Microsoft verslaat Google: wapenwedloop met Chat GPT in Bing

Redactie
0

Googelen is bijna synoniem voor zoeken op internet, terwijl Microsoft met zoekmachine Bing een bijrolletje speelt. Maar Microsofts investeringen in Chat GPT leiden tot een nieuwe wapenwedloop. Met Chat GPT in Bing brengt Microsoft Google in het nauw.

Kunstmatige intelligentie (AI) zoals bij Chat GPT wordt al op allerlei terreinen toegepast, vaak zonder dat je het merkt. Doordat je nu makkelijk AI via Chat GPT gebruiken kunt, is het opeens voor iedereen toegankelijk en zichtbaar geworden.

Microsoft verwerkt Chat GPT in zijn zoekmachine Bing, en dat maakt ‘Bingen’ een stuk interessanter. Waar blijft Google?

Microsoft Chat GPT in Bing vs Google zoeken

Chat GPT in Bing

Door Chat GPT komen ineens miljoenen mensen rechtstreeks in aanraking met AI en wat daarmee al mogelijk is. De hype heeft een praktische basis: Chat GPT gebruiken is voor sommige taken erg handig en kan soms beter bruikbare antwoorden opleveren dan googelen.

Microsoft investeert miljarden in Chat GPT en verwerkt de AI chat-bot nu in zijn zoekmachine Bing en Edge-browser. Dat moet nog beter werken dan de actuele ChatGPT, die versie 3.5 van het taalmodel van OpenAI gebruikt.

De techniek in Bing gebruikt versie 4 en kan in tegenstelling tot Chat GPT ook informatie van na 2021 benutten en bijvoorbeeld een reis plannen op basis van actuele informatie.  Een voorbeeld van een ingebouwde functie in Edge (die ook Opera gaat bieden) zal het samenvatten van informatie op een webpagina zijn.

De (Engelstalige) demo van Microsoft was indrukwekkend en je kunt je (met een Microsoft-account) al aanmelden. Je ontvangt dan een e-mail zodra je toegang krijgt.

De combinatie van AI-chatbot en zoekmachine kan een ‘revolutie’ of ‘killer app’ zijn. En in tegenstelling tot Chat GPT dat nu een betaalde versie biedt, is dit via Bing / Edge gratis. Hieronder wat highlights uit de hele presentatie van bijna een uur.

Het antwoord van Google: Bard

Google leunt sterk op de dominantie van de zoekmachine (en Chrome-browser) en voelt zich duidelijk bedreigd. Google vervroegde meermalen de aankondiging van zijn eigen AI chatbot om Microsofts Bing demonstratie voor te zijn. Microsoft deed dat ook, maar uiteindelijk had Google een eerder tijdstip.

In tegenstelling tot Microsofts integratie van Chat GPT in Bing, lijkt Google echter nog geen kant-en-klaar product te hebben. De demo van Googles alternatief Bard was weinig concreet en leek wat geïmproviseerd. Google heeft ook veel geïnvesteerd in AI maar nog geen concrete toepassingen waar het grote publiek gebruik van kan maken zoals bij Microsoft.

Microsoft vs. Google: AI wapenwedloop

Door de plotselinge ‘doorbraak’ van Chat GPT is Microsoft ineens weer een gevaarlijke concurrent voor Google op internet.  De AI-techniek kan bij zoeken op internet en andere taken veel gemak bieden en een grote groep gebruikers aantrekken. Die moeten echter wel rekening blijven houden met de beperkingen en risico’s van AI.

Microsoft kan niet alleen Chat GPT in Bing aanbieden, maar zou de techniek ook kunnen verwerken in bijvoorbeeld de Windows 11 zoekfunctie of in Office-toepassingen. Zo wordt de techniek al ingezet op GitHub (eigendom van Microsoft) voor code-suggesties aan programmeurs die een Copilot-abonnement hebben (zoals in de volledige demo ook te zien).

Bij Google staan de seinen op rood en oprichters Larry Page en Sergey Brin zouden erbij gehaald zijn om Googles AI-strategie te herzien. Voorlopig is het nog wachten op een echt antwoord van Google.

Lees meer over Chat GPT en andere AI

 

Deel dit artikel

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

Kunstmatige intelligentie en praktische problemen

De meeste succesverhalen over AI zijn oppervlakkig en er wordt verzwegen waar er overal nog problemen zijn bij kunstmatige intelligentie. Zo kan bias ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er