De DS925+ van Synology is de opvolger van de inmiddels twee jaar oude DS923+. De vernieuwing zit vooral in de snellere processor en, wellicht belangrijker, twee 2,5Gbit/s-LAN-poorten in plaats van één Gigabit-aansluiting. Aan het besturingssysteem DSM viel al weinig aan te merken, zowel voor privégebruik als voor zakelijk gebruik. Meer over deze nieuwe NAS lees je in deze review van de Synology DS925+.
Synology DS925+ review: veelzijdige NAS voor op kantoor én thuis
De betekenis achter modelaanduidingen van Synology
Synology brengt op gezette tijden updates uit voor zijn NAS-modellen. Na de DS920+ en DS923+ is het nu de beurt aan de DS925+. De letters ‘DS’ staan voor DiskStation, de verzamelnaam voor deze serie modellen.
Het cijfer 9 in de modelnaam duidt op een 4-bay NAS, die uitbreidbaar is met een DX525-uitbreiding met vijf extra schijven, goed voor in totaal negen schijven. In de behuizing zelf is ruimte voor vier schijven, goed voor maximaal 180 TB aan opslagcapaciteit.
De ‘25’ verwijst logischerwijs naar het jaar 2025, en het plusteken geeft aan dat het om een model met hogere specificaties gaat – in tegenstelling tot de instapmodellen uit de J-serie en de midrangevarianten zonder toevoeging in de naam.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Wat is er nieuw?
De processor van de DS925+ is een AMD Ryzen V1500B, in plaats van de R1600 uit het vorige model. Dat betekent een quadcore op 2,2 GHz tegenover een dualcore op 2,6 GHz. Hoewel deze processor al uit 2018 stamt, is hij nog altijd ruim voldoende voor de taken die een NAS moet uitvoeren.
Het geheugen is nog steeds 4 GB DDR4 ECC-SODIMM, uitbreidbaar tot maximaal 32 GB. De twee gigabit-netwerkpoorten van de DS923+ zijn vervangen door twee 2,5Gbit/s-LAN-poorten. Waar de DS923+ nog beschikte over een PCIe 3.0 x2-slot – bijvoorbeeld voor een 10Gbit/s-netwerkkaart – ontbreekt deze uitbreidingsmogelijkheid in de DS925+.
Het koppelen van een DX525-uitbreiding gebeurt nu via USB-C, terwijl bij de DS923+ de DX523 nog via eSATA werd aangesloten.
De vernieuwingen ten opzichte van het vorige model lijken daarmee beperkt tot een snellere processor en snellere netwerkpoorten. Combineer je beide LAN-poorten via link aggregation (bonding), dan beschik je over een 5Gbit/s-netwerkverbinding. Voor de meeste geavanceerde thuiswerksituaties en kleine bedrijven is dat ruim voldoende om meerdere gebruikers snel van data te voorzien, zonder dat de netwerksnelheid een bottleneck vormt.
Installeren
We hebben de DS925+ getest met twee Synology HAT3300 3,5-inch SATA-schijven van 2 TB, die je zonder schroeven in de uitneembare bays kunt plaatsen. Voor 2,5-inch schijven is bevestiging met schroefjes nodig – deze worden overigens meegeleverd. Achter de klepjes aan de onderzijde kun je twee M.2 2280 NVMe-ssd’s vastklikken, bijvoorbeeld voor snel cachegeheugen of een ultrasnelle M.2-opslagpool.
Na het inschakelen kun je de NAS via het programma Synology Assistant op je netwerk vinden en direct naar de webinterface navigeren. Een alternatief is de website finds.synology.com, die eveneens je nieuwe NAS detecteert en automatisch de Web Assistant opent om je door de eerste stappen te begeleiden.
Dat omvat onder meer het installeren van de nieuwste versie van het besturingssysteem DiskStation Manager (DSM). Vervolgens herstart de NAS, waarna je een apparaatnaam, een beheerderaccount en een wachtwoord instelt. Je kunt ervoor kiezen een Synology-account aan te maken – handig als je gebruik wilt maken van Active Insight, de cloudservice van Synology voor monitoring en bescherming van je NAS.
