Pironman 5 review: je Raspberry Pi 5 omtoveren tot een RGB-mini-pc

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    De meeste behuizingen voor de Raspberry Pi zijn zwart, functioneel en saai. De Pironman 5 tovert de Raspberry Pi 5 om in een deels transparante RGB-mini-pc waarin je een ssd kunt monteren. De cpu-koeler en ventilatoren koelen hem wanneer dat nodig is. Bovendien toont een klein oled-display de actuele systeeminformatie. Lees meer over deze bijzondere Raspberry Pi 5 behuizing in deze Pironman 5 review.

    Belang van behuizingen voor nieuwste Raspberry Pi's

    Een behuizing voor een Raspberry Pi is vaak een noodzakelijk kwaad. Deze zijn meestal niet meer dan saaie plastic doosjes met uitsparingen voor de aansluitingen, vooral bedoeld om een werkende Raspberry Pi stofvrij te houden. Met de snellere Raspberry Pi 4 en zeker de Raspberry Pi 5 worden er hogere eisen aan behuizingen gesteld, omdat deze modellen meer warmte genereren die effectief moet worden afgevoerd.

    Tot en met de Raspberry Pi 4 voerden gebruikers de warmte nog passief af, bijvoorbeeld met de populaire Flirc-case of de Argon One M.2, waarin zij ook een M.2-ssd konden plaatsen. Voor Raspberry Pi Projects met de Raspberry Pi 5 is echter actieve koeling vereist, inclusief een kleine ventilator. Een voorbeeld van een behuizing die hieraan voldoet, is de GeekPi Armor Case V5. Hierdoor wordt de keuze van een behuizing steeds belangrijker.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Actieve koeling

    Als de Raspberry Pi zich dan langzamerhand toch ontwikkeld heeft als een soort mini-pc, waarom zou je daar dan geen complete mini-pc-behuizing omheen bouwen? Dat zullen de makers van de Pironman 5 ook gedacht hebben. Dat is een kleine behuizing voor een Raspberry Pi 5, maar dan met grote mogelijkheden in de vorm van twee behuizingsventilatoren, een cpu-koeler met ventilator, een oled-display, een NVMe M.2-slot – en dat alles in miniformaat.



    Compleet bouwpakket

    Het is even schrikken als je de doos van de Pironman 5 van SunFounder uitpakt, want er zitten meer dan 15 zakjes en onderdelen in. En een heleboel schroefjes en busjes. Evenals een bouwhandleiding van 28 stappen. Een kruiskopschroevendraaiertje en steeksleuteltje worden meegeleverd. Dat wordt dus even priegelen. En dan begint de handleiding ook nog eens met eerst het uit elkaar halen van de aluminium behuizing… Gelukkig is er ook een video beschikbaar via deze link.

    Na het bevestigen van wat busjes en schroefjes stop je de microSD-extender in het sd-slot van je Raspberry Pi, evenals de USB-HDMI-adapter voor het doorvoeren naar de volwaardige HDMI-poorten en de knoopcel. Daar stop je een vierpins header op voor de ssd-extender. De PCIe-kabel bevestig je op je Raspberry Pi. Daarna monteer je de Pi met aanhangels aan de behuizing – dan ben je pas bij stap 9.

    Koeler en ssd

    Na het monteren van de powerknop en het aanbrengen van de thermal pad installeer je de towerkoeler. Daarna bouw je de ssd met zijn adapter in, die moet precies over de vierpins header vallen – dat gaat overigens makkelijker als je de powerknopstekker eerst even losmaakt.

    Ventilatoren en HAT+ monteren

    Daarna is het de beurt aan de twee Icecube 5V/0,08A brushless 36mm ventilatoren met de stoffilters. Om de Raspberry Pi GPIO-pinnen van buitenaf toegankelijk te maken en andere onderdelen zoals de ventilatoren en het oled-display aan te sturen, moet je de IO-HAT+ monteren. Maak de lintkabel van het oled-display vast, plak het display op de behuizing, sluit de ventilatoren aan en monteer de IO HAT+ op de GPIO-pinnen van de Pi. Schroef de behuizingsdelen vervolgens aan elkaar. Dat vergt even wat rekken en strekken om de gaatjes uitgelijnd te krijgen.

    Daarna is het nog een kwestie van dingen als de acrylplaten bevestigen (het verwijderen van de beschermlaag is even geklooi omdat er wat residu achterblijft bij de letters) en de foampad onderop plakken. Daarmee is het monteerwerk gedaan.

    Besturingssysteem installeren

    Voor het installeren van een besturingssysteem op de M.2-ssd is het het handigst om dat rechtstreeks vanaf een pc te doen en de ssd dan pas in te bouwen – maar daar is het nu te laat voor. Je kunt echter ook gewoon vanaf de microSD-kaart opstarten en het systeem naar de ssd kopiëren. Dat kan echter alleen met Raspberry Pi OS Bookworm, als je Ubuntu Desktop of Server of Kali wilt draaien, moet je die toch eerst echt op de ssd zetten.

    Op het installeren van Raspberry Pi OS op een sd-kaart gaan we hier verder niet op in, dat is met het programma Raspberry Pi Imager zo gedaan. De PCIe-connector is standaard niet geactiveerd. Als de Pi-pc eenmaal van de microSD-kaart opgestart is, moet je dat eerst doen door de regel dtparam=nvme met sudo nano toe te voegen aan /boot/firmware/config.txt.]

