Huawei FreeArc review: alternatief voor in-ears en bone conduction

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    In-ears sluiten je af van je omgeving en met active noisecancelling is dat nog veel sterker het geval. Dat heeft zijn voor- en nadelen, maar tot voor kort waren er weinig compacte alternatieven. We bekijken in deze review wat de FreeArc van Huawei anders doet en wie daar wat aan heeft.

    Muziek luisteren zonder je omgeving te missen

    In-ears in een compacte laadcase zijn handig, omdat je altijd een opgeladen setje bij kunt hebben voor bijvoorbeeld muziek luisteren of bellen. Maar als je in-ears draagt ben je afgesloten van je omgeving. Dat kan fijn zijn om ongewenste geluiden buiten te houden, maar het is soms onhandig of zelfs onveilig. Veel in-ears met active noisecancelling bieden wel een ‘transparancy’ modus om bijvoorbeeld een gesprek te voeren, maar automatisch activeren daarvan werkt vaak matig en alsnog klinkt het soms onnatuurlijk of werkt het niet lekker. En als je tijdens het sporten of in het verkeer je omgeving niet hoort, kan dat leiden tot gênante of ronduit gevaarlijke situaties.

    Een populair alternatief bij sporters zijn bone conduction koptelefoons, die via botgeleiding het geluid naar je oren sturen en de oren vrijlaten. Die zijn echter niet zo draagbaar en hebben een groot nadeel: ze klinken vaak niet al te best. Met de FreeArc biedt Huawei een andere vorm koptelefoon, waarbij de drivers een stukje voor je gehooringang hangen aan een haak die achter het oor gaat. De twee losse ‘open-ears’ kunnen in de bijgeleverde laadcase, die een vergelijkbaar formaat heeft als bij in-ears en in een broekzak past.

    Design en draagcomfort

    De oortjes zijn verkrijgbaar in lichtgroen, zwart en lichtgrijs, de laadcase heeft dezelfde kleur. De laadcase kun je opladen via USB-C en heeft een status-led aan de voorzijde. Als je de oortjes uit de case haalt, zijn ze koppelbaar via bluetooth, maar er zit ook een drukknop in de case voor koppelen. Voor meer opties en begeleiding kun je op Android de AI Life-app van Huawei installeren. Die moet je dan wel als APK downloaden en installeren via Huawei’s website, want hij staat niet de Google Play Store. Voor iOS staat er een app in de app store (Huawei Audio Connect) en op Huawei-toestellen kun je de eigen app store gebruiken. Ook zonder app zijn de oortjes bijvoorbeeld met Windows prima te gebruiken, alleen mis je dan enkele speciale opties en kun je de standaardinstellingen voor zaken als de bediening niet aanpassen.

    De oortjes omdoen is even wennen voordat je er handigheid in krijgt, maar ook met een (zonne)bril op zitten ze goed. De haak is erg flexibel en zal waarschijnlijk bij iedereen wel passen. Als je de oortjes om hebt, vergeet je bijna dat je ze draagt, met circa 9 gram per oor is het gewicht lekker laag en het materiaal van de haak voelt zacht aan. Ook bij urenlang dragen gaan ze niet irriteren of pijn doen, in tegenstelling tot wat we bij in-ears soms ervaren. De haak zorgt ervoor dat ze bij sporten goed blijven zitten, of je nu achterover ligt op een fitnessbank of een helling af hobbelt bij een trailrun. Als je veel transpireert, kunnen er eventueel zweetdruppels langs de haak in je oor lopen, maar nadat we aan dat rare gevoel gewend waren vonden die ‘waterkoeling’ zelfs wel prettig. De oortjes zelf hebben er met een IP57-rating tegen water en stof in elk geval geen last van en kunnen tegen een regenbui. Zeker bij hardlopen was het erg fijn om omgevingsgeluiden goed te kunnen horen. In dat opzicht waren ze vergelijkbaar met de bone conduction koptelefoon waar we normaliter mee lopen, maar de muziek klonk stukken beter.

    Meer gebruiksmogelijkheden

    Bij andere bezigheden dan sporten was het na gewend te zijn aan in-ears met noisecancelling even wennen aan de FreeArc. Maar ook bij activiteiten als koken is het wel prettig als je geluiden zoals een kookwekker of het ratelen van een pannendeksel hoort. Alleen moet je dan niet het volume te hoog opschroeven om het geluid van de afzuigkap te overstemmen. Ook in allerlei andere situaties was het eigenlijk wel prettig om meer bewust te zijn van de omgeving en toch van muziek te kunnen genieten. Bij fietsen konden we verkeer goed horen en vonden we het geruis van wind persoonlijk minder storend dan de versterkte windgeluiden bij in-ears, met hun vaak gebrekkige anti-wind modus. Overigens ‘lekt’ er maar weinig geluid naar buiten en konden mensen om ons heen zelfs bij hoge volumes de FreeArc nauwelijks horen.

