IFA 2019: wat de c’t-redactie opviel

Noud van Kruysbergen
0

Een delegatie van de redactie van c’t was op de IFA om een blik te werpen op de nieuwste ontwikkelingen. Een sfeerimpressie.

Bij de entree van de LG-stand werd de trend al gezet: veel visueel geweld, bedoeld om de bezoekers te imponeren. Dat werd verderop doorgezet met 8K-tv’s uit de Signature-serie met een haarscherp beeld en tv-schermen die uitgerold uit een kastje verschenen.

De tv-fabrikanten struikelden over elkaar heen voor de grootste en mooiste tv’s. Op de stand van Philips werd je ook verwelkomd met een keur aan tv’s, maar daar was verder minder nieuws te melden.

In een ander bericht over tv’s op de IFA gaan we in op het nut van al die pracht en praal. Groter en mooier heeft niet altijd nut, en hoeft ook niet per se innovatief te zijn. Het was dan ook even zoeken naar de pareltjes die zich echt onderscheidden.

Bij onder meer Panasonic en LG zagen we oled-schermen die doorzichtig konden worden. Afhankelijk van de content was een deel van het scherm doorschijnend en kon je zien wat zich erachter bevond. In combinatie met beschrijfbare schermen, zoals we die elders zagen, kan dat tot leuke nieuwe producten leiden.

In de hal van Samsung was The Frame te zien, een 4K-LED-tv met een Art-modus, waarbij er foto’s of schilderijen op het scherm getoverd worden als je geen tv kijkt. Het energieverbruik in die modus is dan een stuk lager dan bij gewoon tv kijken.

Wat verder opviel

Bij Asus waren er een paar ontwikkelingen op laptopgebied te zien. Naast een 14-inch businesslaptop en de nieuwe Studiobook-serie had de ZenBook Pro Duo een tweede scherm en extra ScreenPad boven en naast het toetsenbord. Daarmee lijken de laptops op een next-level te zijn gekomen.

Ook bij de smartphones staan de ontwikkelingen niet stil. Ook daarbij was er een tendens naar meer scherm. LG heeft smartphones met twee schermen in het assortiment. Daarbij gaat het meer om een case met een apart display

Er waren ook zogeheten folded-displays te zien van onder meer TCL. Dat bedrijf toonde enkele werkende prototypes van opvouwbare smartphones. Naar verluidt hoopt het bedrijf in al volgend jaar deze te introduceren.

 

Als je niet kon wachten en nu al een opvouwbare smartphone in handen wilde houden, dan moest je bij Samsung zijn. Om de Samsung Galaxy Fold 5G even vast te mogen houden, moest je achter aansluiten bij de rij van alle anderen die dat ook wilden.

Bij Samsung was ook te zien hoe de keuken van de toekomst eruit kan komen te zien met een kookrobot. Voor het maken van een salade gaf de robot je eerst de keuze welke dat moest worden en gaf je daarna opdrachten om de niet op het aanrecht staande ingrediënten uit de koelkast te halen. Indrukwekkend, maar (nog) uitermate onpraktisch.

Gelukkig was het niet overal zo hectisch als bij de grote merken. Zo liet TerraMaster gewoon zijn assortiment aan producten uitgestald zien en mocht je vragen stellen als je die had.

Bij WD was de WD Black-serie nieuw. Het gaat om externe schijven (ssd’s of hdd’s) die speciaal bedoeld zijn voor gamers, met capaciteiten tot 8 TB.

Conclusie

Op de IFA 2019 was veel te zien, heel véél te zien. En door al het tv-geweld ook voornamelijk gericht op zien. De hallen met smarthome-fabrikanten werden ook goed bezocht, en overal waren er al producten te zien die iets met 5G konden of gingen kunnen. Die laatste twee geven waarschijnlijk al aan welke richting het bij de IFA 2020 op zal gaan.

 

c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er