WD Black SN850: een van de snelste ssd’s die te krijgen zijn

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

De WD Black SN850-ssd kan via PCIe 4.0 snelheden tot meer dan 7 GB/s halen en is daarmee op dit moment een van de snelste ssd’s die je in handen kunt krijgen.

De eerste NVME-ssd’s voor PCIe 4.0 haalden 5 GB/s bij het lezen en meer dan 5 GB/s bij het schrijven. Dat oversteeg de maximum transfersnelheden van PCIe 3.0 in ieder geval, maar bij PCIe 4.0 moet er meer uit te halen zijn. De limiet van PCIe 4.0 ligt op 7,8 GB/s.

Opbouw en versies

De WD SN850-ssd heeft een G2-controller en acht NAND-kanalen. De G2-controller is daarbij geen eigen ontwikkeling maar komt van Sandisk.

Bij de 1TB-versie die we getest hebben zitten de chips aan één kant. Dit maakt ook een versie mogelijk met een opgeplakt koelelement, die wel een flink stuk duurder is.

Dat koelelement heeft dan wel RGB-verlichting, die je met het WD Dashboard aan kunt passen.

Snelheid en IOPS

Western Digital benut de PCIe 4.0-interface ­bijna helemaal met zijn Black SN850. Hij haalt daarbij meer dan 7 GB/s bij het lezen en iets meer dan 5 GB/s bij het schrijven.

De PCmark 10 Drive Performance Consistency Test kwam uit op bijna 1300 punten, en de Full System Drive Benchmark kwam tot meer dan 3100 punten.

Bovendien haalt de SN850-ssd meer dan 1 miljoen IOPS bij het lezen. Voor zover wij weten haalt verder alleen de Samsung 980 Pro vergelijkbare waarden, afgezien wellicht nog van sommige ­server-ssd’s.

De SN850 heeft een hoge belastbaarheid van zo’n 650 GB per dag. Het is echter geen server-ssd, daar zijn dan weer andere kwaliteiten voor nodig.


Blijf op de hoogte van de nieuwste hardware en software en schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

WD Dashboard-software

Met de te downloaden software WD Dashboard kun je de status van de ssd monitoren en de prestaties verder optimaliseren en de firmware van de ssd updaten.

Aangezien de testversie was voorzien van de volgens berichten op internet nogal buggy firmwareversie 611100WD, hebben we er met­een maar versie 611110WD op geïnstalleerd.

Installeer overigens niet de Nederlandstalige versie van Dashboard, want dan heet de vrije schijf­ruimte Gratis (als letterlijke vertaling van het originele Free).

Warmte-ontwikkeling

De standaardversie van de SN850 kan bij zware belastingen wel redelijk warm worden. Zorg daarom voor een goede koeling en ventilatie binnen je pc – of koop meteen een versie met koelelement.

De ssd gaat er op zich niet kapot van als hij (te) warm wordt, maar de prestaties zullen wel merkbaar terug­lopen.

Het energieverbruik is wat hoger dan van andere ssd’s. Een waarde van onder 100 mW idle is gebruikelijk, maar de SN850 komt op het bijna tienvoudige daarvan.

WD Black SN850

WD Black SN850

Als je een ssd nodig hebt die ook onder belasting hoge prestaties blijft leveren, is de WD Black SN850 een juiste keuze. Qua snelheid zit hij op dit moment in het topsegment. Een 500GB- en 2TB-versie zijn verkrijgbaar voor 120 en 500 euro.

Pluspunten

  • zeer snel
  • prima prijs voor performance

Minpunten

  • goede koeling noodzakelijk

Specificaties & prijs

 


Blijf op de hoogte van de laatste reviews!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer hardware-reviews c't 05/2024

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Externe ssd met usb-aansluiting: zes modellen getest

Een externe ssd met usb-aansluiting is handiger dan een usb-stick als je flink wat bestanden wilt meenemen. We hebben verschillende externe ssd's gete...

Externe behuizing voor ssd of harde schijf: 8 modellen getest

Een (oude) harde schijf of ssd kun je in een usb-behuizing stoppen en als extern opslagmedium gebruiken. We hebben een aantal modellen externe behuizi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er