Netflix kijken en andere videodiensten: de beste spelers voor je tv

Daniel Dupré
1

Inhoudsopgave

Met de ingebouwde app van je smart-tv kun de hele avond Netflix kijken. Maar met het toenemende aantal videostreamingdiensten zoals Disney+ en Apple TV+ is de kans groot dat je tv de bijbehorende apps niet heeft. Of misschien wordt een app niet meer geüpdatet. Dan moet je op zoek naar een andere oplossing.

Op de meeste wat oudere smart-tv’s zijn Netflix en Prime Video meestal direct beschikbaar via de bijbehorende tv-apps, en sommige tv-modellen worden zelfs geleverd met een afstandsbediening met knoppen om een of beide diensten rechtstreeks te selecteren. Alleen voor speciale toepassingen heb je dan een externe mediaspeler nodig, bijvoorbeeld wanneer de tv niet in staat is om 3D-geluid via HDMI door te sturen naar een AV-receiver (waarover later meer).

Geen app op je smart-tv?

De situatie in streamingland is inmiddels veranderd door de toevoeging van nieuwe diensten zoals Apple TV+ en Disney+. Welke tv-apps al beschikbaar zijn of aangekondigd zijn voor welke televisies lees je in het juni-nummer van c’t.

Maar ook als een fabrikant de nieuwere diensten wel ondersteunt, geldt dat vaak alleen voor de nieuwere tv-modellen. Als je tv een besturingssysteem heeft dat inmiddels niet meer wordt gebruikt, zoals NetCast OS (LG) of Orsay (Samsung), dan wordt het een hopeloze zaak.

Maar vanaf zo’n 60 euro kun je een speler kopen die de gewenste functies aan je bestaande tv kan toevoegen. Je kunt daarmee niet alleen Netflix kijken, maar ook allerlei andere diensten. Dat is in ieder geval duidelijk goedkoper dan een nieuwe televisie. We hebben voor dit artikel zeven mediaspelers getest.

Netflix kijken video streaming mediaspeler review vergelijkende test

Meer dan Netflix kijken

Een vereiste voor alle apparaten was dat ze in staat moesten zijn om ultrahoge-resolutie videobeelden (Ultra HD, of afgekort UHD, of meer algemeen 4K) af te spelen. Hoewel de streamingdiensten nog maar mondjesmaat content in die resolutie leveren, groeit het aanbod – en dat zal de komende jaren alleen maar blijven toenemen.

De mediaspelers moesten ook in staat zijn om video’s af te spelen met een grotere kleurruimte en een groter contrastbereik (High Dynamic Range) in HDR10-formaat. Dat wordt geleverd door Amazon, Apple, Disney en Netflix en kan worden afgespeeld op alle nieuwe 4K-tv’s. In de praktijk zal het verschil tussen een HDR-beeld en een beeld met een standaard contrastbereik (SDR) vaak eerder opvallen dan dat tussen HD en UHD. Zelfs als je geen moderne 4K-tv hebt, is het niet zinvol om voor een HD-speler gaan zonder HDR. Die modellen zijn vaak al enkele jaren op de markt en zijn in alle opzichten verouderd.

mediaspeler video streaming diensten Shield

De meeste videodiensten kun je op een en hetzelfde apparaat netjes naast elkaar zetten (hier op de Shield TV).

De geteste apparaten

Uiteindelijk hebben we gekozen om de Apple TV 4K, Google Chromecast Ultra, Nvidia’s nieuwe Shield TV (Pro) en de gameconsoles PS4 Pro en Xbox One in de versies S en X onder de loep te nemen. We hebben bovendien de Amazon Fire TV Stick 4K en Fire TV Cube getest. Die apparaten zijn via Amazon in Nederland alleen niet verkrijgbaar. De achterliggende reden daarvoor is waarschijnlijk dat de Fire-TV-apparaten kunnen worden bediend via stemassistent Alexa, maar er nog geen Nederlandse versie van Alexa is. Desondanks hebben we de apparaten in de test meegenomen, mede omdat Amazon onlangs actiever is geworden op de Nederlandse markt. Hopelijk betekent dit dat Alexa binnenkort ook Nederlands zal ondersteunen, en daarmee ook de Fire-TV-apparaten hier beschikbaar zullen komen.

Tv-geluid doorgeven

Moderne tv’s kunnen via het zogenaamde audio-­retourkanaal (Audio Return Channel, ARC) niet alleen audiogegevens via ten minste een van de HDMI-ingangen ontvangen, maar digitaal geluid via die aansluiting ook doorsturen. Dat betekent dat het geluid van een externe speler met tv-apps via de tv naar een AV-receiver kan worden gestuurd. Dat werkt ook goed zolang je tevreden bent met 5.1-geluid.

Als je echter Dolby Atmos-geluid wilt kunnen weergeven met daarbij extra kanalen voor plafondluid­sprekers, wordt het lastig. Dat komt doordat het ARC vanuit technisch oogpunt overeenkomt met een ­S/PDIF-uitgang die in HDMI geïntegreerd is – en daarmee eigenlijk niet bedoeld is voor het doorgeven van 3D-geluid. LG bewijst echter dat de bandbreedte daar wel voldoende voor is. Tv’s van LG sturen namelijk al jaren Atmos-informatie via ARC door naar AV-­receivers, terwijl dat buiten de specificaties van de 4K-televisies valt.

