Logitech MX Keys S review: beter dan zijn voorganger de MX Keys?

Elwin Hodžić
1

Inhoudsopgave

  Logitech heeft een tijd geleden de MX Keys S uitgebracht, een nieuwe variant van de MX Keys met incrementele updates. In deze review nemen wij dit toetsenbord onder de loep en kijken we onder andere naar de verschillen tussen de Logitech MX Keys en de MX Keys S.

  Logitech MX Keys S review:

  Dit wordt er meegeleverd

  Het toetsenbord bevindt zich in een standaard doos, maar is van binnen verpakt met papier om op een zo duurzaam mogelijke manier verpakt te zijn met zo min mogelijk plastic. Naast het toetsenbord vind je in de doos een USB-C-oplaadkabel en een Logi-Bolt USB-dongle.

  Hoewel sommige Logitech-producten de Bolt draadloze ontvanger ondersteunen, wordt deze niet standaard meegeleverd. Toch, zoals mag worden verwacht gezien de prijs van dit toetsenbord, wordt de Logi Bolt-ontvanger wel meegeleverd in de doos bij de MX Keys S.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Design

  Op het eerste gezicht lijkt het ontwerp identiek aan dat van de MX Keys, maar er zijn extra functietoetsen toegevoegd aan de bovenste rij, inclusief een emoji-knop. Het toetsenbord is vervaardigd op een aluminium frame en weegt zo’n 810 gram, maar het voelt toch lekker stevig aan. Van buiging van het toetsenbord is er zeer zeker geen sprake, zelfs met flink wat kracht bij het indrukken van de toetsen.

  Het toetsenbord ligt zeer plat op het bureau, zonder verstelbare pootjes om het te verhogen. Als je de voorkeur geeft aan een grotere hoek, heb je pech met dit toetsenbord. De lage hoek betekent echter ook dat je waarschijnlijk geen polssteun nodig zult hebben, wat goed is, want er wordt er geen meegeleverd in de doos. Je kunt echter als je dat wilt de Logitech MX Palm Rest apart aanschaffen voor zo’n 20 euro extra.

  De MX Keys S is uitgerust met nabijheidssensoren die detecteren wanneer je handen het toetsenbord naderen. Deze sensoren, in combinatie met omgevingslichtsensoren, worden gebruikt om de helderheid van de toetsenbordverlichting aan te passen. Deze slimme verlichting kun je bovendien afstellen met de Logitech Options+ app, waar we later meer over zullen vertellen.

  Accuduur

  De draadloze Logitech MX Keys S beschikt over een batterij met een capaciteit van 1.500 mAh, waarvan Logitech beweert dat deze tot 10 dagen meegaat op één enkele lading, zelfs met ingeschakelde verlichting. Het toetsenbord hebben wij zo’n twee weken lang getest waarbij het batterijpercentage na die twee weken nog steeds 27 procent bedroeg. Hierbij moeten we tevens ook vermelden dat de automatische verlichting van de toetsen gedurende deze periode constant was ingeschakeld.

  Zonder verlichting zou de batterij volgens de specificaties van Logitech zelfs tot vijf maanden meegaan. Het opladen van de batterij is eenvoudig en kan ook terwijl het toetsenbord wordt gebruikt. Het batterijpercentage is zichtbaar in de Options+ app, en de computer geeft ruimschoots van tevoren een waarschuwing voordat de batterij volledig leeg is.

  Connectiviteit

  De Logitech MX Keys S kan verbinding maken met een Windows-pc, Mac, Android-smartphone of tablet via Bluetooth. Als je apparaat echter een usb-poort heeft, kun je het toetsenbord ook aansluiten met de Bolt draadloze dongle die werkt via een 2,4 GHz-verbinding.

  Deze dongle biedt ook multi-apparaat connectiviteit met Logitech Flow voor compatibele Logitech muizen. Wij hebben het toetsenbord gebruikt in zowel de Bluetooth- als de Bolt-verbonden modus (in combinatie met de Logitech MX Master 3S) en eerlijk gezegd was er geen verschil merkbaar in dagelijks gebruik tussen de twee verbindingsopties.

