De LincStation N2 is een NAS die exclusief gebruikmaakt van flashopslag. Je kunt er twee SATA-ssd’s en maar liefst vier M.2-ssd’s in plaatsen, wat zorgt voor razendsnelle netwerkopslag. Dankzij de 10Gbit-netwerkaansluiting kunnen bestanden snel worden gelezen en geschreven, al vormt de PCIe 3.0 x1-interface een mogelijke bottleneck. Extra functies zoals Docker en virtuele machines zijn aanwezig, maar door de N100-processor minder krachtig inzetbaar. Meer over deze NAS lees je in deze LincPlus LincStation N2 review.
LincPlus LincStation N2 review: ssd-NAS met 10Gbit én Unraid
Een andere speler op de NAS-markt
Naast de bekende merken Synology en QNAP verschijnen er steeds meer NAS-oplossingen op de markt met meer of minder innovatieve ontwikkelingen zoals een snellere processor, meer of uitbreidbaar geheugen, een grotere ssd-cache of, zoals nu bij de LincStation N2, geen harde schijven meer maar alleen ssd’s. En dan niet alleen SATA 3.0-ssd’s, maar ook M.2-ssd’s. Dat belooft op voorhand een snelheidsmonster, we gaan eens kijken of dat in de praktijk waargemaakt wordt.
De hardware
Omdat de M.2-ssd’s een hoge datasnelheid kunnen halen, moet de hardware van de NAS dat ook aankunnen. De Intel Alder Lake N100 is niet de snelste processor, maar heet een lekker lage TDP van zes watt. Hij zal met de reguliere taken van een NAS niet zo’n probleem hebben. In het deksel zitten twee koellichamen die de warmte ervan absorberen, maar die niet meteen doorgeven aan de bovenkant van het deksel. Een actieve ventilator blaast de warme lucht er aan de onderkant uit. Toch werd de bovenkant bij intensief gebruik op sommige plekken meer dan 40 graden warm.

Aan het warmtebeeld kun je zien waar de processor en waar de koellichamen zitten.
De LincStation N2 lijkt wat te rammelen als je hem beweegt. Dat komt door de twee interne 2,5-inch SATA-slots in de N2, die wat los in het compartiment lijken te liggen. Als je het klepje aan de voorkant omlaag duwt, kun je de twee 2,5-inch bays eruit halen en daar SATA-ssd’s op vastschroeven en die er weer instoppen. Je kunt in totaal dus zes schijven kwijt in de LincStation N2: vier maal een M.2-ssd en twee SATA-ssd’s.
Aan de achterkant zit een 10Gbit-netwerkpoort, waarmee snelle dataoverdracht mogelijk is, zodat de bottleneck voor deze NAS daar niet in hoeft te zitten. Naast twee USB 2.0- en een USB 3.2-poort aan de achterkant zit er een USB-C 10Gbit-poort achter het klepje aan de voorkant – een wat rare locatie. Verder zitten er nog een HDMI 2.0-aansluiting en een 3,5 mm audiojack aan de achterkant. Je kunt dus een toetsenbord, muis en monitor op de N2 aansluiten om hem op die manier te beheren.
De N2 beschikt over 16 GB LPDDR5-werkgeheugen, die vast is gesoldeerd op de printplaat en niet uitbreidbaar is. Tot slot heeft de LincStation N2 een lichtstrip aan de voorkant, die standaard lichtblauw pulseert. De functie hiervan is niet direct duidelijk, en hopelijk kan dit via de software worden uitgeschakeld.
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
De software
LincPlus heeft er gelukkig voor gekozen om niet zelf een besturingssysteem in elkaar te klussen, maar om Unraid op het apparaat te installeren. Een activatiecode voor de volledige versie ervan wordt op een kaartje meegeleverd. Dat heeft het voordeel dat je alle mogelijkheden van Unraid kunt gebruiken en dus niet beperkt bent tot wat de NAS-fabrikant voor je bedacht heeft, wat soms tot beperkingen in het gebruik leidt.
Systeem opstarten
We hebben twee 4 GB Kingston PCIe 4.0 NVMe-ssd’s geïnstalleerd in de eerste twee M.2-slots. Dat gaat bijzonder makkelijk, je hoeft alleen een schuifje even weg te duwen om de ssd vast te klikken – vastschroeven hoeft dus niet. Bij het opstarten kun je kiezen uit meerdere modi: Unraid OS start het kale systeem zonder grafische interface, dan heeft beheer via de webinterface van de NAS de voorkeur, Unraid OS GUI Mode, voor grafisch beheer op de NAS zelf, Unraid OS Safe Mode, zonder plug-ins en grafische interface, Unraid OS Gui Mode zonder plug-ins en tenslotte Memtest86+ om het geheugen te testen.
Bij de webinterface (http:///tower.local of via het ip-adres) word je eerst gevraagd een wachtwoord aan te maken voor de standaardgebruiker root. Je kunt dan eerst een 30-dagen proefperiode van Unraid starten of de meegeleverde key meteen activeren. De proefversie heeft geen beperkingen. Je moet een account aanmaken bij unraid.net en de registratie via mail bevestigen. De sleutel van Unraid wordt opgeslagen op de kleine usb-stick die verborgen onderin de NAS zit en die ook dient als bootdevice voor de NAS.

