Asus Vivobook Pro 14X review: krachtige hardware met prachtscherm

Alieke van Sommeren
0

Op zoek naar een laptop met een prachtig oledscherrm en krachtige hardware? Deze Asus Vivobook Pro 14X heeft het. Lees meer over deze laptop in deze Asus Vivobook Pro 14X review.

Asus Vivobook Pro 14X OLED review


Ontvang gratis informatie en tips over laptops, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De uitvoeringen

Qua processor kun je kiezen uit uitvoeringen met een CPU uit de stal van Intel (11e generatie) of een AMD Ryzen 5000-cpu. De M7400-reeks staat voor de AMD variant van de Pro 14X OLED, de N7400 staat voor de Intel-versie. Ons M7400-testapparaat had een AMD Ryzen 9 5900HX in combinatie met een Nvidia GeForce RTX 3050, een 1 TB grote NVMe-ssd en 32 GB aan DDR4-geheugen.

Display

De Vivobook Pro 14X OLED die wij voor deze test aan de tand hebben gevoeld, biedt 2880 × 1800 pixels (2,8 K) als resolutie op een 14-inch oledscherm met een beeldverhouding van 16:10. O­ftewel: wat extra werkruimte in de hoogte.

Bij het aanzetten spatten de kleuren van het scherm zoals je bij een OLED-scherm verwacht. Door dit scherm krijg je zwart dat ook echt diepzwart is vanwege de uitgeschakelde pixels. Een nadeel van dit scherrm is de sterke spiegeling, dat op de langere duur voor wat vermoeide ogen kan zorgen.

De refreshrate van het scherm ligt op 90 Hz, de piek in helderheid op 600 nits en het panel voldoet 100% aan de DCI-P3-kleurruimte. Het scherm hee­ft een VESA Display HDR True Black 600-certificering gekregen en is ook nog eens Pantone-validated.

Het toetsenbord

Bij een blik op het toetsenbord valt naast het forse (en daardoor goed leesbare) font voor de letters en cijfers de Escape-toets goed op met zijn enorm in het oog springende fel oranjerode jasje. De Enter is ook net een tikje anders opgeleukt, met een filmklapper-look. En de toetsen aan de linker en rechterkant van het toetsenbord zijn donkergrijs in plaats van zwart.

Het toetsenbord met witte achtergrondverlichting hee­ft een prettig lichte aanslag en korte travel, geen cijferblok en een compact uitgevoerd cursorblok.

De powerknop die rechtsbovenin van het toetsenbord zit, bevat een handige vinger afdrukscanner voor makkelijk, veilig en snel inloggen via Windows Hello.

Het touchpad

Het touchpad is prettig groot en heeft­ idem kleurstelling als de behuizing gekregen. Je vingers glijden soepel over het oppervlak en hij reageert snel en accuraat.

Webcam

De 720p-webcam hee­ft een afdekschuifje (privacy-shutter) en biedt ruim voldoende beeldkwaliteit voor gebruik in Micosoft Teams, Google Meet en natuurlijk Zoom.

Aansluitingen

De keuze qua aansluitingen is prima verzorgd: zo zijn er een USB 3.2 Gen 1 type A-poort, USB 3.2 Gen 1 type C-poort, 2 stuks USB 2.0 type A-poorten, HDMI 1.4-aansluiting, een 3,5mm-combojack en een microSD-kaartlezer in de zijkanten van de behuizing gestopt. De draadloze connectiviteit bestaat uit het snelle moderne Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.0.

Audioweergave

De audioweergave is geen blikkerige narigheid zoals die je vaak tegenkomt bij laptops. De Harman Kardon-speakers leveren een degelijk geluid. Prima geschikt voor een stukje muziek op de achtergrond tijdens het werken of tussendoor een YouTube-filmpje bekijken.

Tests – Asus Vivobook Pro 14X review

De hardware van deze laptop hebben wij aan een set tests onderworpen. Zo hebben wij de snelheid van de SSD getest en natuuurlijk de prestaties van de processor. De resultaten waren als volgt:

Crystal DiskMark

Voor het testen van de snelheid van de SSD hebben we gebruik gemaakt van de software genaamd Crystal DiskMark. Deze software gaf de volgende resultaten aan: de SSD haalde iets meer dan 3600 MB/s voor het lezen en net geen 3000 MB/s voor het schrijven.

Cinebench R23
De Cinebench R23-score van 10585 punten bij de multicore-test van de processor is zeer netjes. Ondanks al het rekengeweld laat de koeling de dunne behuizing met het nodige geblaas slechts matig opwarmen.

Conclusie – Asus Vivobook Pro 14X review

Al met al biedt de Vivobook Pro 14X OLED een prima uitrusting met een prachtig kleurecht scherm, een flinke performance, en dat alles in een compact en net vormgegeven dun jasje.

Asus Vivobook Pro 14X OLED – review – plus- en minpunten

+ oledscherm
+ krachtige hardware
+ compact en dun

Asus Vivobook Pro 14X OLED specificaties

FabrikantAsus, asus.com
CPU / RAMRyzen 9 5900HX (8-core, 3,3 GHz) / 32 GB DDR4
Display / storage2,8K 16:10-oled / 1 TB NVMe-ssd
GraphicsNvidia GeForce RTX 3050/ Radeon Graphics
Aansluitingen1 × USB 3.2 Gen 1 type A-poort,
1 × USB 3.2 Gen 1 type C-poort,
2 × USB 2.0 type A, HDMI 1.4,
3,5mm-combojack, microSD-kaartlezer, voeding
Afmetingen / gewicht31,7 × 22,9 × 1,8 cm / 1,45 kg
Shoplink en prijsCoolblue, vanaf circa 1399 te verkrijgen.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 05, 2022, pagina 28.)

c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er