Shuttle XPC slim DL30N review: moderne mini-pc met DDR5 en 2,5 Gbit/s

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  De XPC slim DL30N-barebone van Shuttle die we in deze review bekijken kun je met wat geheugen en opslag uitbreiden tot een moderne mini-pc met DDR5 en 2,5 Gbit/s. Maar ook oudgedienden VGA en RS232 ontbreken niet, wat deze Shuttle tot een barebone met veel toepassingsmogelijkheden maakt.

  Shuttle XPC slim DL30N review: moderne mini-pc met DDR5 en 2,5 Gbit/s.

  Specificaties van de Intel N100 Processor

  De DL30N van Shuttle is een barebone met alleen een Intel N100-processor – je moet zelf geheugen en opslag toevoegen. De N100 is een Alder Lake N-processor met 4 kernen en een TDP van 6 watt. Hij kan een turbo halen van 3,4 GHz, maar het is duidelijk dat dit geen snelheidsmonster is. Daarmee is de beoogde gebruiksdoel duidelijk: deze mini-pc is geschikt als kantoor- of thuiswerk-pc voor minder veeleisende werkzaamheden. De passieve koeling van de processor bevestigt dit beeld. Dankzij de twee seriële COM-poorten is deze mini-pc ook geschikt voor industriële toepassingen.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Uitbreidingsopties

  De eisen aan het te installeren geheugen zijn niet hoog: je kunt maximaal een DDR5-4800 SO-DIMM van 16 GB plaatsen. Dit is niet het snelste geheugen, maar wel DDR5-technologie. Om het geheugen te installeren, schroef je het deksel los, schuif je het naar achteren en verwijder je het bevestigingsplaatje voor een 2,5-inch ssd door een schroefje los te maken. Vervolgens plaats je de geheugenmodule ondersteboven in het slot.

  Er komen dan twee M.2-slots vrij. Het ene slot is bedoeld voor een 2242/2260/2280 ssd, zowel PCIe X2/NVMe als SATA. Er wordt een thermisch pad voor extra koeling meegeleverd. Het 2230-slot is bedoeld voor een wifimodule, zoals de optionele WLN-M1 voor Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.2. Aan de achterkant van de DL30N zijn voorgestanste openingen voor de antennes aanwezig.

  Daarnaast kun je een 2,5-inch SATA-schijf of -ssd als extra of enig opslagmedium bevestigen. Daarna is het een kwestie van alles weer dichtschroeven en de kabels aansluiten.

  Aansluitmogelijkheden

  De DL30N is ruim voorzien van aansluitmogelijkheden. Aan de achterkant zitten vier USB 3.2 Gen 1-poorten en twee RJ45-netwerkaansluitingen van 2,5 Gbit/s. Naast de RS232-poorten (waarvan een ook RS422 en RS485 ondersteunt) heeft deze mini-pc een HDMI 2.0b-, een DisplayPort 1.4 video/audio-poort en een VGA-poort voor het aansluiten van monitoren.

  De geïntegreerde graphics van de N100-processor maken het mogelijk om alle drie de grafische poorten tegelijkertijd te gebruiken, zodat je een werkplek met drie schermen kunt creëren zonder extra hulpmiddelen. Met de meegeleverde brackets en schroeven kun je de DL30N op een VEGA-mount achter een van de monitoren bevestigen. Aan de voorkant zitten nog vier USB 3.2 Gen 1-poorten en 3,5mm-jacks voor een hoofdtelefoon en microfoon.

  Installeren van een besturingssysteem

  Om Windows te installeren, moet je eerst alle stuurprogramma’s van de website van Shuttle downloaden. Shuttle levert een driver-dvd mee, maar daar heb je weinig aan zonder een usb-drive. Windows 11 herkent veel van de hardware automatisch, omdat er reguliere stuurprogramma’s van bijvoorbeeld Intel en Realtek beschikbaar zijn. Ook het installeren van Linux is daardoor geen probleem.

  Prestaties

  De lees- en schrijfsnelheden met een Samsung 980 Pro M2-ssd zijn respectievelijk 1777 en 1627 MB/s, wat niet indrukwekkend is. Een Crucial SATA 3.3-ssd behaalde met 561 en 508 MB/s bijna de maximale SATA6-snelheid. De Cinebench R23-scores van 510 voor single-core en 1876 voor multi-core bevestigen dat de DL30N geen prestatieve hoogvlieger is. De PCMark 10-score van 2895, met een hoogste deelwaarde van Essentials van 6823, illustreert dit ook. Zoals gezegd, daar gaat het bij deze mini-pc met zijn N100-processor ook niet om.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Energieverbruik en temperatuur

  De meegeleverde 19V/65W-voeding heeft een voedingskabel en een netsnoer van beide 1,75 meter lang, zodat je altijd een geschikte plek voor deze mini-pc kunt vinden. Met alleen een Windows-bureaublad blijft het energieverbruik beperkt tot 7,1 watt. Bij een cpu-stresstest loopt dat op tot 19 watt. Ook met andere stresstests kwam het verbruik niet boven de 25 watt uit.

  Als de Shuttle op een bureau staat, wordt de onderkant ongeveer 46 graden warm en de bovenkant 38 graden. In de optionele PS02-stand, waarbij de pc staand gebruikt wordt, zorgen de luchtstromen voor lagere temperaturen. De stille werking van de pc moet ergens gecompenseerd worden.

  Conclusie Shuttle XPC slim DL30N review

  Met aanvulling van wat geheugen en opslag blijft de Shuttle DL30N ruim onder de 500 euro en biedt hij een prima mini-pc voor veel toepassingen. Hij combineert moderne technologie (2x 2,5 Gbit/s netwerk, DDR5-RAM) met oudere technologie (VGA, RS232) en biedt veel aansluit- en uitbreidingsmogelijkheden.

  Shuttle XPC slim DL30N review: plus- en minpunten

  +Moderne technologie
  +Stil
  ±Processor niet de snelste

  Shuttle XPC slim DL30N specificaties

  FabrikantShuttle
  ProcessorIntel N100 quadcore
  Werkgeheugenmax 16 GB DDR5-4800 SO-DIMM
  Opslag2,5-inch SATA, M.2-2280 NVMe/SATA
  Aansluitingen achter4 × USB 3.2 Gen 1, 2 × RJ45 2,5 Gbit/s, 2 × RS232, HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4, VGA
  Aansluitingen voor

  4 × USB 3.2 Gen 1, 3,5-mm hoofdtelefoon- en microfoonjack

  Afmetingen

  19,0 × 16,5 × 4,3 cm

  Gewicht

  800 gram

  Shoplink & prijsMegekko, circa 289 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er