Je woonkamerraam als tv

Daniel Dupré
1

Op de IFA in Berlijn leek het dit jaar met name te draaien om schermen in alle – met name grote – formaten.  was een tv van Panasonic te bewonderen waarvan het oled-scherm semi-transparant kan schakelen, maar ook (bijna) volledig transparant kan worden ingesteld.

De televisie heeft een 55-inch scherm en 4K-resolutie met 3840 × 2160 pixels. Het scherm zit in een houten lijst ingebouwd die tegelijk als standaard fungeert en waarin de tv-elektronica en lamp zit verwerkt. De lamp verlicht de achterzijde van de tv.

Het prototype van de oled-televisie heeft twee transparantie-modi, die je met een schakelaar kunt activeren. In de ene modus is het scherm nog maar net transparant: een hand die je erachter houdt kun je nog net door donkere vlakken in het beeld heen zien. In lichte gedeelten van het beeld is het scherm volledig opaak. In de tweede modus is het scherm in z’n geheel transparanter.

De organische lagen die op het scherm zijn aangebracht zijn bijzonder dun en bijna volledig doorzichtig. Omdat elke oled-pixel licht afgeeft, heeft een oled-scherm geen backlight nodig zoals lcd-schermen dat hebben. De oleds schijnen op donkere gedeelten van het beeld juist geen licht, waardoor ze doorzichtig worden en je het materiaal ziet dat achter de oled zit. Op de heldere delen van het beeld zie je juist de pixels die oplichten.

Voor zwarte beeldinhoud wordt de pixel uitgeschakeld. Omdat transparante oleds geen zwart kunnen tonen, hangt het contrast af van het materiaal dat achter de pixels te zien is. Indien de achterzijde dan echter licht is, blijft er niets van het contrast over. Panasonic heeft dit verschijnsel opgepakt en gebruikt het om de hoge transparantie aan te tonen.

Momenteel is de tv die je met een druk op de knop in een woonkamerraam verandert echter nog toekomstmuziek. Het 55-inch scherm is puur een ontwerpstudie. Of en wanneer Panasonic de transparante oled-televisie als product zal introduceren gaat de fabrikant uit Japan pas volgend jaar beslissen. Vooralsnog gunt het prototype ons alleen een blik in een mogelijke toekomst.

 

 

Meer nieuws over tv's en schermen vind je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
albert
Lezer
albert

We zijn 4 jaar verder. Nog meer suggesties voor een TV als raam? Tegenwoordig kun je al een voldoende lichtsterke 42″ led TV krijgen voor rond de 100 e. (2dehands). Daar kun je dan beelden bijv. van je eigen bewakingscamera of van een internet webcam projecteren. Nog meer ideeën?