Apple MacBook Pro 13″ review (2020): drie verschillende typen

Marco den Teuling
0

De MacBook Pro 13″ met Intel-processor die halverwege 2020 verscheen is nog steeds een interessante laptop. Een korte review van deze compacte premium-laptop.

We testen geregeld laptops, zoals in deze test van zes premium-laptops. De MacBook Pro 13″ met Intel-processor die halverwege 2020 verscheen hoort in dit rijtje thuis en kan ondanks het nieuwere type met M1-processor (dat eind 2020 verscheen) nog steeds interessant zijn. Er zijn twee modellen met Intel-processor, die fundamenteel verschillen.

MacBook Pro 13 (2020) Intel CPU processor review test

De nieuwere M1-versie heeft minder poorten en als je erg veel RAM of opslag wilt, kan dat alleen bij het eerder verschenen krachtigste Intel-model. De M1-versie is wel goedkoper en heeft onder meer een betere accuduur en (zeker grafisch) betere prestaties. Het is bij de MacBook Pro 13″ dus goed opletten welke van de drie typen je koopt.

Benchmarkresultaten en andere gegevens van het krachtigste Intel-model van deze laptop vind je in onze test van zeven compacte en lichtgewicht laptops. We gaan hier verder in op de testresultaten en beoordeling.

MacBook Pro 13" (2020, Intel-CPU)

MacBook Pro 13

Met de 2020-versie van de MacBook Pro 13” heeft Apple het impopulaire en foutgevoelige vlindertoetsenbord volledig uit de laptopserie verwijderd. In plaats daarvan krijg je nu een toetsenbord dat veel prettiger typt met toetsen die je voldoende diep kunt indrukken. Ook zit er een fysieke Esc-toets op, die is dus niet meer virtueel aanwezig in de TouchBar. In tegenstelling tot de vorige generatie zit de TouchBar nu in alle versies en niet alleen in de dure versies met vier USB-C-poorten die Thunderbolt ondersteunen en minstens 2130 euro kosten.

De goedkopere modellen met twee Thunderbolt-poorten (vanaf 1500 euro) verschillen aanzienlijk van het testapparaat. In die instapapparaten stopt Apple een Intel-processor van de achtste Core i-generatie in plaats van de recente tiende generatie. Bovendien hebben die een TDP van 15 watt in plaats van 28 watt – hun prestaties vallen dus onvermijdelijk lager uit. Ondanks de identieke naam zijn dit twee technisch fundamenteel verschillende laptops, die alleen wat de afmetingen van de behuizing, het herziene toetsenbord en het kleurrijke 13,3-inch scherm met het werkvriendelijke 16:10-formaat met elkaar overeenkomen.

De krachtigste configuratie met maximaal 32 GB RAM en een 4TB-ssd is alleen beschikbaar met de vier poorten voor een prijs van boven de 4000 euro. Achteraf upgraden is niet mogelijk omdat alle componenten zoals inmiddels gebruikelijk worden vastgesoldeerd.

In tegenstelling tot andere dure laptops of Apple iPhones hebben MacBooks nog steeds geen draadloze Wi-Fi 6-­module, alleen Wi-Fi 5 – die dan weer wel drie streams ondersteunt, wat redelijk uniek is. De nieuwere MacBook Pro 13″ met M1-processor heeft wel Wi-Fi 6 aan boord. Ondanks dat het hoogwaardige apparaten betreft, plaatst Apple geen sd-kaartlezer in de MacBooks.

De ventilator blijft fluisterstil, zelfs bij langdurige single­thread-belasting. Als alle kernen druk bezig zijn, slaat de venti­lator luidruchtig aan met maximaal 2,8 sone. Bij sommige games zoals Tomb Raider traden kleurfouten op, die waarschijnlijk via toekomstige driver-updates verholpen zullen worden. De lange accuduur van bijna 22 uur kan alleen worden bereikt onder macOS. Bij een Windows 10-installatie via Boot Camp haalde het apparaat maar een derde daarvan. Op een MacBook Pro 13″ met M1-processor is Boot Camp overigens geen optie.

Pluspunten

  • weer een goed toetsenbord
  • hoge cpu prestaties, maar...

Minpunten

  • ... niet in alle modellen
  • geen Wi-Fi 6

Bekijk deze laptop

Meer testresultaten van deze laptop en andere modellen vind je in onze vergelijkende test van  zeven compacte en lichtgewicht premium laptops.

(informatie afkomstig uit het artikel van Florian Müssig en Daniel Dupré, c’t magazine 11/2020, p. 56)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...

ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig

De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er