Het zal nu niet lang duren voordat je smartphone stevig aan de slag gaat: de firewall-app zal eerst alle verbindingen van alle apps blokkeren en maakt dat via geluidssignalen kenbaar. Afhankelijk van hoe je je smartphone hebt ingesteld, zal hij ook trillen.
Ga onderaan op de menubalk van de firewall-applicatie naar Toegang (rechts naast Begin – door een ondoordachte of automatische Nederlandse vertaling heeft de app twee knoppen die Toegang heten) om een overzicht te krijgen van de geblokkeerde verbindingen. Daar vind je een lijst met alle verbindingen die zijn geblokkeerd per app. Je kunt op Toestaan of Weigeren tikken, waarmee je alle verbindingen van een app doorlaat of blokkeert.
Daar maak je permanente regels mee aan. De firewall zal op grond van wat je daar instelt een verbinding toestaan of blokkeren. Als je een app vertrouwt, dan ligt het voor de hand om hem daar een vrije doorgang te geven. Dat is bijvoorbeeld geschikt voor systeemcomponenten zoals Google-services of carrierservices.
Als het anderzijds een app betreft die helemaal niet afhankelijk is van internettoegang, kun je hem daar effectief de toegang mee ontzeggen. Dat is handig bij veel gratis spelletjes, waarvan de meeste ook offline prima werken. Het spel Blend It 3D wilde bijvoorbeeld in totaal 16 verbindingen met de hele wereld tot stand brengen toen we het startten. Maar na alles zoals hierboven beschreven via de firewall te blokkeren, werkte de game perfect en zonder vervelende advertenties.
Gratis spelletjes zoals Blend It 3D communiceren graag en veel met internet. Als je de toegang blokkeert, werkt het spel nog steeds prima, maar zonder tracking en het (her)laden van reclames.
Alleen via wifi
Er zijn echter situaties waarin je een datahongerige app uitsluitend via wifi toegang wilt verlenen, zodat je niet binnen de kortste keren door je databundel heen bent. Als de app zo’n instelling zelf niet heeft, kan het met deze firewall. Klik daarvoor op de naam van een app in het overzicht om de app-details te openen.
Onder het app-pictogram bovenin kun je instellen of de app via wifi en via mobiel dataverkeer mag communiceren. Tik op het selectievakje om toegang te verlenen. Er verschijnt dan een groen vinkje. Tik nogmaals het selectievakje aan om alle toegang tot het wifi of het mobiele netwerk te blokkeren. Als je een derde keer tikt, wordt het filter verwijderd. We hebben dat met verschillende apps met succes getest.
Eigen regels
Je kunt zelf instellen met welke servers een app mag communiceren. Zo kun je de mailclient laten communiceren met de mailserver terwijl alle andere verbindingen geblokkeerd worden. Je kunt dan gewoon doorgaan met het verzenden en ontvangen van mails, maar het doorsturen van gebruiksgegevens naar trackingbedrijven is dan niet mogelijk.
Een ander voorbeeld zijn smarthome-apps: door firewallregels te gebruiken, kun je bijvoorbeeld de Philips Hue-app toestaan om de verlichting via het lokale netwerk te bedienen en tegelijkertijd de verbindingen met de cloud van de fabrikant blokkeren.
De makkelijkste manier om dergelijke regels in te stellen is ook weer via de bovengenoemde methode via het detailoverzicht. In het onderste deel van het scherm zie je een lijst met alle verbindingen van de betreffende app die tot nader order geblokkeerd zijn.