Usb stick met beveiliging en bluetooth: iStorage datAshur BT

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

De iStorage datAshur BT is een hardware-encrypted usb-stick met multifactor authenticatie. Dankzij Bluetooth low-energy unlock je de stick via je smartphone, tablet of Apple Watch.

De DataAshur BT is vers uit de fabriek onze kant op gekomen om hem van dichtbij te bekijken. Ons exemplaar biedt 64 GB opslag, maar de stick is  op dit moment verkrijgbaar met een capaciteit van 16, 32, 64 of 128 GB. De kleinste capaciteiten van 4 GB en 8 GB zijn op verzoek via de fabrikant aan te vragen. Je kunt de usb-stick standalone gebruiken, of opnemen in de Remote Management Web Console als managed stick.

Behuizing en specificaties

Aangezien deze stick geen numpad heeft zoals bijvoorbeeld de eerder gereviewde datAshur Pro, is hij relatief compact. De behuizing voelt zeer stevig aan en je ziet grijze rubberen afdichtingen ter bescherming tegen vocht en stof: de stick heeft een IP57-rating. Wel is het glanzende oppervlak een vingerafdrukmagneet, maar bij een usb-stick zul je daar niet wakker van liggen. De lanyard-uitsparing is fijn breed. De stick heeft een type A usb-plug (USB 3.1 Gen 1). Hij weegt net geen 17 gram.

datashur BT

In rust is je data versleuteld met FIPS gecertificeerde AES-XTS 256-bit hardware-encryptie. De stick voldoet aan standaarden als GDRP en HIPAA. De stick geeft via een kleine led zijn status aan. Hij werkt onder alle besturingssystemen. Je krijgt er drie jaar garantie op.

 

Standalone gebruik

Als eerste hebben we de stick ingesteld voor standalone gebruik. De bijbehorende app is beschikbaar voor Android en iOS. Je hebt verderop z’n device-ID nodig om verder te kunnen met het koppelen in de app, dat getal staat op achterkant van de usb-plug. De kleine led op de stick licht rood op om aan te geven dat de stick vergrendeld is, en geen verbinding heeft met de app.

Na het installeren van de app verscheen de BT meteen in beeld om te selecteren. Na het invoeren van het ID-nummer verschijnt een locked-icoontje in de app achter de stick. Standaard staat als wachtwoord 11223344 ingesteld, met uiteraard het dringende advies deze meteen te wijzigen in een eigen wachtwoord (alleen cijfers).

Nadat je de stick hebt vrijgegeven via het standaard wachtwoord en op z’n naam tikt verschijnt de lijst met opties voor je neus. Dit begint met een kopje met de opties voor je wachtwoord en toegang zoals 2FA, wachtwoord wijzigen / opslaan / recovery (recoverycode per sms) en biometrische unlock.

Bij standalone-gebruik heb je een hele zwik aan opties om het werken met de stick makkelijker / veiliger te maken.

Onder de locking-opties zit het automatisch vergrendelen na x minuten inactiviteit of als je uit de buurt van de stick beweegt en de stick op alleen-lezen zetten. Er is een aparte toggle voor het unlocken via je Apple Watch en de optielijst wordt afgesloten met de reset en remote wipe.

Als je opties hebt aangevinkt verschijnen de iconen van bepaalde ingeschakelde opties bij de naam van je stick zodat je direct ziet welke opties voor die stick aan zijn gezet.  Denk aan een klok voor het automatisch op slot zetten na zoveel minuten inactiviteit en een pijl met 2 koppen voor de ‘Step-away Autolock’.

Door de stick in het overzicht naar links te swipen lock je de stick. Met een tik en in ons geval de vinger op de vingerafdruksensor unlockt de stick en verschijnt Verkenner in beeld met de inhoud van de stick. Via de Watch-app moet je het wachtwoord invoeren voor het unlocken, locken gaat met een tik op het logo van de stick. De stick licht met een blauw ledje op als hij vrijgegeven is.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Stick opnemen in remote management

Om met een schone lei te beginnen, hebben we de eerder los ingesteld stick eerst gereset naar de fabrieksinstellingen. We voeren onze licentie in voor de iStorage Remote Management Console. Nadat je je account hebt aangemaakt (telefoonnummer voor 2FA) verschijnt je adminconsole. We maakten direct een gebruiker aan voor onze stick, die op zijn/haar beurt dan een mail ontvangt met informatie om de dataAshur BT Managed-app (Android, iOS) te downloaden. Ook zit er een tijdelijk wachtwoord in de mail om in die app direct in te kunnen loggen en daarna een eigen wachtwoord te kiezen.

