Lenovo IdeaPad Duet 5 review – Chromebook met oled-scherm

Marco den Teuling
1

Wil je een Chromebook die je ook als tablet kunt gebruiken? In deze Lenovo IdeaPad Duet 5 review lees je meer over deze Chromebook met oled-scherm en afneembaar toetsenbord. 

Op een Chromebook kun je ook Android-apps draaien en hem als tablet gebruiken. De Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook is beter geschikt als tablet dan veel andere Chromebooks, dankzij het afneembare toetsenbord.

Afgezien van het hybride ontwerp (tablet en laptop ineen) heeft de IdeaPad Duet 5 ook een oled-scherm. Lees in de review hoe dat bevalt en wat de Chromebook nog meer te bieden heeft.

IdeaPad Duet 5 review – laptop en tablet ineen

Het scherm van de Lenovo IdeaPad Duet 5 is een prettige 13,3 inch groot. De breedte biedt de ruimte voor een voldoende groot toetsenbord.

Lenovo IdeaPad Duet 5 review - Chromebook met oled-scherm en afneembaar toetsenbord

Als je het toetsenbord eraf haalt, kun je hem gebruiken als tablet:

  • Met een gewicht van ongeveer 800 gram zonder het toetsenbord is hij niet vederlicht, maar we vonden hem niet te zwaar – zelfs niet toen we hem langere tijd vasthielden of op schoot hadden voor een flinke Netflix-sessie.
  • Het bedienen met de vingers werkt goed.

De beschermhoes kleeft magnetisch aan de achterkant van het scherm, sluit goed aan en is bekleed met stof. De onderste helft kan worden uitgeklapt en dient dan als standaard voor het display en beschermt het ook handig tegen krassen en barsten tijdens het vervoer.

Schakelen tussen de twee modi (tablet en laptop) werkt soepel dankzij de slimme hardware. Die zorgt ervoor dat het apparaat bijna als een normale laptop gebruikt kan worden en dat je goed op de Chromebook kunt werken.


Ontvang gratis informatie en tips over Chromebooks en laptops, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

IdeaPad Duet 5 in de praktijk gebruiken

Gebruik als laptop en tablet werkt prettig en het bedieningsgemak is goed:

  • De pen heeft een drukgevoelige punt en kan worden gebruikt als vervanging van de muis en om te tekenen of te schrijven in compatibele Chrome- en Android-apps.
  • Het toetsenbord laat je lang comfortabel typen. De toetsen zijn groot genoeg, liggen niet te dicht bij elkaar en hebben een korte slag met een prettig drukpunt.
  • Het touchpad heeft een zacht mat opper­vlak waarop de vingers soepel glijden zonder te verspringen.

Als we dan toch nog een beetje gaan zoeken naar een klein nadeel: een minpuntje is het ontbreken van toetsverlichting.

Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook afneembaar toetsenbord

Chromebook met oled-scherm

Het duurde lang voordat oled-schermen in Windows-laptops te vinden waren, bij Chromebooks is het nog veel zeldzamer. De Lenovo IdeaPad Duet 5 is de eerste Chromebook met oled-scherm die we getest hebben.

De Duet 5 heeft een oled-scherm met een resolutie van 1920 × 1080 pixels (full-hd). Hij heeft rijke kleuren, een prima kijkhoek en een haarscherp beeld. Dankzij het superverzadigde zwart dat oled-schermen kunnen bieden, haalt de Duet 5 dan ook een contrast van meer dan 10.000:1.

IdeaPad Duet 5 prestaties

De IdeaPad Duet 5 wordt van rekenkracht voorzien door een tweede generatie Qualcomm Snapdragon 7.

Die is krachtig genoeg om te gamen op de Chromebook met complexe Android-games en instap-­Linux-games. Bij onze benchmarks stond de Duet 5 aan de top van de door ons geteste Chromebooks met ARM-architectuur.

Het knelpunt bij de Duet 5 is eerder het werkgeheugen en het flash­geheugen. Als je een Duet 5 aanschaft en er lang plezier van wilt hebben, is het misschien de moeite waard iets meer uit te geven voor de versie met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte (versus 4 GB/128 GB).

Conclusie / afsluiting

Volgens Lenovo moet de Duet 5 in Nederland te koop zijn met 128 GB eMMC-flashgeheugen en 4 GB RAM voor 530 euro en met 256 GB eMMC-flash en 8 GB RAM voor 600 euro.

Die prijs is wel gerechtvaardigd gezien de uitrusting met vier luidsprekers, stylus, degelijk toetsen­bord en het zeer goede oled-scherm. Een styluspen (los circa 50 euro) is niet altijd inbegrepen, dus let daarop bij aanschaf.

De IdeaPad Duet 5 is ook interessant als hybride tablet-en-laptop alternatief voor de Microsoft Surface.

Lenovo IdeaPad Duet 5- plus- en minpunten

+ zuinig kleurrijk scherm
+ prima performance
+ comfortabel toetsenbord

Lenovo IdeaPad Duet 5 specificaties

FabrikantLenovo, www.lenovo.com/nl/
Displayoled, 13,3 inch, 1920 × 1080 pixels (full-hd)
Cpu / RAM / storageQualcomm Snapdragon 7c Gen 2 / 4 GB of 8 GB / 128 GB of 256 GB eMMc
Aansluitingen2 × USB-C (DisplayPort Alt), Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5
Overigwebcam (5MP, 1080p), frontcamera (8MP, 1080p), speakers (4 × 1 W, stereo), stylus
Afmetingen / gewicht30,6 × 18,7 × 0,7 cm / 1,2 kg
Shoplink en prijsLenovo IdeaPad Duet 5,  circa 530 euro (4/128 GB) / circa 600 euro (8/256 GB)

 

Lees uitgebreide reviews van Chromebooks en andere hardware in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Lisa
Lezer
Lisa

Fijn apparaat om in huis te hebben, maar slechte scherm kwaliteit. Na een keer meenemen in mijn laptop tas gelijk een barst in het scherm (6 dagen na aankoop).. wordt blijkbaar niet vergoed.