Het is aan te raden om tweefactor-authenticatie in te schakelen. Daarmee kun je met een authenticator-app zeker stellen dat alleen jij – of andere geautoriseerde gebruikers – toegang hebt tot de webinterface van de NAS.
Opslagpool aanmaken
Met de Opslagwizard voeg je schijven toe aan een opslagpool en een volume. Je kunt meerdere schijven aan een opslagpool koppelen om een RAID-configuratie te creëren – in ons geval een RAID 1 met twee schijven. Voor het systeem vormt die opslagpool vervolgens één volume.
Als bestandssysteem kun je kiezen tussen Btrfs en ext4, beide afkomstig uit de wereld van Linux en inmiddels breed geaccepteerd. De voorkeur gaat uit naar Btrfs, onder meer vanwege de mogelijkheid om eenvoudig snapshots te maken. Na de keuze om het volume al dan niet te versleutelen, worden de schijven geïnitialiseerd.
De 3,5-inch bays ondersteunen hotswap, zodat je op elk moment schijven kunt toevoegen of vervangen.

Na het instellen van een opslagpool en het aanmaken van een volume zijn de schijven klaar voor gebruik.
Bij een pc met een gigabitverbinding lagen de sequentiële lees- en schrijfsnelheden van grote bestanden – gemeten met de c’t-NAS-benchmark – op respectievelijk 110,9 en 111,7 MB/s, dus precies op de limiet van de netwerksnelheid. Bij kleinere bestanden van 256 kB daalden de snelheden naar 15,7 en 24,4 MB/s.
Met een pc voorzien van een 2,5Gbit-poort stegen de snelheden naar 189,7 MB/s (lezen) en 197,8 MB/s (schrijven). Bij kleinere bestanden werden waarden van 19,7 en 34,7 MB/s gehaald. Dat komt in de buurt van de maximaal gespecificeerde 180 MB/s voor de HAT3300-2T-schijven. Grotere modellen, zoals de HAT3310-16T, hebben daar met hun 280 MB/s veel minder moeite mee.
Met een ssd-cache via M.2-modules zijn die snelheden verder te verhogen. De NAS schrijft dan eerst naar de snelle cache, waarna de data in alle rust naar de langzamere schijven wordt verplaatst. Bestanden die nog in de cache staan, kunnen bovendien sneller worden uitgelezen – handig voor veelgebruikte data die lokaal ‘warm’ blijft.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Een cache is eenvoudig toe te voegen. Als je twee M.2-ssd’s in de sleuven onderin het apparaat plaatst, verschijnen ze in het Opslagbeheer onder HDD/SSD. Via het menu ‘SSD-cache maken’ in het onderdeel Opslagpool kun je de juiste schijven selecteren. Wil je eerst bepalen wat een geschikte cachecapaciteit is, dan kun je gebruikmaken van de SSD Cache Advisor. Houd er wel rekening mee dat deze tool ongeveer een week gegevensgebruik moet analyseren voordat hij een onderbouwd advies kan geven.
Let op: je kunt niet zomaar willekeurige schijven of ssd’s in de DS925+ gebruiken. Synology publiceert online een lijst met compatibele en gecertificeerde modellen. Schijven van andere merken kunnen soms wel werken, maar dat is niet gegarandeerd – en in sommige gevallen worden ze zelfs helemaal niet herkend. Voor alle Plus-modellen vanaf 2025 accepteert Synology alleen nog eigen schijven en ssd’s of modellen van compatibele merken.
Hetzelfde beleid geldt voor het geheugen. Hoewel de DS925+ uitbreidbaar is van 4 naar 32 GB, werkt dit officieel alleen met het – prijzige – originele geheugen van Synology. Praktijktests laten echter zien dat ander, vergelijkbaar geheugen meestal ook functioneert.