Samsung volgde dat voorbeeld in 2019, alleen hebben de meeste HDMI-transmitterchips die Samsung in zijn televisies heeft ingebouwd die truc nog niet onder de knie. Het resultaat is dat je alleen Atmos-geluid krijgt als je een externe speler gebruikt in plaats van de tv-app op de televisie en het geluid dan rechtstreeks naar je AV-systeem stuurt.

De situatie verbetert langzaam: de huidige HDMI-specificatie 2.1 ondersteunt het enhanced Audio Return Channel (eARC), een oplossing die bindend is binnen de specificatie en die ook door steeds meer fabrikanten toegepast wordt. eARC verzendt audiogegevens in alle belangrijke formaten, inclusief Dolby Atmos. Voorwaarde is wel dat zowel de tv als de AV-receiver eARC ondersteunen. Bij een oudere AV-receiver is het daardoor mogelijk dat je voor 3D-geluid nog steeds afhankelijk bent van een externe speler.

Een koptelefoon aansluiten kan vaak rechtstreeks op de externe speler (via bluetooth of bedraad).

Testresultaten

Apple TV 4K

Apple TV 4K

Hoewel Apple TV+ nieuw is, is de Apple TV al enkele jaren beschikbaar. Het is des te verrassender hoe slecht Apple TV+ in de interface geïntegreerd is: in de Apple TV-app wordt de content van de dienst vrolijk toegevoegd aan die van iTunes. Op een Fire TV is Apple TV+ merkwaardig genoeg veel overzichtelijker.

De Apple TV 4K heeft een aparte aanpak wat het geluid betreft: dat komt als PCM-streams uit het kastje, hoewel de meeste diensten Dolby Digital (Plus) gebruiken als audiocodec tijdens het streamen. De speler doet dat ook met Dolby Atmos, waarbij het PCM-signaal van meta-informatie voor de hoogtekanalen wordt voorzien. Dat proces heet Dolby Metadata-enhanced Audio Transmission (Dolby MAT) en wordt door alle Atmos-receivers ondersteund.

De geluidskwaliteit lijdt daar gelukkig niet onder. Apple verplaatst alleen het decoderen van de audio van de AV-receivers naar de speler. Het kan wel voorkomen dat niet alle functies van de surroundversterker gebruikt kunnen worden.

Dolby Vision was geen probleem bij Apple TV+, Disney+ en Netflix kijken, maar werkte niet met Prime Video, waar HDR10-beeld werd getoond. Heel netjes: HD-films die gekocht zijn via iTunes worden automatisch geüpgraded naar 4K.

Pluspunten

  • beeld en geluid bijna optimaal

Minpunten

  • geen Dolby Vision bij Prime Video
  • bediening vergt gewenning

Bekijk deze speler

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Google Chromecast Ultra

Google Chromecast Ultra

Googles Chromecast Ultra neemt een bijzondere positie in: De HDMI-puck wordt geleverd zonder gebruikersinterface of afstandsbediening, maar ontvangt streamingcontent na aansturing vanaf een smart­phone of tablet. Daarvoor moet de app van de videostreamingdienst de juiste Chrome­cast-functie aanbieden. Bij tv’s met CEC-ondersteuning kun je de afstandsbediening van de tv gebruiken voor basale bediening van de Chromecast. Je kunt bijna alle bekende streamingdiensten zoals Netflix bekijken op die manier, inclusief Videoland. Alleen ­Apple TV+ doet niet mee.

Google en Amazon hebben hun onderlinge geschillen daarentegen bijgelegd, zodat je nu ook via Chromecast ­Prime Video naar de tv kunt streamen – zelfs met Dolby Vision en Dolby Atmos. Bij Netflix kijken kregen we Dolby Vision wel te zien, maar alleen 5.1-geluid te horen.

Aanvankelijk meldden gebruikers problemen met het streamen van Disney+ op Chromecast. Ze kregen dan een foutmelding dat de video niet gevonden werd, of hadden wel geluid maar geen beeld. Het lijkt erop dat dit inmiddels met een firmware-update verholpen is.

De bijgeleverde voedingsadapter is nog het vermelden waard: die heeft een ingebouwde ethernet-netwerkpoort, zodat je daarvoor geen losse externe adapter hoeft te kopen zoals bij de Fire TV Stick 4K of de gewone (full-hd) Chromecast.

Pluspunten

  • brede ondersteuning
  • DV- en 3D-geluid bij Prime Video

Minpunten

  • geen Dolby Atmos bij Netflix

Bekijk deze speler

Microsoft Xbox One (S)

Microsoft Xbox One (S)

Hoewel het primair een gameconsole is, kan de Xbox One ook als mediaspeler worden gebruikt – en de S- en X-versie ondersteunen zelfs UHD-weergave. Je kunt op de Xbox One de streamingdiensten van Amazon, Disney en Netflix kijken, maar geen Apple TV+.

