Kingston heeft snelle gaming PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD – review

Noud van Kruysbergen
0

lezers-awards-2021-brons

Kingston brengt met de FURY Renegade zijn eerste gaming  PCIe 4.0 NVMe-ssd uit en richt  zich met name op gamers die op zoek zijn naar een nog hogere performance. Maar hij is ook interessant voor pc-bouwers die een vlot systeem willen hebben. Want de snelheden die Kingston claimt worden ook gewoon gehaald.


Kingston gaming PCIe NVMe-ssd


Nu er steeds meer ssd-fabrikanten PCIe 4-modellen uitbrengen, komt Kingston ook met een ssd voor een systeem dat die standaard ondersteunt en die de schijfactiviteiten een snelheidsboost zou moeten geven.

Of eigenlijk is dit de tweede model, want het KC3000-model bestaat al, maar dit is de eerste in de Fury-gamingserie.

Kingston FURY Renegade gaming PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

In de Renegade-ssd zit de snelle Phison E18 Gen 4×4-controller, die we ook al in de Aorus Gen4 7000s zijn tegengekomen (zie de test daarvan in c’t 7/2021). Voor de opslag maakt Kingston eveneens gebruik van 3D TLC NAND-flashgeheugen.

Koellichaam van grafeen aluminium

De ssd is voorzien van een koellichaam dat gemaakt is van grafeen aluminium, wat de ssd ook bij zware ­gaming-sessies koel moet houden. Omdat het koellichaam plat is, is het mogelijk de ssd in te bouwen bij systemen waar weinig ruimte is en waarbij het onmogelijk is een ssd met een groter of met een apart koellichaam in te bouwen.

Kingston heeft vier versies van opslaggrootte

Kingston brengt de Fury uit in 4 versies: 500 GB, en 1, 2 en 4 TB. De ssd moet volgens Kingston afhankelijk van de capaciteit snelheden halen van 7300 MB/s bij het sequentieel lezen en 3900 tot 7000 MB/s tijdens het schrijven. Kingston noemt zelf de WD SN850 als een vergelijkbare ssd – die hebben we getest in c’t 6/2021.

Van de 2TB-versie die we hebben getest onder windows 11 bleef een opslag­capaciteit van 1,81 TB over. Bij de Crystal­DiskMark benchmark kwamen we inderdaad uit op waarden die vergelijkbaar zijn met de WD SN850 – en beter.

Test – vergelijking

Met dezelfde instellingen kwam de Aorus 7000s tot 7006 MB/s bij het lezen, en de WD SN850 op 7071 MB/s uit. De Kingston ­Renegade zat op 7367 MB/s. Bij het schrijven zagen we eenzelfde beeld: de Auros kwam tot 5439 MB/s, de WD tot 5129 MB/s, maar de Kingston haalde maar liefst 6906 MB/s. De gemeten waarden komen dan ook geheel overeen met wat Kingston claimt.

De Renegade-ssd ondersteunt SMART, TRIM en VolatileWriteCache. Met de software SSD Manager van Kingston zelf kun je eventuele firmware-updates uitvoeren en de temperatuur monitoren. Ondanks het bescheiden koel­lichaam komt de temperatuur van de ssd niet boven de 50 graden uit.

Op het moment van testen was de prijs nog niet bekend, maar die zal vergelijkbaar zijn met die van de concurrenten en ergens rond of net boven de 250 euro liggen. Door het compacte formaat van het koellichaam en de hoge snelheden is de Fury-ssd ook met­een een echte concurrent – en dan niet alleen voor gamers.

Pluspunten

 hoge snelheden
 compact formaat

+/- beperkt extra nut voor gaming


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

interfaceM.2 2280 PCIe 4.0-x4
controllerPhison E18 gen4x4
geheugen3D TLC-NAND
afmetingen8,1 × 2,2 × 0,3 cm
kingston.comn.n.b.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

10 PCIe-ssd’s getest

Als je van plan bent om een nieuwe pc in elkaar te zetten, wil je daar een snelle PCIe-ssd in stoppen. We hebben tien modellen onder de loep genomen.

De nieuwe Intel M2 SSD 670p PCie3 – review

De nieuwe M.2-ssd 670p PCie3 van Intel gebruikt trage QLC-opslag, maar weet er wel indrukwekkende benchmarkresultaten mee te halen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er