    De eigenschappen van de FreeArc lijken ook heel geschikt om in een kantoortuin naar muziek te luisteren, terwijl je wel aanspreekbaar bent voor collega’s. Bij testen met Microsoft Teams waren we bovendien goed verstaanbaar voor anderen. De FreeArc kun je met twee bronnen tegelijk verbinden, zodat je bijvoorbeeld makkelijk wisselt van muziek op je smartphone naar een Teams-sessie op je pc en weer terug. In een telefoongesprek gaf een gesprekspartner aan dat we beter verstaanbaar waren dan met (high-end) in-ears. De FreeArc heeft dan ook wel degelijk noisecancelling aan boord, maar niet voor wat je zelf hoort maar voor je eigen verstaanbaarheid bij gesprekken.

    Het geluid van de FreeArc is prima en door het open karakter kun je er langdurig naar luisteren zonder dat het vermoeiend wordt. Hoge en middentonen worden goed doorgegeven, enkel de lage tonen komen minder door dan bij (goed aangeduwde) in-ears. Een beetje draaien met de haken kan daarbij nog wel verschil opleveren en als je de app gebruikt biedt die enkele presets of een aangepaste toonregeling. Bass boost-opties zul je daar echter niet vinden, wie per se veel bas wil én (een beetje) omgevingsgeluid is beter af met een on-ear koptelefoon.

    Intuïtieve bediening

    De bediening van de FreeArc kan uiteraard via het gekoppelde apparaat, maar ook met tikken of veegbewegingen op de oortjes zelf. Standaard kun je dubbeltikken voor pauzeren/hervatten en driemaal tikken voor het volgende (rechts) of vorige (links) nummer. Het volume regel je met een veegbeweging omhoog of omlaag.

    In de app (waar je in de volgende paragraaf meer over leest) kun je deze en andere standaardinstellingen eventueel aanpassen. Het getik en geveeg voelt prettiger dan bij in-ears en je hoeft bovendien niet bang te zijn dat ze uitvallen. De gevoeligheid is echter niet instelbaar en we moesten soms een gebaar herhalen. Zeker bij sporten geven we toch de voorkeur aan fysieke knopjes, maar de standaardtoewijzing van gebaren is elk geval intuïtief.

    Handige app voor instellingen en updates

    Zoals gezegd is de app niet onmisbaar, maar hij is wel nodig voor (firmware)updates en biedt andere handige opties. Zo kun je elk van de oortjes afzonderlijk geluid laten maken als je ze kwijt bent, hoewel dat met deze FreeArc niet zo snel zal gebeuren als met kleine in-ears. Ook kun je alle gekoppelde apparaten bekijken en een voorkeursapparaat instellen. Bij de instellingen kun je de latentie verlagen en het volume verhogen tot boven aanbevolen volumes. Verder kun je in de app ook de lading van de case zien, want smartphones tonen meestal enkel die van de oortjes

    Accuduur

    De accuduur is prima, de oortjes gaan (afhankelijk van volume en gebruik) tot zo’n 7 uur mee en met opladen in de laadcase is een gebruiksduur tot 28 uur mogelijk. In de praktijk bleek dit aardig te kloppen. Opladen van de case gaat snel, in een kwartier tijd konden we meer dan 50% bijladen, en de oortjes zelf laden (procentueel) bijna net zo snel in de case. De led aan de voorkant van de case licht oranje op zodra die een lage acculading heeft, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

    Conclusie Huawei FreeArc review

    In deze Huawei FreeArc review kunnen we concluderen dat Huawei met zijn open-ear ontwerp een unieke combinatie van kenmerken biedt. De oortjes zitten comfortabel en leveren een aangenaam geluid, al zullen basliefhebbers mogelijk iets missen. Tegelijkertijd is de compacte laadcase klein genoeg om in een broekzak te passen, zodat je de oortjes altijd opgeladen bij je hebt.

    Al met al kunnen we in deze review van de Huawei FreeArc  oordopjes concluderen biedt met zijn ‘open-ear’ ontwerp een bijzondere combinatie van kenmerken. Hij biedt veel draagcomfort en voor iedereen behalve basliefhebbers een aantrekkelijk geluid. Tegelijkertijd past de laadcase in een broekzak en heb je hem zo altijd opgeladen bij je.

    Huawei FreeArc review: plus- en minpunten

    +Hoog draagcomfort
    + Praktischer en veiliger dan in-ears
    ±Minder bas dan in-ears

    Huawei FreeArc specificaties

    FabrikantHuawei
    Afmetingen (open-ears / laadcase)45,4 × 18,35 × 47,5 mm / 67,8 × 67,8 × 26,5 mm
    Gewicht (open-ears / laadcase)9 g / 67 g
    Accucapaciteit55 mAh per open-ear, 510 mAh voor laadcase
    AudiocodecsSBC, AAC
    Shoplink & prijsHuawei e-shop, circa 100 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er