LosslessCut review: videobewerking zonder kwaliteitsverlies

Elwin Hodžić
0

In deze review kijken wij naar de video-editor LosslessCut voor Linux, macOS en Windows. Met deze editor is het mogelijk om fragmenten uit je video’s te knippen zonder kwaliteitsverlies. Zo bespaar je veel opslagruimte bij het archiveren, maar ook bij het bewerken van YouTube-video’s.

LosslessCut-review


Ontvang informatie en tips over software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Hoe werkt LossLessCut eigenlijk?

LosslessCut codeert video’s niet opnieuw, wat onvermijdelijk leidt tot kwaliteitsverlies door de verliesgevende compressiealgoritmen van de videocodecs, maar kopieert alleen complete sequenties van keyframe naar keyframe. Dit betekent echter ook dat je video’s slechts bij benadering kunt bijsnijden, afhankelijk van de frequentie van de volledige frames.

Bij opname vanuit OBS Studio is er bijvoorbeeld standaard slechts één keyframe per twee seconden. Hierdoor kun je alleen de video met LosslessCut alleen in een raster van twee seconden knippen. Camcorders en digitale camera’s daarentegen nemen gewoonlijk twee of meer keyframes per seconde op. Hierdoor bedraagt het ewerkingsraster een halve seconde (of zelfs minder).

Voor een goede YouTube-video is dit nog steeds veel te grof. Het is echter wel geschikt om de fragmenten vervolgens te verwerken in Kdenlive, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro of DaVinci Resolve. Met deze programma’s kun je overgangen en/of effecten toevoegen.

Bovendien past LosslessCut op verzoek het containerformaat aan, opnieuw zonder kwaliteitsverlies. Het maakt dan ook niet uit of je nou MP4, MOV of MKV nodig hebt voor je montageprogramma. LosslessCut bereidt de video- en audiotracks voor met behoud van de oorspronkelijke codecs en originele gegevens.

Bespaar ruimte door LosslessCut te gebruiken

Door uitsluitend met LosslessCut-exports te blijven werken, bespaar je eigenlijk twee keer. Normaliter kopiëren Premiere, Final Cut en andere video-editors het volledige originele materiaal naar het project dat je op dat moment aan het bewerken bent. Op die manier belanden meerdere uren video op je harde schijf, zelfs als je maar een paar seconden van het materiaal nodig hebt voor je YouTube-video. Als je het materiaal eerst grof hebt gesneden in LosslessCut, komt alleen dit kleine fragment in je project terecht.

Aangezien LosslessCut in feite alleen een grafisch frontend van FFmpeg is, beheerst het ook alle import- en exportformaten die het ondersteunt. Dit zijn vrijwel alle gangbare formaten, afgezien van enkele eigen videoformaten zoals BRAW van Blackmagic Design. Het programma is gratis te downloaden in verschillende formaten op GitHub, als Windows-Zip en -EXE, macOS Disk Image en Package en Linux AppImage, Snap en Tar-Archive; als Mac-app in Apple’s App Store en in de Microsoft Store kost LosslessCut net geen 20 euro.

Conclusie LosslessCut review

Met LosslessCut kun je de waardevolle delen van uw originele video’s bewaren in plaats van ze na afloop van een project wegens ruimtegebrek te verwijderen. Op die manier hoeft u later, bijvoorbeeld in een best-of video, niet in te leveren op kwaliteit, wat anders onvermijdelijk zou zijn door meervoudige codering met lossy video codecs.

LosslessCut review – plus- en minpunten

+ knippen zonder kwaliteitsverlies
+ eenvoudig gebruik
+ gratis

LosslessCut specificaties

Systemen Windows, macOS, Linux
Licentie GPLv2 (opensource)
Te downloaden viamifi.no/losslesscut (gratis) (€ 20 in app-shops)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 06, 2022, pagina 27.)

Lees meer over software in c't magazine 3/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin HodžićWebredacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Devolo Repeater 3000 review: efficiënte Wi-Fi 6-repeater

In deze review nemen we een kijkje naar de Devolo Repeater 3000. Net als de Devolo 5400 is dit een Wi-Fi 6-repeater die efficiënt werkt om de netwerkd...

D-Link M32 review: eenvoudig in gebruik & zonder account

In deze review werpen we een blik op de D-Link EAGLE PRO AI AX3200 M32. Dit is een meshsysteem om het bereik van je wifi in huis te vergroten of te up...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er