Het dashboard van de webinterface geeft je een snel overzicht van de status van de LincStation N2.
Het is wel goed te beseffen dat de meegeleverde licentie voor Unraid een standaardlicentie is voor één jaar. In maart 2025 is het licentiemodel van Unraid namelijk aangepast naar jaarlijks voor updates. Verleng je niet, dan krijg je nog wel security-patches voor jouw versie, maar geen nieuwe versies meer. Een Starter-licentie voor zes apparaten kost 49 dollar – die krijg je gratis. Het verlengen daarvan kost 36 dollar per jaar. Daarnaast zijn er een Unleashed-licentie voor al je apparaten, die kost 109 dollar, en een onbeperkte Lifetime-licentie voor 249 dollar. Op de LincStation N2 was Unraid 6.12.15 geïnstalleerd, maar na het activeren van de licentie konden we upgraden naar 7.0.1.

Met de Starter-licentie konden we meteen upgraden van versie 6.12 naar 7.
Schijven configureren
Na het toekennen van de ssd’s aan devices en het formatteren ervan, heb je een array van 8,2 TB. Het voert hier te ver om al te diep op Unraid in te gaan, maar de omgang met schijven is anders dan bij een NAS die RAID ondersteunt. Voor een optimale schijfveiligheid moet je bijvoorbeeld een parity-schijf toewijzen.

Je moet van de schijven eerst een array maken om er mee te kunnen werken.
Een voorbehoud van Unraid zelf: ssd-support in een array is nog experimenteel omdat sommige ssd’s misschien niet ideaal zijn voor dit gebruik door hun implementatie van het TRIM/Discard-commando. Dat geldt niet voor ssd’s in de cache-pool.
We kregen al snel een melding dat een ssd oververhit was. Aan de binnenkant van het klepje waar de ssd’s per tweetal achter zitten bevindt zich namelijk koelpasta met een afdekplasticje er overheen, en dat laatste moet je eerst verwijderen. Toen we dat gedaan hadden daalde de temperatuur snel van boven de 70 graden naar rond de 50 graden.
NAS-functies
De mogelijkheden die Unraid biedt voor een NAS zijn uitgebreid. Naast het aanmaken van gebruikers en netwerkshares kun je virtuele machines installeren en Docker-containers uitvoeren.

Het is makkelijk om mappen te delen voor gebruik binnen het netwerk.
Voor de virtuele machines staan sjablonen klaar voor onder meer 15 verschillende distributies van Linux en 9 varianten van Windows. Een apart geopend VNC-venster toont de beeldinhoud van de machine. Voor het aanmaken van een Docker-container hoef je voornamelijk alleen de repository op te geven.

