Philips Hue alternatief: Wiz slimme verlichting – review

Alieke van Sommeren
3

Philips Hue vereist extra hardware voor communicatie tussen de lampen en je netwerk. Met het Hue alternatief Wiz werkt alles daarentegen direct via wifi, zonder extra gateway. We testen de Wiz slimme verlichting.

Wiz en Hue-systemen zijn familie van elkaar (beide vallen namelijk onder Signify), maar dan wel met andere genen. Wiz biedt lampen voor E27-, E14- en GU10-­fittingen in allerlei variaties: warm wit, gecombineerd warm/koud wit, RGB-­lampen en diverse gloeilampen in retro-look. De verschillende accessoires bestaan uit een schakelbaar stopcontact, een bewegings­melder en een afstandsbediening. We hebben de bewegingsmelder en de afstandsbediening getest, samen met drie E27-lampen.

Philips Hue alternatief Wiz slimme verlichting review lamp afstandsbediening bewegingsmelder

De bewegingsmelder oogt een beetje goedkoop. Elke gedetecteerde beweging levert een blauwe flikkerende led op. De twee E27-lampen hebben een kunststof diffuser met lijmresten, maar de gloeilamp met glazen bol springt er qua afwerking positief uit. De Wiz A67/E27 is aanzienlijk forser dan een gewone gloeilamp en is met zijn lichtopbrengst van ongeveer 1500 ­lumen geschikt voor het vervangen van een 100W-lamp.

Elke Wiz-lamp heeft een kleine minicomputer van Espressif. De ESP 8266 in oudere modellen (populair voor smarthome-­projecten), is vervangen door de krachtigere ESP 32. Naast wifi heeft die chip ook bluetooth en moet hij mesh­technologie ondersteunen. Dat is vooral belangrijk bij smarthome, omdat wifi vaak niet tot in alle uithoeken van je woning reikt. Bij het testen was de meshtechnologie echter nog niet geactiveerd.

Wiz app en accessoires

Via de Wiz-app moet je eerst een virtuele woning en een kamer inrichten. Alle lampen die worden toegevoegd kunnen lokaal worden aangestuurd. Als je gebruik wilt maken van alle slimme functies zoals bediening op afstand, moet je een Wiz-­account aanmaken. Via je Apple- of Google-­account worden instellingen in de cloud opgeslagen, zodat je een configuratie kunt herstellen. De Wiz-componenten staan na het aanzetten automatisch in de set-upmodus. De app maakt contact via bluetooth, je geeft je wifiwachtwoord door en de componenten verschijnen.

Het toevoegen van de accessoires is net zo eenvoudig. De WizMote afstands­bediening en de bewegingsmelder verschijnen na een paar keer klikken in de app, maar kunnen alleen per kamer worden toegewezen. De bewegingsmelder schakelt dus altijd alle lampen in een ­kamer en de vier functietoetsen op de afstandsbediening werken voor lampen in een enkele kamer.

 


Blijf op de hoogte van nieuwe reviews en tips voor slimme verlichting!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Instellingen en koppelingen

Je kunt vooraf ingestelde lichtscènes oproepen met behulp van knoppen. Bediening van meerdere kamers is niet mogelijk. Met de app zijn lampen te groe­peren, kleuren aan te passen en lichtscènes te maken. Als je meerdere componenten hebt aangesloten, kun je schakelen tussen 18 aanwezige dynamische lichtmodi. De lampen veranderen van kleur met zachte of levendige overgangen, bijvoorbeeld een in de loop van de dag verschuivende lichtkleur van koel wit in de ochtend naar warm wit in de avond.

Bij de instellingen is de lengte van de in- en uitschakelprocedure voor elke lamp aan te passen. De lampen kunnen zo worden ingesteld dat ze in één keer opstarten of qua lichtsterkte zacht oplopen tot de gewenste lichtsterkte.

Als de optie WizClick is geactiveerd, kan een vooraf geselecteerde alter­natieve lichtsfeer worden geactiveerd met snel twee keer inschakelen. Met een Wiz-­account is het systeem via Alexa of Google Assistant te bedienen met je stem. Gekoppeld aan IFTTT kunnen de lampen worden gebruikt als melders of in een andere smart home-constructie.

Philips Hue alternatief

Met Wiz is een serieuze concurrent verschenen op het gebied van slimme lampen, want het Franse Wiz heeft al verschillende armatuurfabrikanten van hun systeem kunnen overtuigen. Naast de retro­fitlampen zijn er dus ook talrijke armaturen die al ‘wizified’ zijn en in het systeem te integreren zijn. Het aanbod van complete Hue-armaturen is daarentegen erg bescheiden. Zelfs onder de noemer Friends of Hue vind je alleen wat schakelaars, maar geen armaturen.

Wiz wordt daarbij niet gehinderd door een ­limiet van 50 componenten. Het enige zwakke punt is de tijdens de test nog ontbrekende meshtechnologie van de componenten, waardoor het bereik van de Wiz-lampen is beperkt tot de range van je wifi. Als dat is verholpen, is Wiz een serieus en voordelig Philips Hue alternatief. Mesh via Bluetooth 5.0 zou ondertussen in nieuwe producten moeten zitten en via een update beschikbaar zijn voor sommige oudere producten.

Als je al een Hue bridge hebt is Wiz minder interessant: je kunt het dan niet combineren met Hue zoals andere slimme lampen en accessoires die wel via ZigBee werken.

Pluspunten

+ geen extra hardware nodig
+ prijs

Minpunten
– meshtechnologie nog niet actief

Wiz slimme verlichting

FabrikantSignify, wizconnected.com
Geteste lamp modellenA67 / A60 / ST64 (filament)
FittingE27
Lumen1521 lumen / 806 lumen / 640 lumen
Energieverbruik stand-by0,6 watt / 1 watt / 0,35 watt
CommunicatieWi-Fi 4, Bluetooth (niet bij de ST64)
Shoplink en prijzenbewegingsmelder, circa € 20 / afstandsbediening, circa € 18
ST64 lamp, circa € 27  / A60 lamp, circa € 19 / A67 lamp, circa € 19

(c’t magazine 1-2/2021, p. 30)

Lees uigebreide reviews en info op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Eymert Versteegt
Lezer
Eymert Versteegt

Tsja…. Jullie noemen het ontbreken van de noodzaak van een extra gateway en vervolgens ook de veel lagere prijs als een positief iets. Echter, voor een magazine dat altijd aardig de diepte in gaat vind ik jullie review wel erg tegen vallen (hopelijk gaan jullie op sommige vlakken wel dieper in het magazine): Het voordeel van een systeem als Hue, of Ikea Tradfri, is júist dat de lampen en accessoires via een draadloos protocol communiceren dat bij uitstek geschikt en geoptimaliseerd is voor dit soort IoT verkeer! WIZ komt nu blijkbaar al prematuur met een product op de markt dat… Lees verder »

Stijn Dehenau
Lezer
Stijn Dehenau

Goed argument. Wat ik ook mis is het vergelijk in stroomverbruik. Deze lampen staan infeite altijd “aan”. Bij Philips gebruikt men zigbee omdat dit heel weinig stroom verbruikt bij de inactief staan van de lampen. Wifi zuipt daarentegen stroom. Dus ik mis dit vergelijk wel in het artikel!

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Het stand-byverbruik van de Wiz-lampen staat in de tabel. We hebben diverse ZigBee-lampen eerder uitgebreid getest, onder andere op verbruik. Een Hue-lamp met 576 lm (E27 White Ambiance) verbruikte bij die test in stand-by 0,34 W.