Besturingssysteem
Het voert voor dit artikel te ver om alle mogelijkheden van het besturingssysteem DSM te bespreken. Dit universele platform voor alle Synology-NAS-modellen is in de loop der jaren dusdanig doorontwikkeld dat het niet alleen zeer veelzijdig is, maar bovendien ook bijzonder stabiel draait.
- Een kadertje op de desktop van de webinterface geeft je continu feedback over de status van de NAS.
- Met de app Broncontrole hou je overzicht over de status van de Synology DS925+.
Het is goed om te weten dat je gebruikers kunt aanmaken en hen specifieke rechten kunt toekennen voor afzonderlijke gedeelde mappen. Deze mappen zijn binnen je netwerk toegankelijk via protocollen als SMB, AFP, NFS of FTP. Schakel je SMB in, dan zijn de gedeelde mappen eenvoudig bereikbaar via \\naam-van-de-NAS in de Verkenner van Windows. Standaard is SMB2 ingesteld als minimumprotocol. In sommige gevallen kan dat compatibiliteitsproblemen veroorzaken, waardoor je tijdelijk moet terugschakelen naar het minder veilige SMB1.
Het aantal gelijktijdige SMB-verbindingen is verhoogd van 30 naar 40. Ook het aantal gelijktijdige synchronisatietaken is verdubbeld, van 4 naar 8.
- Het in het netwerk delen van mappen is geavanceerd in te stellen.
- In Windows zijn de gedeelde mappen via het Netwerk van Verkenner te gebruiken.
Ter bescherming van de DS925+ kun je een firewall activeren en daar zelf een profiel voor definiëren. Zo bepaal je via welke netwerkinterfaces de NAS bereikbaar is, op welke poorten en vanaf welke IP-adressen.
Heb je de NAS eenmaal correct binnen je lokale netwerk ingericht, dan kun je overwegen of externe toegang via internet wenselijk is – bijvoorbeeld voor thuiswerkende medewerkers. Dat kan via een QuickConnect-verbinding gekoppeld aan je Synology-account, of via een DDNS-service waarmee je de NAS onder een (sub)domeinnaam bereikbaar maakt.
Containers
Een optie die niet standaard is geïnstalleerd, maar eenvoudig via het Package Center kan worden toegevoegd, is de opensource Container Manager. Dit is een Docker-achtige beheeromgeving voor containers, waarmee je images kunt downloaden en daar containers van kunt maken. Deze draaien vervolgens in een afgeschermde, geïsoleerde omgeving op de NAS.
Daarnaast is de Virtual Machine Manager van Synology een interessante uitbreiding. Daarmee kun je volledige pc’s virtualiseren met een besturingssysteem naar keuze. Zo kun je bijvoorbeeld Windows 11, Linux Mint 22.1 of Ubuntu 25.04 laten draaien, waarbij je de grafische desktop in een apart browservenster kunt openen en bedienen.
Zakelijke toepassingen
Wil je zakelijk nog meer uit deze NAS halen, dan kun je bijvoorbeeld Synology Office gratis installeren. Dit is een officepakket voor het (samen) bewerken van documenten en spreadsheets, grotendeels compatibel met Microsoft Office. Tot 80 gebruikers kunnen er gelijktijdig mee aan de slag.
Ook buitendienstmedewerkers en thuiswerkers kun je veilig toegang geven via VPN. Met het pakket VPN Server is verbinding mogelijk via PPTP, IPSec en OpenVPN – helaas wordt WireGuard nog niet ondersteund. Het aantal gelijktijdige VPN-verbindingen is verdubbeld ten opzichte van de DS923+: van vier naar acht.
Daarnaast zijn er diverse opensourcepakketten beschikbaar voor onder meer PHP, Python, MariaDB en WordPress, zodat je een eigen website of webapplicatie op de NAS kunt hosten. Dat kan ook via Synology’s eigen Web Station. Voor bestandsdeling kun je Synology Drive instellen als persoonlijke cloudopslag.