We hebben nog geen stick toegevoegd, dus er viel nog niets te bekijken voor deze gebruiker. Als admin moet de datAshur BT Admin-app (Android, iOS) worden binnengehengeld. Na het inloggen stel je de provisioning-opties voor de later toe te voegen drive in, zoals het wachtwoord, automatisch uitloggen, alleen-lezen, wachtwoord onthouden en touchID/FaceID.

Nu voer je de ID van de stick in om hem te koppelen, net als bij het als standalone instellen. Na het loshalen en weer in de poort steken van de stick trigger je de start van de ‘provisioning’ met de eerder gekozen instellingen. Na het nogmaals invoeren van het ID-nummer gaat het instellen van start met naar keuze met of zonder een complete reset van de drive. Nu is de usb-stick klaar voor gebruik door een gebruiker.

remote management datashur BT gebruikersopties

Een beheerde stick is dicht te timmeren voor bepaalde tijden of alleen te gebruiken in bepaalde regio’s / landen.

Via de webbased console verschijnt de stick als optie onder de gebruiker, en voegden we hem met een vinkje toe. Daarna plopte de stick tevoorschijn in de BT Managed-app voor de gebruiker, en verschijnen instelbare opties (die zijn vrijgegeven) in beeld. De Watch-app is in beheerde modus bijvoorbeeld niet instelbaar (is ook geen optie om in te schakelen voor de admin).

We pakten de webbased managementtool erbij om te spieken voor de extra instellingen. Naast op afstand wissen, wachtwoord wijzigen en unlocken zie je de activeiteitenlogs voor de stick verschijnen, met de locatie daarbij. Voor de gebruiker stel je in wanneer de stick gebruikt mag worden (9:00-17:00 bijvoorbeeld) en op welke locaties / regio’s de stick gebruikt mag worden. Geofencing kan ook, binnen een instelbare straal. Let er wel op dat je binnen elk blokje instelbare settings op ‘save’ moet drukken, er is geen algehele save-knop om direct alles op te slaan.

Conclusie

De datAshur BT biedt hardwarematige encryptie met een gebruiksvriendelijke manier om te ontgrendelen. Je hebt altijd wel je telefoon, Apple Watch of een tablet rondslingeren. Loop je weg van de stick, dan vergrendelt de stick weer automatisch als je dat wilt.

Samen met de (betaalde) remote management-software is de usb-stick ideaal voor zakelijke omgevingen. Maar ook consumenten die niet graag hun gevoelige data kwijtraken en eenvoudig willen ontgrendelen of vergrendelen zonder steeds wachtwoorden in te voeren hebben baat bij deze stick. De apps zijn misschien niet het toonbeeld van geliktheid, maar ze doen wat ze moeten doen.

Niet alleen de encryptie is goed voor elkaar, de bouwkwaliteit is ook uitstekend met een robuuste behuizing met goede stof- en waterbestendigheid en in hars gegoten elektronica. Dubbel veilig dus.

iStorage datAshur BT : usb-stick met hardware-encryptie
Certificeringen / encryptieFIPS 140-2 Level 3 (pending) / AES-XTS 256-bit
Type USBtype A, USB 3.2 Gen 1
Snelheden170 MB/s  lezen, 130 MB/s schrijven
Afmetingen (h × b × d) / gewicht60 mm × 18 mm × 7.5 mm / 16,5 gram
CompatibiliteitMS Windows, macOS, Linux, Chrome, Android, Thin Clients, Zero Clients, Embedded systemen, Citrix, VMware
Ontgrendelingwachtwoord, bluetooth (biometrische unlock via mobiele apparaten)
Prijs vanaf € 155

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Usb-sticks van 128 GB voor sneltransport

Als je een film naar een usb-stick wilt kopiëren of je werk wilt opslaan, hoef je niet lang te wachten: een snelle usb-stick kan een schrijfsnelheid h...

Snelle usb-sticks met veel opslag

Usb-sticks zijn snel, goedkoop en handzaam – en daarmee nog steeds heel handig om bestanden mee op zak te nemen. We hebben bijzonder grote en snelle e...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er