kwaliteit maken, het greenscreen moet glad hangen en de belichting moet gelijkmatig zijn. Een beetje experimenteren kan daarbij helpen. Als je niet wilt dat de kunstmatige achtergrond opvalt, moet je ook oppassen dat je je armen en je hoofd niet uit het door de webcam getoonde gebied beweegt, anders ontbreken ze in het virtuele webcambeeld. Hoe groter het greenscreen, des te beter.

(informatie afkomstig uit het artikel van Liane M. Dubowy en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 9/2020, p. 122)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide workshops en reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

De optimale pc 2024

Pc doe-het-zelvers kunnen momenteel kiezen uit een enorm aanbod aan snelle processors, ssd’s en grafische kaarten. Onze tips helpen je de juiste onder...

Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met een Raspberry Pi!

Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smart AV-receiver of analoge versterker die geen muziek-streaming­mogelijkheden heeft, heb je met een Rasp...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er