Cryptische codes als IP54 en IP68 geven aan hoe goed telefoons, zaklampen, sporthorloges, fitnesstrackers en andere apparaten bestand zijn tegen stofdeeltjes en water. Welke smartphone is geschikt voor een woestijntrip en welke smartwatch voor een duik in het zwembad? Bij welke IP-code is een smartphone waterdicht? En hoe eerlijk gaan bedrijven om met de resultaten?
Genadeloos spuiten 13 waterstralen in een halve cirkel tegen de zwarte fitnesstracker. Die is met een kabelbinder bevestigd op een roterende metalen schijf. Dat waterfestijn vindt plaats in een kelder van keuringsinstantie TÜV in de buurt van München. Daarmee wordt getest aan welke IP-beschermingsklassen een apparaat voldoet. De afkorting IP staat voor International Protection, of ook voor Ingress Protection, oftewel bescherming tegen indringen.
Potentiële kopers gaan vaak pas op zoek naar de betekenis van zo’n code als ze willen weten hoeveel vocht of water een apparaat aankan. Twee cijfers geven daarbij aan hoe goed een apparaat beschermd zou moeten zijn tegen aanraking, stof en water.
Wat de betekenis van die cijfers is, is vastgelegd in de normen DIN EN 60529 en ISO 20653:2013. Die verschillen alleen op details. Voor sommige producten bestaan nog speciale normen die verdere details vastleggen, bijvoorbeeld of een lamp bij de test ingeschakeld moet zijn of hoe lang een test duurt.