AI-systemen kunnen voor sommige medische aandoeningen al dienen als een serieus diagnosehulpmiddel. Google heeft nu een tool ontwikkeld voor het vergelijken van tumorscans. Artsen vragen zich af of je je gezondheid wel moet toevertrouwen aan zo’n systeem. We bekijken de huidige mogelijkheden en knelpunten.
Onderzoekers van het universitaire ziekenhuis van Hamburg-Eppendorf (UKE) hebben voor radiologie en specifiek voor het opsporen van kanker al een hele reeks systemen met artificiële intelligentie gecreëerd. De AI classificeert opnames van computertomografie (CT-scan) en magneetresonantie-tomografie (MRI-scan) even snel en geeft daarbij iedere menselijke arts het nakijken. De systemen kunnen tumoren in de longen en in de prostaat herkennen. Bij baarmoederhalskanker schat een AI in of de tumor al uitgezaaid is. Bij leverkanker geeft het systeem een prognose van de kansen bij bestraling. Ze worden echter hooguit als second opinion ingezet, de beslissing ligt altijd bij de arts, benadrukt prof. dr. Michael Forsting, medisch directeur van het instituut voor radiologie van UKE.
Er zijn bepaalde gebieden waarop AI de verantwoordelijke arts goed kan bijstaan, bijvoorbeeld bij het screenen van huidkanker. Het probleem is momenteel vooral het evalueren van de systemen, die al erg productief ingezet kunnen worden. Volgens oncoloog prof. dr. Michael Hallek van het academisch ziekenhuis is de AI-ondersteunde herkenning van tumoren bijna klaar voor gebruik in de praktijk. Het geautomatiseerd bepalen van de botleeftijd van jongeren aan de hand van een röntgenscan van de hand wordt al aangeboden als standaard hulpmiddel door de West-Duitse teleradiologievereniging.
Het Nederlandse Nico.lab, dat zijn oorsprong heeft in onderzoek aan het Amsterdams Universitair Medisch Centrum (UMC), heeft een AI-systeem ontwikkeld voor de diagnose en behandeling van beroertes. De software analyseert hersenscans om indicatoren voor beroertes te herkennen. Het systeem met de naam StrokeViewer is al op 3000 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen getest. Volgens CEO Robert Kuipers van Nico.lab is een belangrijk voordeel van het AI-systeem de snelheidswinst. “Iedere minuut dat je een behandeling uitstelt, verliest een beroerte-patiënt bijna een gezonde maand in leven.” Kuipers geeft net als Forsting aan dat de software geen behandeladvies geeft, maar enkel visualiseert om de arts een beslissing te kunnen laten maken.