De Sonos Ace is de eerste hoofdtelefoon in het Sonos-assortiment. Het een premium hoofdtelefoon met de focus op (duurzaam) design en een goed geluid. Je kunt hem koppelen aan een aantal Sonos-soundbars voor een privé surroundsound-thuisbioscoopervaring. Meer over de nieuwe Sonos Ace lees je in deze review.
Sonos Ace review: eerste koptelefoon van Sonos onder de loep genomen
Uitpakervaring
Sonos laat aan de verpakking al zien dat het om een premium-segment hoofdtelefoon gaat. Uit de doos komt een zeer stevige maar lichte opbergcase tevoorschijn. Naast de Ace zelf en een opbergcase worden kabels van USB-C naar USB-C en van USB-C naar 3,5mm-jack meegeleverd. In de opbergcase zit een klein tasje om die kabels in de lege ruimte onder de hoofdband van de opgevouwen Ace kwijt te kunnen. Dat opvouwen bestaat uit niet meer dan het naar binnen draaien van de oorschelpen, zodat het een vrij grote case is.
De Ace ziet er keurig afgewerkt uit met zijn kunstleren laag om de hoofdband en oorkussens en rvs. Je schuift hem makkelijk op de gewenste stand en de oorkussens zijn erg comfortabel dankzij memoryfoam. Ook de hoofdband bevat een memoryfoamlaag. De geteste versie was (mat)zwart, waarop je nauwelijks vingerafdrukken terugziet. Je kunt ook gaan voor een witte variant.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Bediening
Op de linkerscherp zit een USB-C-poort voor het opladen of een van meegeleverde kabels, en de powerknop die lang ingedrukt tevens als pairingknop dient. Naast de powerknop zit een kleine led die de status van de hoofdtelefoon aangeeft.
De rechterschelp heeft een schuifknop die in het midden blijft staan en ingedrukt kan worden (contenttoets). De bediening is zoals je bij andere hoofdtelefoons gewend bent: eenmaal is pauze (of opnemen of stoppen van een gesprek), tweemaal is vooruit, driemaal is een nummer terug en omhoog of omlaag schuiven verandert het volume stapsgewijs of bij vasthouden doorlopend. Lang indrukken weigert een gesprek.
Onder de contenttoets zit een kleine knop om te wisselen tussen de actieve noisecancelling en de Aware-modus waarbij je je omgeving wel nog (veilig) hoort. Via de app kun je daar nog een derde optie voor toevoegen: beide compleet uitgeschakeld. Elke druk op de knop kiest de volgende modus. Lang indrukken schakelt de voicecontrol in.
Comfort
Het memoryfoam in de hoofdband is niet erg dik en deukt relatief snel in, maar ook na een werkdag (of zelfs meerdere dagen achter elkaar) de Ace op ons hoofd voelden we geen vervelende druk. Het valt eigenlijk nauwelijks op dat je hem draagt. De oorkussens zijn erg comfortabel, al kunnen je oren wel een beetje opwarmen – ook op een koele dag. Dat is een herkenbaar nadeel van alle over-ear hoofdtelefoons.
Overigens zijn de oorkussens heel eenvoudig te verwisselen, aangezien ze magnetisch vastzitten. Dat moet met voldoende kracht, zodat je ze niet per abuis eraf stoot bij het op- of afzetten. In de mesh aan de binnenkant van de kussens zit de opdruk voor links en rechts gestanst.
Met of zonder draad & home cinema
Je zult de Ace het vaakst draadloos via bluetooth gebruiken, in combinatie met je smartphone of laptop. Maar de Ace is ook bedoeld om in combinatie met je homecinema met een Sonos Arc en Arc SL soundbar te gebruiken. Handig als je net de kinderen op bed hebt gelegd, maar je toch nog even een film wilt kijken. Ondersteuning voor de Beam Gen1 & 2 en de Ray komt er ook aan.
Als je een van de ondersteunde apparaten hebt, kies je om alles in te stellen via de Sonos-app bij de instellingen ‘Tv-geluid overschakelen toevoegen’ onder Home-cinema en volg je de getoonde aanwijzingen op. Daarna kun je een lange druk op de bedieningsknop op de rechteroorschelp naar je tv-geluid overschakelen. Eventueel regel je het overschakelen ook via de app via Overschakelen. Zodra je het tv-geluid op de Ace binnenkrijgt kun je de ruimtelijke audio instellen (voor surroundsound of Dolby Atmos). Daarnaast kun je de dynamische hoofdtracking inschakelen, waarbij hoofdbewegingen naar links of rechts gecompenseerd worden, zodat het altijd lijkt of het geluid van dezelfde kant komt.
De hoofdtelefoon is met meerdere apparaten (maximaal twee) te koppelen. Vergeet dan niet bij de app onder Bluetooth ‘2 apparaatverbindingen’ in te schakelen.
Aansluiten op je laptop of telefoon met USB-C of 3,5mm-jack kan ook. Die laatste optie is ook fijn voor in het vliegtuig omdat daar vaak zo’n poort beschikbaar is voor flight-entertainment. De USB-C-kabel is voor bedraad luisteren wel aan de korte kant.
Lossless of niet?
