Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame. Het Koreaanse bedrijf heeft het concept van zijn The Frame-tv overgedragen naar een luidspreker die eruitziet als een fotolijst. Een goed idee, mits het niet ten koste gaat van waar het bij een luidspreker allemaal om draait: het geluid. We vertellen je daar meer over in deze Samsung Music Frame review. 

  Enkele jaren geleden heeft Samsung zijn The Frame-serie tv’s gelanceerd. Deze flatscreens kenmerken zich door de schilderijlijst-achtige design en de mogelijkheid om een kunstwerk of foto permanent te kunnen weergeven. Dankzij het gapless ophangsysteem en de enkele dunne, onopvallende kabel waarmee de tv verbonden wordt met de losse tv-box, heb je een elegante oplossing die de woonkamer niet ontsiert met een groot zwart vlak.

  Echte lijst

  De Samsung Music Frame heeft geen beeldscherm, maar wel een ‘echte’ fotolijst van circa 35 × 35 cm waar je een eigen foto of afbeelding achter kunt plaatsen. In tegenstelling tot de meeste fotolijsten is deze lijst echter circa 6 cm diep en weegt hij een flinke 4,6 kilo. Dit is natuurlijk omdat het niet zomaar een lijst is, maar een draadloze luidspreker die je onopvallend in de ruimte kunt neerzetten op de meegeleverde voet of met de (ook meegeleverde) beugel strak aan de muur kunt hangen.

  Draadloos is hij overigens alleen wat de toevoer van geluid betreft. Met een zilverkleurige, deels transparante kabel zoals die van de Frame-tv’s, wordt de Music Frame van stroom voorzien. In tegenstelling tot de televisies loopt er geen data overheen. De Music Frame koppel je met je smartphone of tablet en hij ontvangt dan media direct via bluetooth 5.2. Je kunt hem ook via wifi verbinden met je netwerk om muziek te streamen via een muziekservice zoals Spotify of Apple Music.

  Samsung Music Frame en The Frame tv

  De Samsung Music Frame integreert volledig in je woonkamer. Met de los verkrijgbare magnetische lijsten kun je ook een kleur naar wens kiezen.

  Samsung Music Frame gebruiken

  Het gebruik van het apparaat gaat met bluetooth zeer eenvoudig: via de redelijk verborgen knoppen aan de zijkant zet je hem in de pairing-mode waarna je hem met je mobiele apparaat koppelt – als je een Samsung smartphone hebt kun je deze ook zachtjes tegen de rand van de lijst tikken om de apparaten te pairen.

  Om hem via wifi in je netwerk te integreren kost iets meer moeite. Je hebt daar de Samsung SmartThings-app (beschikbaar voor Android en voor iOS) en een account bij Samsung voor nodig. Dan heb je wel gelijk meer mogelijkheden, waaronder de optie om het geluid iets meer naar wens aan je persoonlijke smaak aan te passen via de equaliser of om SpaceFit-geluid te gebruiken. Dit analyseert de ruimte waar het apparaat in staat en moet zo zorgen voor een optimale geluidskwaliteit voor de ruimte waar hij in staat. Je kunt de Music Frame bovendien integreren met andere apparaten in het SmartThings-ecosysteem van Samsung.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Geluid

  De Music Frame geeft stereogeluid via zes ingebouwde speakers. Het apparaat geeft een behoorlijk volume en kon een redelijk grote ruimte moeiteloos vullen. Het geluid dat de speaker produceert is indrukwekkend voor zo’n plat apparaat. Let wel, net zoals praktisch alle losse speakersystemen is ook dit apparaat geen vervanging voor een volwaardig stereosysteem en als je enigszins audiofiel bent ingesteld, zul je hier niet helemaal tevreden mee zijn.

  Het standaardgeluid was ondanks de ingebouwde optimalisatiesystemen prettiger wanneer we het een beetje via de equaliser aan onze smaak konden aanpassen. Desondanks waren we onder de indruk van het strakke basgeluid dat de platte behuizing kon weergeven en de ruimtelijkheid die het apparaat wist te creëren.

  De Music Frame kan bovendien Dolby Atmos muziek weergeven, wat nog enig extra ruimtelijk effect biedt. Het werkt het beste als je er recht voor zit, want ondanks alle slimme techniek komt het geluid uit één klein kastje. Maar hang hem aan de muur met enkele andere ‘normale’ lijsten er omheen, en je zult er toch even naar toe moeten lopen om zeker te zijn uit welke lijst het geluid nu komt.

