R-Go Compact Break ergonomisch toetsenbord

Noud van Kruysbergen
0

Om na een dag kantoorwerk geen last van schouders, ellenbogen of polsen te hebben, zijn een goed toetsenbord en op tijd een pauze onontbeerlijk. Het Compact Break Ergonomisch Keyboard van R-Go combineert die twee en gaat uit van het principe dat een klein toetsenbord weinig beweging betekent.

Als je dagelijks veel op een pc moet werken, is een goed toetsenbord essentieel. Je kunt dan kiezen voor een groot gebogen toetsenbord om je schouders en ellenbogen in een zo natuurlijk mogelijke houding te hebben, maar iedere beweging van en naar de muis (meestal met de rechterhand) betekent dan vaak een beweging buiten je schouder om. Het Compact Break Ergonomic Keyboard kiest voor een andere oplossing door het toetsenbord klein te houden en daarmee ook de afstand tot de muis.

R-Go toetsenbord

Vergis je niet in het formaat van het toetsen­bord. De toetsen hebben een volwaardig formaat en een lichte maar toch merkbare aanslag. Je hoeft ze veel minder ver in te drukken dan bij een regulier toetsenbord, maar het dunne toetsenbordje buigt in het midden wel wat door. Een numeriek deel ontbreekt echter, maar dat is via een van de USB-C-poorten toe te voegen indien gewenst. De PgUp, PgDn, Home en End zijn aan de pijltjestoetsen gekoppeld en zijn net als de mediatoetsen via de Fn-toets te bereiken. De Fn-toets werkt ook in combinatie met de Shift-toets om bijvoorbeeld grotere delen tekst te selecteren.

Twee witte ledjes rechts geven de status aan van Caps en Scroll Lock en links zit een groen verlicht R-Go-lampje. Die werkt samen met de R-Go Break-software om in te stellen werkpauzes te signaleren. Het lampje krijgt dan een andere kleur om een korte of langere pauze aan te geven. Die software kun je gratis downloaden en werkt ook met gewone toetsenborden.

Plat toetsenbord

Het toetsenbord is lekker plat, waardoor je polsen dus redelijk vlak kunnen blijven. Door de geringe breedte moet je echter wel leren om de neiging te onderdrukken om je ellenbogen naar binnen te trekken door je schouders op te trekken of om je polsen naar buiten te draaien – dat is net tegengesteld aan het beoogde doel.

Het toetsenbordje is makkelijk mee te nemen. De gewone Compact-versie van R-Go heeft gecombineerde numerieke toetsen, en de Split Break is in twee delen te splitsen die apart neergelegd kunnen worden zoals je zelf wilt.

Een goed advies om zo min mogelijk te bewegen tussen toetsenbord en muis is om zoveel mogelijk sneltoetsen te kennen en gebruiken. Ook in Windows is heel veel met de Tab- en cursortoetsen te bedienen. Kies daarbij een toetsenbord waarmee je het lang kunt volhouden, zoals dit toetsenbord van R-Go – maar vergeet vooral ook niet om te voldoen aan de signalen om te pauzeren en bewegen.

Lees meer over ergonomisch werken in de volgende artikelen:

Tools voor ergonomisch werken deel 1

Tools voor ergonomisch werken deel 1


Ontvang informatie over toetsenborden, abonneer je op de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Pluspunten

klein formaat
prettige toetsaanslag

Minpunten

kan averechts werken

R-Go Compact Break ergonomisch toetsenbord
FabrikantR-Go tools
toetsenindelingQWERTY (US)
aansluitingUSB-C (kabel 1,4 m)
afmetingen28,5 × 13,9 × 0,9 cm
gewicht310 gram
r-go-tools.nl€ 40

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Cooler Master SK622 compact mechanisch toetsenbord met RGB

Cooler Master biedt met de SK622 een compact mechanisch keyboard met low profile toetsen, RGB-verlichting en naar keuze draadloos via bluetooth of bed...

Dygma Raise mechanisch ergonomisch toetsenbord

Ex-e-sporters wilden een ‘perfect’ ergonomisch gaming-toetsenbord bouwen: compact, splitsbaar, en naar eigen (switch)smaak aan te passen. Die poging i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er