Shuttle DS50U7 review: mini-barebone met o.a. Intel i7-1355U-cpu

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    De DS50U7 van Shuttle is een mini-barebone die met wat geheugen en opslag verandert in een krachtpatser die bijna uit zijn kleren spat. De hardware is met een Intel Core i7-1355U, drie monitoraansluitingen en twee netwerkpoorten, waaronder een met 2,5 Gbit/s, geschikt voor veeleisende toepassingsscenario’s. Meer over deze mini-barebone lees je in deze Shuttle DS50U7 review.

    Beperkingen van veel mini-barebones

    Het nadeel van veel mini-barebones is dat je er wel geheugen en opslag naar eigen wens aan kunt toevoegen, maar dat de processor vaak al vastgesoldeerd zit. Dit beperkt de toepassingsscenario’s, omdat de snelheid van de processor meestal lager is, bijvoorbeeld om passieve koeling mogelijk te maken en de kosten laag te houden.

    Flexibiliteit en prestaties van de Shuttle DS50U7

    Bij de DS50U7 van Shuttle is dit niet het geval. De processor is krachtiger en toch betaalbaar. Deze barebone heeft een Intel Core i7-1355U, een dertiende generatie mobiele Raptor Lake-processor met 2 P-kernen en 8 E-kernen. De TDP is 15 watt, maar de max-turbopower kan oplopen tot 55 watt, wat betekent dat dit geen gewone mini-pc is.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Koeling zonder ventilator

    Om de Shuttle DS50U7 fanless te houden, zijn extra koelingsmaatregelen nodig. Er is een koelblok op de bodem gemonteerd en er worden thermal pads meegeleverd om de warmte van de M.2-ssd en de geheugenmodules af te voeren via de bodemplaat.

    Uitbreidingsmogelijkheden

    De DS50U7 heeft twee M.2-2280-slots op het moederbord, maar ondersteunt slechts één ssd met PCIe 4.0 x4 NVMe. Daarnaast kan er een SATA-M.2-ssd of een optionele 4G/5G-module geplaatst worden. Het installeren in het tweede slot is echter lastig door de interne VGA-kabel. Wat geheugen betreft, kunnen twee DDR5-5200 SO-DIMMs van elk maximaal 32 GB worden geïnstalleerd.

    Aansluitingen en netwerkopties

    De mini-pc biedt veel aansluitmogelijkheden. Er zijn drie monitoruitgangen (HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4, en VGA) en diverse usb-poorten: twee USB 2.0 aan de achterkant en zes USB 3.2-poorten aan de voorkant. Daarnaast zijn er twee RJ45-netwerkpoorten (2,5 en 1 Gbit/s) en twee connectoren voor wifi-antennes, die werken met een optionele wifimodule.

    Achterkant van de Shuttle DS50U7

    Voorkant van de Shuttle DS50U7

    Always Power-on-functie

    De Shuttle DS50U7 is voorzien van een Always Power-on-jumper, die ervoor zorgt dat het systeem automatisch weer opstart na een stroomuitval.

    Installatie van stuurprogramma’s en Windows 11

    Op de Shuttle-website zijn de nieuwste stuurprogramma’s voor Windows beschikbaar, maar traditioneel wordt er ook een cd meegeleverd. Bij de installatie van Windows 11 werkte de 2,5Gbit/s-netwerkpoort aanvankelijk niet, maar dit werd opgelost na installatie van extra stuurprogramma’s.

    Benchmarkprestaties

    De prestaties van de DS50U7 worden bevestigd door verschillende benchmarktests. Cinebench R23-scores van 1818 (single-core) en 6283 (multi-core), en een PCMark 10-score van 5685 illustreren de kracht van deze mini-pc. Geekbench 6-scores laten zien dat zowel single-core als multi-core prestaties goed zijn, terwijl de gpu-scores redelijk zijn voor een geïntegreerde grafische chip.

    Opslagsnelheden

    Met een WD_Black SN850 M2-ssd zijn lees- en schrijfsnelheden respectievelijk 6965 en 5352 MB/s, dicht bij de maximumsnelheid van PCIe x4. Een extra geïnstalleerde 2,5-inch Crucial MX500 SATA-600-ssd presteerde ook goed, met lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 561 en 510 MB/s.

    Linux-compatibiliteit

    Bij het installeren van Linux Mint 21 werden alle apparaten herkend, al was een upgrade naar Linux-kernel 6.5.0 nodig voor de grafische drivers. Onder Linux zijn de Geekbench 6-scores iets lager dan onder Windows, met name de Vulkan-gpu-scores, wat ruimte laat voor optimalisatie.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Energieverbruik en warmteontwikkeling

    Het energieverbruik blijft beperkt tot 8,3 watt bij alleen een Windows-bureaublad en loopt op tot maximaal 38 watt bij een cpu-stresstest. Onder Linux piekte het energieverbruik iets hoger. Bij intensief gebruik kan de bovenkant van de Shuttle tot 52 graden opwarmen, en de onderkant blijft met 39 graden redelijk koel. Het wordt aanbevolen de DS50U7 op zijn kant te zetten met de meegeleverde voetjes voor betere warmteafvoer.

    Praktische montage en accessoires

    De meegeleverde 19V/90W-voeding heeft een lange kabel voor flexibiliteit bij plaatsing. Bovendien wordt een VESA-mount meegeleverd, zodat de mini-pc gemakkelijk achterop een monitor gemonteerd kan worden.

    Conclusie Shuttle DS50U7 review

    De DS50U7 heeft als barebone een adviesprijs van 924 euro. Daar komt geheugen en opslag nog bij, dus denk niet dat je voor een dubbeltje op de eerste rij zit. Want de Shuttle DS50U7 is een wolf in schaapskleren. Die moet net als een schaap in de zomer zijn warmte kwijt kunnen, maar met wat thermal pads op de juiste plekken en een verticale plaatsing is dat goed te beheersen. Dan heb je een krachtige maar wel geheel stille mini-pc – die alleen mini van formaat is.

    Shuttle DS50U7 review: plus- en minpunten

    + Krachtige hardware
    + Geheel stil …
    ±… Maar wel warm

    Shuttle DS50U7 specificaties

    FabrikantShuttle
    ProcessorIntel Core i7-1355
    Werkgeheugenmax 64 GB DDR5-5200 SO-DIMM
    Opslag2,5-inch SATA, 2 ×M.2-2280 NVMe/SATA 
    Aansluitingen voor4 × USB 3.2 Gen 1, 2 × USB 3.2 Gen 2, 3,5mm hoofdtelefoon- en microfoonjack 
    Aansluitingen achter2× USB 2.0, RJ45 2,5 Gbit/s, RJ45 1Gbit/s, COM (RS232), HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4, VGA 
    Afmetingen16,5 (b) × 20,0 (d) ×3,9(h) cm 
    Shoplink & prijsMegekko, circa 869 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er