Internet Explorer End of Life is eindelijk aangebroken

Elwin Hodžić
1

Spijtig nieuws voor de mensen die nog tot de dag vandaag gebruikmaken van de Internet Explorer van Microsoft, de browser heeft nu officieel sinds 14 februari 2023 de End of Life status bereikt.

Enkele jaren geleden heeft de softwaregigant al aangekondigd dat ze zouden gaan stoppen met het bieden van ondersteuning voor Internet Explorer. Als je nu de browser probeert te openen, dan krijg je een melding te zien waarin staat dat “de toekomst van Internet Explorer in Microsoft Edge zit”. Het is geen geheim dat Internet Explorer geleidelijk aan terrein heeft verloren aan moderne en innovatieve browsers zoals Google Chrome,Mozilla Firefox en Apple Safari.

Internet Explorer End of Life is eindelijk aangebroken

Debacle van Internet Explorer

Internet Explorer bestaat inmiddels al zo’n 28 jaar en was lange tijd de standaardbrowser op veel systemen. Na de zogenaamde browseroorlog kwam het in vrijwel elke Windows-computer voor, en in het bedrijfsleven bleef het vaak langer in gebruik dan eigenlijk verstandig was. In 2015 lanceerde Microsoft de eerste Microsoft Edge-browser met als doel Internet Explorer te vervangen.

Hoewel de eerste versie van Edge weinig enthousiasme opriep, heeft de nieuwere versie van de browser de oude Internet Explorer langzaamaan overbodig gemaakt. De huidige versie van Edge is gebaseerd op de Chromium-engine, waardoor het een vergelijkbare technologische basis heeft als Google Chrome. Dat is een significant verschil met voorgaande versies van zowel Microsoft Edge als Internet Explorer.

Een nieuwe toekomst voor Microsoft Edge met Chromium als basis

Door de overstap naar Chromium als basis heeft Microsoft zichzelf een beetje teruggetrokken uit de ontwikkeling van een eigen browser-engine. In plaats daarvan heeft het bedrijf gekozen voor een meer samenwerkingsgerichte aanpak door de technologische basis van Edge te delen met die van Chrome. Dit heeft het voor ontwikkelaars makkelijker gemaakt om compatibele webapplicaties te maken, waardoor Edge aantrekkelijker is geworden voor zowel consumenten als bedrijven.Vanaf de patchdag van februari zal het definitieve einde van Internet Explorer een feit zijn. Dit is het eindpunt van een lange reeks aanpassingen die Microsoft heeft gemaakt sinds 2021.

Een van deze aanpassingen was het vervangen van de oude browser in de pre-releaseversie van Windows 10. Daarnaast heeft Microsoft de desktopversie van Internet Explorer 11 niet meer ondersteund sinds afgelopen zomer, behalve voor bepaalde versies van Windows 10. Windows 8.1 was een uitzondering, aangezien deze versie van het besturingssysteem tot januari van dit jaar ondersteund werd. Dit was tegelijkertijd ook het officiële einde van de ondersteuning van Windows 8.1.

Al deze aanpassingen zijn onderdeel van Microsofts plan om de oude browser volledig uit te faseren. Het bedrijf wil de focus leggen op de ontwikkeling van de nieuwe Edge-browser, die meer moderne functies en verbeterde beveiliging biedt. Voor gebruikers die nog steeds afhankelijk zijn van Internet Explorer, zal het belangrijk zijn om over te stappen op een moderne browser om ervoor te zorgen dat ze een veilige en up-to-date browserervaring hebben.

Er is echter nog een belangrijke uitzondering op het einde van Internet Explorer: Windows 10 Enterprise LTSC 2019 blijft tot 9 januari 2029 updates ontvangen. Dit betekent dat er nog steeds een mogelijkheid is om Internet Explorer te gebruiken, zij het alleen voor gebruikers van deze specifieke versie van Windows 10. Deze langdurige ondersteuning van de browser houdt een kleine vonk van Explorer levend.

Ruimte gemaakt voor AI in de Microsoft Edge browser

Op dit moment wordt de niet zo nieuwe browser Edge geïntegreerd met het AI-taalmodel van OpenAI, evenals de Bing-zoekfunctie. Het nieuwe Bing-platform is momenteel alleen beschikbaar voor testers. Met de nieuwe functie kun je een gesprek voeren met de zoekmachine, waarbij de antwoorden kunnen variëren van exacte samenvattingen van de gevraagde feiten tot verdraaide feiten en verbanden. Dit betekent dat gebruikers nu in staat zijn om meer complexe vragen te stellen en zoekopdrachten uit te voeren met behulp van conversational AI-technologie.

Lees meer over de kunstmatige intelligentie die Microsoft inzet in hun eigen software zoals Chat GPT


Meer informatie, tips & tricks over alles wat Windows te maken heeft ontvangen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

9 desktop-browsers met elkaar vergeleken

Browsers hebben te maken met veel technische standaarden, moeten complexe applicaties op een slimme manier uitvoeren en beschermen je tegen mogelijke ...

ChatGPT: bot met disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt?

Veel mensen willen de nieuwe ChatGPT bot van OpenAI testen. Deze bot kan namelijk verschillende dingen doen op verzoek, denk hierbij aan: programmeren...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Simon Weel
Lezer
Simon Weel

Internet Explorer blijft ook bestaan op Windows Server 2016. Dus we zijn er voorlopig nog niet af…