  Samsung SmartThings-app

  De Samsung Music Frame verbind je via de SmartThings-app op je smartphone met je netwerk. Dan kun je muziek streamen via de bekende streamingservices en heb je meer opties tot je beschikking om het geluid in te stellen, waaronder een equaliser.

  Combineren

  Als je beschikt over een nieuwe Samsung-tv of Samsung soundbar uit 2024, heb je opeens meer mogelijkheden dankzij de zogenaamde Q Symphony-feature. Hiermee kun je een of liefst twee Music Frame-speakers aan je tv of soundbar koppelen, waarmee je naar ruimtelijk Dolby Digital+ geluid kunt luisteren. Helaas beschikten we alleen over een Samsung The Frame-tv uit 2021, waardoor we dit niet konden testen. Wel hebben we de speaker via bluetooth met de tv gekoppeld, en het geluid is significant beter dan uit de gemiddelde tv komt. Als je overweegt een soundbar aan te schaffen, maar liever niet een zwarte balk voor de tv wilt leggen of aan de muur wilt hangen, is dit zeker een oplossing die de moeite waard is.

  Stijlvol

  Net als de Frame-tv heeft de Music Frame standaard een zwarte lijst, die je naar smaak kunt aanpassen met een verkrijgbare magnetische lijsten in verschillend kleuren en afwerkingen – hoewel we verder geen informatie over de beschikbaarheid of prijzen op de Samsung-website konden vinden.

  Om een foto of afbeelding te plaatsen moet je de voorplaat van de Frame afhalen. Deze is via noppen op de hoeken van de Frame bevestigd en kan zonder gereedschap worden verwijderd – je hoeft er dus ook niet het apparaat voor van de muur te halen. De foto moet ongeveer op maat zijn, maar Samsung heeft de lijst slim ontworpen, zodat een geplaatste foto er altijd strak uitziet, ook als je de foto misschien niet helemaal netjes op maat hebt geknipt. Het vervangen gaat snel en redelijk eenvoudig.

  Conclusie Samsung Music Frame review

  Samsung heeft met de Music Frame een interessant apparaat op de markt gebracht voor mensen die allergisch zijn voor de gebruikelijke vormgeving van audioapparatuur en apparaten het liefst zoveel mogelijk uit het zicht willen onttrekken. Daarnaast is de geluidskwaliteit zonder meer aantrekkelijk voor mensen die graag wat naar muziek willen luisteren, maar geen interesse hebben of zich storen aan een traditionele geluidsinstallatie die prominent in de ruimte aanwezig is.

  Audiofielen of filmliefhebbers zullen daar vooralsnog echter toch voor blijven kiezen, want het apparaat is geen vervanging voor een stereo-installatie of volwaardige surroundsound-opzet. Dit is ook helemaal niet erg, want mensen die voor de Samsung Music Frame gaan zullen primair voor het concept kiezen – en daar is het geluid meer dan goed genoeg voor.

  Tot slot moet je ook bereid zijn de circa 450 euro uit te geven aan het apparaat, waar je dan mogelijk ook nog redelijk wat moet spenderen aan een losse lijst in een kleur naar smaak. Maar dan heb je wel een redelijk unieke speakeroplossing in huis die een mooie aanvulling vormt voor je interieur.

  Samsung Music Frame review: plus- en minpunten

  + Elegante oplossing en behoorlijk geluid
  + Te gebruiken als surround systeem voor een Samsung-tv, maar …
   … daarvoor moet je wel een nieuwe tv of soundbar hebben

  Samsung Music Frame specificaties

  FabrikantSamsung
  Speakers
  2.0 kanalen, zes speakers
  GeluidsfunctiesActive Voice Amplifier, SpaceFit Sound, Voice Enhance Mode, Night Mode
  Ondersteunde formatenDolby Atmos Music, ATMOS, Dolby Digital Plus, LPCM 2ch, MP3, AAC, OGG, FLAC, WAV, ALAC, AIFF
  Connectiviteit1 × optisch in, wifi, Bluetooth 5.2
  Speciale kenmerkenChromecast, Spotify Connect, AirPlay, Wireless Dolby Atmos, Roon Tested, stembediening via Google en Alexa
  Afmetingen (B×H×D), gewicht35 × 35 × 6 cm (circa 15 cm diep op voet), 4,6 kg
  Energieverbruik18 watt, 0,5 watt stand-by
  Shoplink & prijsCoolblue, 449 euro voor 1 stuk & 799 euro voor 2 stuks

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er