Voor een groot aantal virtuele Windows- en Linuix-machines zijn sjablonen beschikbaar.
Bij het aanmaken van gebruikers doe je inderdaad precies dat: gebruikers aanmaken. Die hebben alleen rechten op bestandsniveau en dus niet als beheerder, dat blijft gereserveerd voor het root-account.
NAS-apps
Om apps op de N2 te installeren moet je eerst de Community Applications-plug-in installeren. Daarna kun je door het grote aanbod aan apps heen wandelen, variërend van tools, mediaservers en security tot netwerkservices, smarthome en back-up.
Het installeren van plug-ins van derden of van de uitgebreide community werkt vergelijkbaar en is een kwestie van de url ervan invoeren.
Instellingen
Op de Settings-pagina kun je de basale instellingen van het systeem finetunen waaronder de datum en tijd, SMART-variabelen voor de schijven en de instellingen van een eventuele via usb aangesloten UPS. Ook kun je zien welke van de vier cpu’s aan welke toepassingen gekoppeld zijn.
Je kunt NFS en SMB activeren om de inhoud van de NAS te kunnen bereiken vanuit Windows- en Linux-pc’s binnen het netwerk. Ook kun je een FTP-server instellen en een VPN-tunnel instellen, waarvoor WireGuard wordt gebruikt. Daarvoor moet je zelf de public en private keys regelen, dat werkt zoals wel meer dingen bij Unraid allemaal wat omslachtig, maar je altijd nog een WireGuard Docker-container draaien.
Unraid is universele software die niet op een bepaald type hardware gericht is. We hebben daarom ook geen optie kunnen vinden om de blauwe lichtstrip uit te krijgen. Ook de ventilator, die de lucht aan de onderkant van het apparaat uitblaast, is niet apart te regelen. Bij intensief gebruik produceerde hij zo’n 46 dB, en dat is voor op je bureau was aan de hoge kant. Gelukkig is dat inderdaad bij alleen intensief gebruik zoals een parity-controle – die dan meteen wel 1,5 uur kan duren. Unraid-apps die het mogelijk maken om de LincStation N2 wat meer te tweaken zouden nog in ontwikkeling zijn.
Er zijn uitgebreide mogelijkheden om notificaties te krijgen over gebeurtenissen. Naast SMTP-instellingen voor het versturen van mails kun je je laten informeren via onder meer Boxcar, Discord, Gotify, ntfy.sh, Slack en Telegram.
Snelheid
Bij de NAS-apparaten met traditionele harde schijven zijn die schijven vaak de bottleneck, waardoor een gigabit-netwerkpoort vaak al overkill is. Met ssd-snelheden vanaf 1000 MB/s tot 7000 of met PCIe 5 x4 zelfs 14.000 MB/sec is het duidelijk dat die poort ruim onvoldoende is. Zeker omdat de schijven in de LincStatnion N2 met PCIe 3 x1 verbonden zijn en daarmee niet verder komen dan maximaal 800 MB/s.
De 10Gbit-netwerkpoort van de LincStation N2 moet 1000 MB/s aankunnen, maar hij is ook verbonden via PCIe 3, en dat betekent dat je er niet het uiterste uit kunt persen. Ook jammer dat er maar één netwerkpoort is, zodat het gebruik van meerdere subnetwerken niet mogelijk is – LincPlus positioneert de N2 blijkbaar voor een wat minder professioneel gebruik.
Voorlopig is dat ook prima, want met ssd’s (of dat nu SATA of M.2 is) zijn nog geen gigantisch grote opslagcapaciteiten mogelijk – tenzij voor erg hoge prijzen. Bovendien moet je voor een NAS een bestandsveilige oplossing hebben, dus minstens meerdere schijven voor redundantie in welke vorm dan ook.
Bij een 2,5Gbit-testnetwerk benutte de LincStation N2 de volledige netwerksnelheid bij zowel het lezen als het schrijven met 280 MB/s. Bij een 5- of 10Gbit-netwerk hebben we dat (nog) niet kunnen testen, maar het zal ook nog even duren voordat de doelgroep beschikt over een dusdanig snel netwerk.
Energieverbuik
Bij een NAS is het energieverbruik van belang omdat hij 24/7 aanstaat. De 12V/5A-voeding geeft een maximum aan van 60 watt, maar dat haalt hij in de praktijk nooit. Met niets doen ligt het verbruik op ongeveer 8 watt. Bij een veeleisende read-check loopt dat op tot rond de 25 watt. Dat zijn voor een NAS zeer acceptabele waarden. Hij hoeft immers geen meer energie verbruikende harde schijven rond te laten draaien.
Als de LincStation N2 uitgeschakeld is, verbruikt hij nog steeds 1,5 watt, en dat lijkt weinig maar is toch weer meer dan een onnodige 13 kWh op jaarbasis.
Standalone-gebruik
Als je de N2 opstart met de optie Unraid OS GUI Mode, dan kun je de NAS beheren op het apparaat zelf. Dan start Unraid Desktop met een browser voor de webinterface en een link naar de Unraid-documentatie. Verder kun je een terminal of Midnight Commander openen, evenals htop voor het elementair monitoren van de draaiende processen.
Crowdfunding
Het ontwikkelen van de LincStation N2 wordt betaald door een crowdfundingcampagne op Kickstarter. De prijzen daar leken te gaan wijzen op bedragen van rond de 300 tot 400 euro, en 399 euro is inmiddels ook de adviesprijs – al zijn er al aanbiedingen voor zo’n 60 euro minder. Dat is vergelijkbaar met de aanschafprijs van bijvoorbeeld een Synology DS224+, met het grote verschil dat je er natuurlijk nog wel een aantal duurdere schijven in moet stoppen.
Conclusie LincPlus LincStation N2 review
De LincStation N2 van LincPlus is een snelle opslagserver voor project- of thuisgebruik die alleen met M.2- en SATA-ssd’s werkt. De blauwe lichtstrip lijkt dat te bevestigen. Je kunt er ook virtuele machines en Docker-containers op draaien, maar de N100-processor is daar minder geschikt voor.
Unraid is een solide basis voor een NAS-systeem, het is aan jou wat je voor toepassingsscenario voor ogen hebt – wat dat betreft is de N2 erg flexibel. Hou er rekening mee dat je de Unraid-licentie jaarlijks moet verlengen voor 36 dollar.
LincPlus LincStation N2 review: plus- en minpunten
+ Snelle opslag
+ Unraid-besturingssysteem
– N100-processor
LincPlus LincStation N2 specificaties | |
Fabrikant | LincPlus |
Processor | Intel Alder Lake N-100 |
Werkgeheugen | 16 GB LPDDR5 |
Schijven | 2 × 2,5-inch SATA, 4 × M.2 NVMe 2280 |
Aansluitingen | 1 × USB 3.2, 2 × USB 2, 1 × USB-C, 1 × HDMI 2.0, 1 × 10Gbit-RJ45 |
Besturingssysteem | Unraid 6.12 met Starter-licentie |
Shoplink & prijs | Amazon, circa 339 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.