Als je een Android-apparaat met Snapdragon Sound AptX voor Lossless-ondersteuning hebt, krijg je lossless-audio via bluetooth. Bij iOS is lossless audio via bluetooth niet mogelijk. Als je de Ace op een apparaat aansluit via USB-C of 3,5mm-jack met de meegeleverde kabels heb je wel lossless-ondersteuning tot je beschikking. De Sonos Ace kan ook spatial audio afspelen van diensten die dat audioformaat ondersteunen, zoals Apple Music en Tidal.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Geluid
Het geluid heeft een fijne punchy bas, zonder dat het vermoeiend wordt of onnatuurlijk klinkt. Zangstemmen klinken uitstekend en ook de middentonen komen goed door, Kortom: een prettig geluid om vele uren naar te luisteren, wat je favoriete genre ook is. Mocht je toch nog wat willen tweaken naar eigen smaak dan kan dat via de equalizer in de Sonos-app. De mogelijkheden daarvan zijn echter beperkt, er is alleen een regelaar voor bass en treble. Bij de apps van bijvoorbeeld Sony en Sennheiser kun je meer instellen, en ook verschillende en eigen presets gebruiken.
Het geluid blijft over het gehele volumebereik transparant zonder frequentiepieken. De output van de 40mm-drivers is wat hoger dan van andere hoofdtelefoons, wat je even in de gaten moet houden bij het overschakelen. De optie om bass en treble te versterken bij lagere volumes is handig, te vergelijken met een loudnessknop die veel audioversterkers hebben.
Een handige optie in de app is de draagdetectie. Als je die activeert stopt het afspelen van muziek automatisch als je de hoofdtelefoon afzet – en gaat weer verder als je hem opzet.
Bij veel hoofdtelefoons met actieve noisecancelling wil er nog er wel eens een verschil in geluidskwaliteit zijn als je die noisecancelling aan of uit zet. Vaak gaat dat gepaard met wat verlies aan lage en hoge tonen, maar bij de Sonos Ace speelt dat helemaal niet, je hoort geen kwaliteitsverschil tussen de verschillende modi..
Microfoons en noisecancelling
In totaal bemoeien 8 microfoons zich met de noisecancelling, het doorlaten van het omgevingsgeluid en het doorspelen van je stem. We waren bij gesprekken voor de andere partij goed verstaanbaar. De noisecancelling werkte uitstekend, mede dankzij de oorcups die zich goed om je oren laten sluiten. Des te vervreemder werkt het als je bijvoorbeeld een Teams-gesprek hebt met de ruisonderdrukking aan en je jezelf alleen maar binnendoor hoort.
Lang luisteren
De 1060mAh-accu houdt het 30 uur uit met luisteren met de ANC- of Aware-modus ingeschakeld – of 24 uur als het om gesprekken gaat. Via USB-C laad je de hoofdtelefoon op, waarbij je na drie minuten snelladen weer drie uur kunt luisteren. Het laden van een volledig lege accu kost drie uur.
Conclusie Sonos Ace review
De Sonos Ace biedt een mooi geluid waar je vele uren naar wilt en kunt luisteren. Gesprekken voeren bevalt ook prima, maar zal niet het belangrijkste gebruiksdoel van deze hoofdtelefoon zijn. Je zult hem vooral gebruiken voor het genieten van muziek thuis en onderweg, waarbij de noisecancelling je in je eigen luisterbubble laat zitten.
Ondanks de opties en geluidskwaliteit is de prijs echter aan de forse kant. Wellicht dat Sonos nog met een light-versie van de Ace komt, met dezelfde geluidskwaliteit maar een prijs die dichter in de buurt van de concurrenten zit. De Sennheiser Momentum 4 Wireless en de Sony WH-1000XM5 hebben voor prijzen van respectievelijk 300 en 320 euro vergelijkbaar hoge audioprestaties – en dat scheelt toch 200 euro.
Sonos Ace review: plus- en minpunten
+ Goed geluid
+ Comfortabel
+ Fijne bediening
– Prijzig ten opzichte van concurrenten
Sonos Ace specificaties | |
Fabrikant | Sonos |
Drivers | 40 mm |
Microfoons | 8 |
Ondersteuning voor | lossless, spatial audio, headtracking, Dolby Atmos |
Accu / accuduur | 1060 mAh / 30 uur (luisteren), 24 uur (gesprekken) met ANC/Aware |
Connectiviteit | Bluetooth 5.4, USB-C, 3,5mm via USB-C |
Audiocodecs | AAC, aptX Lossless, LC3, SBC |
afmetingen (h × b × d) | 191 × 160 × 85 mm |
Gewicht | 312 gram |
Meegeleverd | travelcase met kabeltas, USB-C naar C (75cm), USB-C naar 3,5mm (1,2m), snelstartgids |
Shoplink & prijs | Amazon, circa 499 voor zwart Coolblue, circa 499 voor wit |
(Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Acer Connect X6E 5G CPE review: router die met WAN én 5G werkt
In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...
Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro review: twee nieuwste modellen getest
De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro poetsen een aantal van de kritiekpunten van hun voorgangers weg. De smartphones hebben een aantal verbeteringen gekre...