    Start daarna de Imager van het Raspberry Pi-systeem (‘Accessoires / Imager’) om het besturingssysteem op de M.2-ssd te zetten. Je kunt ook met SD Card Copier het huidige besturingssysteem kopiëren naar de ssd.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Opstarten vanaf ssd

    Vervolgens moet je om de Raspberry Pi vanaf een ssd te kunnen opstarten eerst zijn firmware updaten met sudo rpi-update en met sudo rpi-eeprom-config –edit de regel met de BOOT_ORDER wijzigen in BOOT_ORDER=0xf416. Herstart dan met sudo reboot. Je kunt dat trouwens ook doen met sudo raspi-config en dan optie 6 (Advanced Options) en A4 (Boot Order) en B2 (NVMe Boot/USB Boot).

    Dat laatste is overigens niet specifiek voor de Pironman, maar moet je altijd doen als je een Raspberry Pi 5 vanaf een ssd wilt laten opstarten.



    Pironman 5-module

    Een Raspberry Pi verbruikt in stand-by normaal gesproken tussen de 1 en 1,5 watt. Dit verbruik kun je drastisch verlagen tot ongeveer 0,01 watt door de volgende configuraties toe te voegen met het commando sudo rpi-eeprom-config -e:

    BOOT_UART=1
    POWER_OFF_ON_HALT=1
    BOOT_ORDER=0xf416

    Herstart vervolgens het systeem met sudo reboot. Deze aanpassingen zorgen er ook voor dat het oled-display en de RGB-ventilatoren niet van stroom worden voorzien wanneer je de Pironman uitschakelt.

    Om de Raspberry Pi 5 correct te laten samenwerken met de Pironman-behuizing, moet je de Piroman5-module installeren:

    cd ~

    git clone https://github.com/sunfounder/pironman5.git
    cd ~/pironman5

    sudo python3 install.py

    Na het herstarten van het systeem, toont het OLED-display systeeminformatie, worden de ventilatoren actief boven de 60 graden, en beginnen de LEDs langzaam te pulseren. Bovendien kun je via het lokale netwerk (op localhost:34001 of :34001) toegang krijgen tot het Pironman Dashboard, waar informatie te vinden is over de ventilatoren, opslag, geheugen, netwerk, en processor.”

    Pironman Dashboard

    Bij het Dashboard kun je de modus van de ventilatoren (Quiet (70o), Balanced (67,5o), Cool (60o), Performance (50o) of Always On) en de kleur, helderheid en stijl van RGB-leds instellen.

    De ventilatoren maken niet veel lawaai (45-50 dB), maar altijd aan is zeker niet nodig. Zeker ook omdat de PWM-ventilator van de cpu-koeler zijn werk uitstekend en stil doet. Zelfs op de Performance-stand duurde het even voor we de temperatuur met een stresstest (cpuburn-a53) hoog genoeg kregen om de ventilatoren aan te laten slaan. Dan gaan ook de RGB-leds van de ventilatoren aan – jammer dat die niet te synchroniseren zijn met de leds van de behuizing.

    In de tussentijd staat het oled-display de hele tijd de basisinformatie van het Dashboard overzichtelijk (maar klein) weer te geven.

    Om de Pironman 5 met al zijn opties te voeden, is een standaard 5V/5A USB-C-adapter voldoende. Die heb je voor de Raspberry Pi 5 zelf toch al nodig.

    Conclusie Pironman 5 review

    In deze review van de Pironman 5 kunnen we al met al concluderen dat het een leuke behuizing is voor een Raspberry Pi 5. Die heb je sowieso al nodig met een actieve koeling en een fatsoenlijke kost snel al een paar tientjes. Wil je daar een NVMe-ssd in kwijt dat gaat het al snel richting de 50 euro. De Pironman 5 kost 80 dollar, en wordt voor die prijs gratis verzonden – maar hou wel rekening met ongeveer 9 euro inklaringskosten.

    Het in elkaar zetten van de Pironman 5 is een kwestie van even netjes werken. Je hebt er in principe niet meer voor nodig dan de meegeleverde tools. Het pakket zit netjes in elkaar, van alle schroefjes en kwetsbare lintkabels worden er minstens één extra meegeleverd. Eenmaal gemonteerd en draaiend ziet het er kek uit, en is het leuk om er in je woonkamer bijvoorbeeld Home Assistant of Kodi op te draaien.

    Pironman 5 review: plus- en minpunten

    +Leuke behuizing
    +OLED-display
    Niet syncbare rgb-leds

    Pironman 5 specificaties

    FabrikantSunfounder
    MeegeleverdNVMe PiP-HAT, 0,96-inch oled-display, 2 × RGB-ventilator, towerkoeler met PWM-ventilator, alle benodigde bussen en schroefjes, thermal pads, handleiding en tools
    Afmetingen7,5 (B) × 11,5 (H) × 10,5 (D) cm
    Shoplink & prijsSunfounder webshop, circa 80 dollar exclusief 9 euro inklaringskosten

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Akasa introduceert behuizingen zonder ventilator voor o.a. Raspberry Pi 5

    Tijdens Computex introduceert Akasa twee behuizingen die ASUS NUC mini-pc's en de Raspberry Pi geruisloos laten werken. Bovendien besteedt de fabrikan...

    Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc

    Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er