  Aangezien dit geen game-toetsenbord is, zal de wellicht nauwelijks merkbare lichte toename in responstijd en latentie bij het gebruik van de 2,4 GHz-connectiviteitsoptie zeer waarschijnlijk niet worden opgemerkt.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Software

  De Logitech Options+ app is de plek waar al je aangesloten Logitech-apparaten worden weergegeven en waar je hun instellingen kunt aanpassen. Met de Options+ app kun je veel instellingen configureren voor het nieuwe MX Key S-toetsenbord. Ook de verlichting wordt aangepast binnen de Options+ app. Tik op het gedeelte voor de verlichting aan de linkerkant en je kunt overschakelen van automatische naar handmatige verlichting en de duur van de verlichting instellen (voordat deze wordt uitgeschakeld na niet-gebruik).

  De belangrijkste nieuwe functie die Logitech heeft toegevoegd, is Smart Actions. Smart Actions biedt in feite de mogelijkheid om macro’s te maken (of vooraf geïnstalleerde Smart Actions van Logitech te gebruiken) waarmee je meerdere handelingen kunt automatiseren met één toetsaanslag. Als je een taak hebt die je vaak uitvoert, kun je tijd besparen door met één toetsaanslag die taak uit te voeren, bijvoorbeeld door verschillende apps te openen zoals vereist.

  Logitech MX Keys S in de praktijk

  Dit toetsenbord kan tegelijkertijd verbinding maken met drie verschillende apparaten, zoals een Windows-pc, een Android-smartphone en een MacBook Pro, en slaat deze verbindingen op in het geheugen. Je kunt zowel via een bluetooth-verbinding als met de Draadloze Bolt-ontvanger verbinden.

  Let op dat in de Options+ app je een versie van het toetsenbord zult zien voor elke soort connectiviteit die je gebruikt. Als je een connectiviteitsoptie aanpast, zul je niet dezelfde aangepaste opties hebben voor de andere connectiviteitsopties.

  De toetsen hebben minimale beweging en zijn relatief stil. Het is wel belangrijk op te merken dat de spatiebalk een “veerkrachtiger” geluid heeft dan de andere toetsen.

  Conclusie Logitech MX Keys S review

  Als je al een Logitech MX Keys hebt, is het misschien niet noodzakelijk om over te stappen naar de nieuwe MX Keys S. Hoewel de S-versie automatische achtergrondverlichting biedt, kun je wellicht tevreden zijn met het handmatig aanpassen van de verlichting met de bestaande toetsen op de oudere MX Keys. De S-versie voegt wel een emoji-toets toe, maar het is de vraag of je deze functie veel zult gebruiken en of het de extra kosten rechtvaardigt.

  Als je nog geen MX Keys-toetsenbord hebt, is het zeker het overwegen waard om de MX Keys S aan te schaffen, of het nu de volledige versie is of een compacte variant. De toetsen zijn comfortabel voor langdurig typen en veroorzaken minimale vermoeidheid.

  Met zijn automatische achtergrondverlichting, ondersteuning voor aanpassing van alle functietoetsen en de mogelijkheid om verbinding te maken met drie opgeslagen apparaten tegelijk, is de Logitech MX Keys S een onmisbare keuze voor professionals die veel typen.

  Logitech MX Keys S review: plus- en minpunten

  +Goede bouwkwaliteit
  +Software mét Smart Actions
  Niet een heel grote upgrade ten opzichte van de MX Keys

  Logitech MX Keys S specificaties

  Fabrikant

  Logitech

  Soort toetsen

  Scissor switch

  Type verbinding

  Bluetooth & Logi Bolt usb-ontvanger

  Toetsenbordformaat

  full size

  Accucapaciteit

  1500mAh

  Afmetingen

  20,5 mm x 430,2 mm x 131,63 mm

  Gewicht

   810 gram
  Shoplink en prijsAmazon, circa 109 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

  In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

  Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

  Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Hubertus
  Lezer
  Hubertus

  Ik heb zelf dit toetsenbord en het is niet mogelijk om de verlichting constant in te schakelen. Dit wordt ook vele malen op REDDIT en andere fora besproken. Ik vind het bevreemdend dat dit niet in jullie review naar voren komt…