Synology DS224+ review: dualbay-NAS voor thuis of kleine kantoren

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  In deze review bekijken we de Synology DiskStation DS224+. Dit compacte NAS-apparaat, geschikt voor thuisgebruik of kleine kantoren, is een dualbay-NAS met krachtige beheermogelijkheden maar toch eenvoudig in gebruik. Voor wie meer veeleisende taken uitvoert, is geheugenuitbreiding echter aan te bevelen.

  Compacte en veelzijdige NAS

  De Synology DiskStation DS224+ is een compacte NAS met 2 bays die geschikt is voor zowel thuisgebruik als kleine kantoren. Voor beginners of minder veeleisende taken biedt deze NAS vele jaren betrouwbare prestaties. Voor meer veeleisende taken is hij echter ook niet terughoudend, op voorwaarde dat je het standaard geïntegreerde 2 GB DDR4 RAM (non-ECC) opschroeft naar 6 GB via het beschikbare geheugenslot. De rekenkracht komt van een Intel Celeron J4125 (quadcore, 2 GHz met 2,7 GHz boost).

  Eenvoudige installatie en configuratie

  Wij hebben de DiskStation DS224+ getest in combinatie met 2 Synology Plus Series HDD NAS-schijven (HAT3300, elk met een capaciteit van 6 TB). Het monteren van de schijven gebeurt zonder een enkele schroef los te draaien. Het frontje wordt losgemaakt, de schijfhouders worden losgeklikt, daarna worden de vergrendelingen aan de zijkanten verwijderd, de disks geplaatst en de vergrendelingen weer teruggeklikt om de schijf op zijn plek te houden. Als je 2,5″-disks wilt plaatsen, worden de benodigde schroeven keurig meegeleverd. Vervolgens klik je de schijven weer terug in de behuizing en begint het configuratieproces via find.synology.com.

  Opslagopties en DSM 7 Interface

  Met 2 schijfbays heb je de keuze: ga je voor maximale opslag of kies je voor extra veiligheid met RAID 1 of Synology’s SHR (Synology Hybrid Raid). Natuurlijk kun je het ook overzichtelijk houden met JBOD. Zodra je je volume hebt aangemaakt, biedt DSM versie 7 een overzichtelijke interface voor het installeren van extra softwarepakketten via Package Center, het instellen van gebruikersrechten voor gedeelde netwerktoegang, automatische back-ups op lokaal, cloud of externe opslag (via de usb-poorten), en het beheren van ip-camera’s via Surveillance Station of het opzetten van een mediaserver, bijvoorbeeld Plex. Tijdens het navigeren door de DSM-interface voelt de NAS responsief aan, zonder enige vertraging.

  Connectiviteit en prestaties

  De DS224+ heeft twee usb-poorten voor extra externe opslag of het snel kopiëren van de NAS naar externe opslag, en twee netwerkpoorten (link aggregation is mogelijk) met beide een snelheid van 1 Gbit/s. De NAS behaalt het maximale haalbare via gigabit (ongeveer 115 MB/s) met een enkele ingeplugde netwerkkabel, maar een 2,5 Gbit/s-netwerkpoort was wel verwacht gezien de standaard op veel moederborden en routers en het groeiend aantal internetproviders met snelheden van 2 gigabit of meer. Bijvoorbeeld, als je een snelle verbinding hebt via een bekende cloudservice, kun je eenvoudig en veilig een back-up van jouw NAS maken naar een andere Synology NAS of de cloud.

  Geluidsniveau en energieverbruik

  De DS224+ is niet fluisterstil, maar het geluid van de koeling (ventilator) is niet al te storend mits je hem niet te dicht bij je oren zet. Het geratel van de schijven produceert meer indringend geluid dan de koeling, en het merendeel van de tijd zal de NAS relatief rustig zoemend in idle doorbrengen. Het energieverbruik van de NAS is ook netjes, zelfs bij volledige belasting.

  Conclusie Synology DS224+ review

  De DS224+ biedt veel gebruikers precies wat ze nodig hebben: iets meer opslag, betere databeveiliging en het gemak van DSM met alle beschikbare pakketten en een gebruiksvriendelijke interface. Het is jammer dat er bezuinigd is op de snelheid van de netwerkpoorten en het standaard aanwezige geheugen, maar gelukkig is het geheugen eenvoudig uit te breiden. Ook in de standaardconfiguratie voldoet de DiskStation DS224+ uitstekend voor veel (thuis)kantoren.

  Synology DS224+ review: plus- en minpunten

  + veelzijdig inzetbaar
  ± standaard 2 GB RAM (uitbreidbaar naar 6 GB)
   1 Gbit/s-netwerkpoorten

  Synology DS224+ specificaties

  FabrikantSynology
  ProcessorIntel Celeron J4125
  Connectiviteit

  2 × 1 Gbit/s LAN, 2 × USB 3.2 Gen 1 type A

  Bestandssystemen intern / extern

  btrfs, ext4 / Btrfs, ext4, ext3, FAT32, NTFS, HFS+, exFAT

  Energieverbruik disks in slaapstand / in gebruik

  4,4 W / 14, 7 W

  Meegeleverd

  voeding, schroeven, 2 × netwerkkabel, installatiegids

  Shoplink en prijsBol.com, circa 351 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er