De Xbox One S/X kan Dolby Vision weergeven, maar alleen in de zogenaamde ‘Low Latency’-modus, waarbij de beeldsignalen door de console verwerkt worden en niet zoals gebruikelijk door de tv. Bij de huidige Dolby-Vision-­televisies maakt dat niet uit, maar bij de eerste LG-televisies uit 2016 die Dolby Vision ondersteunden werkt dat niet. Die laten maximaal HDR10-beelden zien. Dolby Vision wordt bij Netflix kijken wel getoond, maar bij Amazon Prime Video laat de Xbox One alleen HDR10 zien.

Net als de Apple TV 4K geeft de Xbox One Dolby Atmos in Dolby MAT-formaat door. In tegenstelling tot Apple TV doet de console dat echter continu. Daardoor is het moeilijk om te herkennen wanneer er wel een Atmos-datastroom aanwezig is of niet.

Bovendien is de Xbox One (met uitzondering van de goedkopere Xbox One S All-Digital Edition) voorzien van een discdrive waarmee je 4K Ultra HD Blu-rays kunt afspelen. Daarmee kun je je een aparte dvd- of bluray-speler besparen.

Pluspunten

  • DV- en 3D-geluid op Netflix

Minpunten

  • geen DV en 3D-geluid bij Prime
  • Dolby Atmos permanent aan

Bekijk deze speler

Beoordelingen van de bovenstaande en andere geteste mediaspelers vind je ook in de rest van deze review en in het juni-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van alle geteste apparaten.

download video streaming mediaspeler testresultaten tabel

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Conclusie

In de markt is er een merkbare positieve ontwikkeling met betrekking tot de formaatondersteuning van de beschikbare mediaspelers – ook voor de apparaten die vorig jaar ook al te koop waren. Toch is het aan te raden je vereisten goed te overwegen voordat je blind iets koopt.

De PS4 Pro staat duidelijk op de laatste plaats: hij is prima als je voornamelijk wilt gamen en naar de ‘big three’ (Netflix, Disney+ en Prime Video) wilt kijken, maar verder geen hoge eisen stelt aan de beeld- en geluidskwaliteit. Microsofts Xbox One doet het beter, ook al zullen sommige thuisbioscoopfans gefrustreerd raken over het 3D-geluid van het apparaat van Microsoft.

De versie van de Shield TV (Pro) uit 2019 is een geslaagd apparaat, vooral omdat Nvidia enkele van de mindere punten zijn de voorganger verholpen heeft. Het is des te onbegrijpelijker dat Nvidia het automatisch aanpassen van de framerate blijkbaar vergeten heeft. Als Nvidia dat zoals beloofd alsnog toevoegt, dan zal de Shield zich bij de top voegen.

Als je het geen probleem vindt om de bediening zonder afstandsbediening maar via een mobiel apparaat te regelen, is de Google Chromecast Ultra een interessant alternatief. Hij biedt veel flexibiliteit wat updates en apps betreft. Alleen een app waarmee je content van de concurrent Apple kunt kijken zit er niet in. Een nieuwe en nog uitgebreidere mediaspeler van Google met aparte afstandsbediening schijnt in aantocht te zijn, maar die zal waarschijnlijk ook duurder zijn.

mediaspeler Chromecast Amazon Prime app streamen

De Chromecast van Google bedien je volledig met je mobiele apparaat. Bij de Prime Video-app krijg je daarmee bovendien tijdens het kijken per scène informatie over de acteurs, muziek en trivia te zien.

Op dit moment zou de Fire TV Cube de toppositie delen met de Apple TV 4K, gevolgd door de Fire TV Stick 4K (vanwege de ontbrekende Atmos-ondersteuning op Netflix). Maar omdat de Fire TV’s in Nederland momenteel niet officieel worden ondersteund, is het maar beperkt zinvol om er een aan te schaffen.

Als je volledig van Apple TV+ wilt profiteren, dus met Dolby Vision én Dolby Atmos, kun je momenteel niet om een Apple TV 4K heen. Die speler is sowieso geen slechte keuze. Zolang het aanbod op Prime ­Video aan content dat Dolby Vision ondersteunt net zo beperkt blijft als het nu is, is het gebrek aan ondersteuning voor het dynamische HDR-formaat op die dienst geen belemmering.

(Nico Jurran en Daniel Dupré, c’t magazine)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c't 08-09/2024

Meer over

Streaming

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Rutger Hemrika
Lezer
Rutger Hemrika

Ik gebruik zelf de Mi Box4. Prima apparaat voor een redelijke prijs inclusief Netflix licentie. Want niet elke tv box is officieel bruikbaar met Netflix… kan alleen maar een oudere side-loaded Netflix versie bevatten net zoals de ‘smart-tv’.

+Compact en goede kwaliteit
+Handige BT ab met voice ondersteuning
+ Officele Netflix gecertificeerd
+ Goede audio en Video
+ Ziggo GO App (Android TV)