Windows 8.1 ondersteuning verloopt: wat zijn de consequenties?

Elwin Hodžić
0

Het einde van de ondersteuning voor Windows 8.1 is al een ruime tijd geleden aangekondigd. Maar nu is het dan toch echt zover: vanaf 10 januari 2023 krijgt het besturingssysteem niet alleen geen beveiligingsupdates meer vanwege het einde van de ondersteuning maar ook zullen bij problemen met het besturingssysteem de medewerkers van Microsoft niet meer helpen.

Windows 8.1 ondersteuning verloopt: wat zijn de consequenties?


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Productiviteitssoftware zoals Microsoft Office op Windows 8.1

Vanaf 10 januari 2023 zal Microsoft Office, de belangrijke productiviteitssoftware, geen ondersteuning meer krijgen op Windows 8.1. De ondersteuning voor Office 2019 en nieuwere versies is helemaal stopgezet, terwijl oudere versies alleen nog ondersteuning krijgen als problemen niet te herleiden zijn tot het besturingssysteem.

Microsoft Store op Windows 8.1

Vanaf 10 januari 2023 zal Microsoft ook de Microsoft Store uitschakelen voor het besturingssysteem Windows 8.1. Hierdoor zal het niet meer mogelijk zijn om software uit de store te installeren of aan te schaffen. Microsoft raadt daarom aan dat gebruikers van Windows 8.1 hun besturingssysteem upgraden naar een ondersteunde versie, zoals Windows 10 of Windows 11. In tegenstelling tot wat Microsoft beweert, is het vaak mogelijk om dit gratis te doen met reguliere Windows 7 of nieuwere licentiesleutels.

Upgraden naar Windows 10 of Windows 11

Wel is het zo dat niet alle laptops of pc’s een upgrade kunnen krijgen naar Windows 10 of Windows 11 door hardwarebeperkingen aangezien Microsoft geen oudere processors meer ondersteunt. Gelukkig hoef je je wat oudere apparaat niet gelijk weg te doen. Zo zou je ook kunnen overwegen om bijvoorbeeld over te stappen naar Linux.

Wij hebben een handig artikel voor je geschreven over wat wellicht de beste Linux-distributie is voor jou.

Lees meer over Windows in c't 06/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er