IFA 2019: het voordeel van 8K-tv

Noud van Kruysbergen
0

De tv-fabrikanten bieden steeds grotere apparaten met een steeds betere uitrusting om de verkoop te stimuleren. Daarbij staat 8K centraal. Voor wie heeft die hoge resolutie voordelen?

Nog groter, nog meer pixels, nog smarter – zo presenteren de tv-fabrikanten hun nieuwe apparaten. Ze lijken daarbij voorbij te gaan aan het feit dat veel gebruikers die helemaal niet op hun verlanglijstje hebben staan en er in hun woonkamer ook helemaal geen tv met een diagonaal van meer dan 1,65 (65 inch) meter past. De gemiddelde diagonaal van nieuwe apparaten ligt op dit moment nog ver onder de 50 inch, namelijk 45 inch, oftewel 1,14 meter.

Wie heeft de grootste?

Dat bedrijven als Samsung, LG, Panasonic, Philips en Sony op de IFA in Berlijn desondanks met topapparaten van meer dan 2,50 meter presenteerden (we zagen zelfs de slogan “de grootste 120-inch 8K-tv” langskomen), heeft meerdere redenen. Ze willen bewijzen dat ze dergelijke reusachtige schermen kunnen produceren en hopen daarbij op een klein, maar kapitaalkrachtig publiek.

Daarnaast zorgen die topmodellen voor een beter imago en verhogen ze de kansen dat een consument een (kleinere) tv van hen koopt. Het aantal verkochte tv’s is op dit moment zeker niet stijgend, de meeste klanten zijn niet bereid of in staat om dergelijke prijzen te betalen.

Daarbij speelt natuurlijk ook dat er voor de 7680 x 4320 pixels van 8K op dit moment nog bijna geen content is. Het is al lastig genoeg om 4K helemaal gevuld te krijgen: je mag al blij zijn als je tv-signaal Full HD is, laat staan meer dan dat. De 8K-displays moeten de beelden dan ook converteren naar hun hogere pixelaantal. Die interpolatie wordt gedaan door een kunstmatige intelligentie, maar de slimme tv’s leren daarbij niet zelf, maar worden laboratoriumresultaten in de firmware gezet.

Hoeveel pixels kan het oog aan?

Apple heeft voor de verhouding tussen de resolutie en de beelddiagonaal jaren geleden de term Retina geïntroduceerd. Daarmee wilde men vastleggen welke resolutie voor welke displaydiagonaal volstond om gebruikers geen storend pixelraster meer te laten waarnemen. De Retina-standaard is in de loop van de tijd echter steeds naar hogere pixeldichtheden verschoven.

Rekentechnisch wordt daar de pixeldichtheid in pixels per inch (dots per inch, dpi) in verhouding tot de kijkafstand voor gebruikt. Bij de nieuwe top-tv’s is dan de vraag of de kijkers nog wel een verschil ziet tussen 4K en 8K. Bij een woonkamer is de kijkafstand meestal ergens tussen de twee en drie meter, en op die afstand kun je zo’n 0,6 tot 0,9 millimeter onderscheiden.

Conclusie: 4K is meer dan genoeg

Een 70-inch 8K-display heeft pixels van 0,2 millimeter groot, bij een 4K-tv met dezelfde diagonaal heeft een pixel een rand van 0,4 Millimeter. Diagonaal gezien is dat 0,3 tot 0,55 millimeter. Vanaf twee meter afstand kun je het pixelraster dus op geen enkele 70-inch tv zien – laat staan bij kleinere displays. Samsung had zelfs een 55″-tv met 8K.

Een dergelijk scherm met 33 miljoen pixels en een diagonaal van 1,40 meter is dan wellicht alleen voor fotografen interessant, die hun foto’s op een groot display willen bekijken, bewerken en presenteren. In de woonkamer heeft dat helemaal geen voordelen, daar heb je aan 4K al meer dan genoeg.

c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er