Met het pakket Active Backup for Business kun je bedrijfs-pc’s en servers centraal back-uppen. De werking is vergelijkbaar met het nieuwe ActiveProtect van Synology (zie de review elders in c’t), maar dat is beter schaalbaar naar grotere omgevingen en draait op een aparte, dedicated server.
De DS925+ kan bovendien als mailserver worden ingezet, zodat je minder afhankelijk bent van externe partijen. Standaard zijn vijf mailaccounts inbegrepen; voor meer gebruikers (tot maximaal 90) zijn extra licenties nodig.
Een nog in ontwikkeling zijnde functie is de Synology AI Console, een beheerhulpmiddel voor het integreren en monitoren van externe AI-diensten. Op dit moment werkt dat alleen nog met Synology MailPlus. Ondersteunde platforms zijn onder meer OpenAI, Google AI Studio en Google Vertex AI.
Conclusie Synology DS925+ review
Al met al kunnen we concluderen dat de DS925+ van Synology een NAS is die zich uitstekend leent voor ervaren en veeleisende thuisgebruikers, maar zeker ook voor kleine tot middelgrote bedrijven die hun data veilig en centraal willen beheren.
De mogelijkheden en uitbreidingsopties van het DSM-besturingssysteem zijn uitgebreid en volwassen. Met een snellere processor en – misschien nog belangrijker – twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten is de DS925+ een logische en toekomstbestendige opvolger van de DS923+, die op het moment van schrijven slechts marginaal goedkoper is.
Heb je al een DS923+ of zelfs een DS920+ en maak je geen gebruik van snellere netwerken, dan is upgraden op korte termijn niet per se nodig: op alle modellen draait immers hetzelfde DSM-besturingssysteem. Ben je echter op zoek naar een nieuwe 4-bay NAS, dan biedt de DS925+ qua prestaties en connectiviteit een solide en toekomstvaste keuze.
Synology DS925+ review: plus- en minpunten
+ 2,5 Gbit/s LAN-poorten
+ Uitgebreide DSM-mogelijkheden
±Harde schijven nu bottleneck
Synology DS925+ Specificaties | |
Fabrikant | Synology |
Processor | AMD Ryzen V1500B (2,2 GHz quad-core, 8 threads) |
Geheugen / slots | 4 GB DDR4 ECC SODIMM (uitbreidbaar tot 32 GB) / 2 slots |
Opslagcapaciteit | 4 × 3,5″/2,5″ SATA HDD/SSD, uitbreidbaar tot 9 bays met DX525 (tot 180 TB) |
M.2-slots | 2 × M.2 2280 NVMe (PCIe 3.0) voor cache of opslagpools |
Netwerkverbindingen | 2 × 2,5GbE RJ-45 (ondersteunt Link Aggregation en Failover) |
USB-aansluitingen | 2 × USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s) |
Uitbreidingspoort | 1 × USB-C voor DX525 uitbreidingsunit |
Afmetingen / gewicht (leeg) | 199 × 166 × 223 mm / 2,26 kg |
Meegeleverd | 12V/8,33A-adapter, 2 × RJ45-kabel (1,5 m), bevestigingsschroeven |
RAID-ondersteuning | Basic, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10 |
Maximale prestaties | Tot 522 MB/s lezen en 565 MB/s schrijven |
Energieverbruik | Actief: 37,91 W; HDD-hibernatie: 12,33 W |
Garantie | 3 jaar (uitbreidbaar tot 5 jaar met Extended Warranty Plus) |
Shoplink & prijs | Megekko, Circa €650 (zonder schijven) |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Synology CC400W review: ideaal voor je Synology NAS
De CC400W van de Taiwanese fabrikant Synology is een AI-ondersteunde camera met een resolutie van 2560 × 1440 pixels bij 30 fps, een microfoon en luid...
Rollingsquare AirCard Pro & AirNotch Pro review: bluetooth-trackers in de test
De AirCard Pro en AirNotch Pro van Rollingsquare zijn handige, compacte Bluetooth-trackers: de ene is plat, dun en draadloos oplaadbaar; de andere is ...