HPE Microserver Gen10 Plus v2 review: compacte server voor o.a. het MKB

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze review nemen we de HPE Microserver Gen10 Plus v2 onder de loep. Deze compacte server heeft alles in huis om bij zowel meer willende thuisgebruikers als kleine bedrijven de spil in het netwerk te zijn.

  HPE Microserver Gen10 Plus v2 review

  Aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden

  De HPE Microserver Gen10 Plus v2 heeft zes usb-poorten (twee USB 3.2 aan de voorkant, drie aan de achterkant en een USB 2.0), VGA en Displayport 1.1a voor het aansluiten van een monitor, en vier netwerkpoorten. Je kunt het ook uitbreiden met een PCIe 4.0 x-16 low-profile slot en er is een dedicated iLO-slot.

  Toegang tot opslag en systeemboard

  Als je het front verwijdert heb je toegang tot vier 3,5-inch bays, waar je de SATA-schijven makkelijk in en uit kunt halen.

  Met twee tuimelschakelaars links en rechts aan de binnenkant kun je ervoor zorgen dat het front niet door iedereen verwijderd kan worden. Door het verwijderen van twee schroeven kun je het systeemboard er makkelijk uithalen.

  De grote heatsink en lamellenkoeler voor de processor vallen meteen op. In ons testmodel zat een dualcore Pentium G6405 (4,2 GHz), maar er zijn ook versies met een quadcore Xeon E-2314 (2,8 GHz). De twee DDR4-slots ondersteunen elk maximaal een 32 GB UDIMM met ECC waarbij standaard één 16GB-module wordt geïnstalleerd.

  Voeding en koeling

  In de compacte behuizing is geen ruimte voor een interne voeding, vandaar dat er een 180 watt 19,5V/9,3A-adapter wordt meegeleverd.

  De 7mm-ventilator blijft zoveel mogelijk uit of draait zacht, maar het geluidsniveau kan tijdens (intensief) gebruik volgens de specificaties oplopen tot 24 dBA. Wij hebben dat met normaal gebruik niet gehaald.

  Je kunt de vier schijven als losse schijven gebruiken, maar die ook in een RAID zetten.

  RAID en uitbreidingsmogelijkheden

  Je kunt de vier schijven gebruiken als losse schijven of in een RAID-configuratie. Deze compacte server van HPE heeft geen hardware-RAID-controller, maar ondersteunt Intels Virtual RAID in CPU (VROC) voor softwarematige RAID-configuraties. RAID-levels 0, 1, 5 en 10 worden ondersteund. Als je geen software-RAID wilt, kun je de HPE Smart Array E208i-p-controller aanschaffen en installeren.

  iLO Enablement Kit en besturingssystemen

  Met de optionele iLO Enablement Kit (voor rond de 40 euro) breid je de MicroServer uit met een extra netwerkpoort, die alleen bedoeld is voor het remote beheren van deze server. Met de iLO 5 Essentialsfeatures kun je hem op afstand bedienen middels IRC/Virtual KVM. Je kunt de HPE Microserver Gen10 Plus v2 er ook remote mee aan en uit zetten.

  Zo is het mogelijk om de HPE Microserver Gen10 Plus v2 voor verschillende doeleinden in te zetten met verschillende besturingssystemen zoals:

  • TrueNAS voor een fileserver
  • Windows Server 2019 of 2022 met bijvoorbeeld een Active Directory om de gebruikers van het netwerk centraal te beheren en aan te laten melden
  • Linux voor virtualisatieservers met behulp van VMware-virtualisatiesoftware

  Prestaties en netwerkmogelijkheden

  De PCMark10 Essentials-benchmarkscore is 4419, wat redelijk is voor een server. De Cinebench R23-score van 973 (single-core) en 2483 (multi-core) toont aan dat de processor geen krachtpatser is, maar voldoende voor normaal gebruik. Met de vier netwerkpoorten is deze server van HPE ideaal voor bedrijfsnetwerken met afzonderlijke subnets.

  Optimaal benutten van de mogelijkheden

  Het is aan de systeembeheerder om de mogelijkheden van de MicroServer optimaal te benutten. De systeembeheerder kan de server configureren en aanpassen aan de specifieke behoeften van het bedrijfsnetwerk.

  Door gebruik te maken van de verschillende functies en instellingen, kan de MicroServer worden geoptimaliseerd voor maximale efficiëntie en productiviteit.

  Netwerkconfiguratie voor afdelingen

  Door de vier netwerkpoorten kan de HPE MicroServer Gen10 Plus v2 worden gebruikt voor netwerken binnen een bedrijf waar afzonderlijke afdelingen een eigen subnet hebben om ze gescheiden te houden. Dit zorgt voor verbeterde beveiliging en toegangscontrole.

  Bestandsdeling en opslag

  De HPE MicroServer kan geconfigureerd worden als een fileserver, waardoor gebruikers bestanden kunnen delen en centraal kunnen opslaan. Met behulp van software zoals TrueNAS kunnen geavanceerde bestandsbeheerfuncties worden ingesteld.

  Centraal gebruikersbeheer met Active Directory

  De HPE Microserver Gen10 Plus v2 kan geïntegreerd worden met een Active Directory-domein, waardoor centraal gebruikersbeheer mogelijk is. Gebruikersaccounts kunnen op één plek beheerd worden en gebruikers kunnen zich met dezelfde referenties aanmelden bij verschillende systemen en services.

  Virtualisatie met VMware Shere

  Met deze compacte server van HPE kan virtualisatie worden toegepast met behulp van VMware Shere. Dit maakt het mogelijk om virtuele machines te maken en te beheren, waardoor flexibiliteit ontstaat bij het uitvoeren van verschillende besturingssystemen en applicaties op één fysieke server.

  Conclusie HPE Microserver Gen10 Plus v2 review

  Al met al biedt de HPE ProLiant MicroServer Gen10 Plus v2 een krachtige en veelzijdige oplossing voor thuisgebruikers, thuiskantoren en het MKB. Met uitgebreide aansluitingen, uitbreidingsmogelijkheden en flexibiliteit in het gebruik van verschillende besturingssystemen, kunnen gebruikers hun IT-infrastructuur aanpassen en schalen naar hun specifieke behoeften.

  HPE Microserver Gen10 Plus v2 review - plus- en minpunten

  + Vier netwerkpoorten
  + Flexibel inzetbaar
  Processor geen hoogvlieger

  HPE Microserver Gen10 Plus v2 specificaties

  FabrikantHPE
  Processor

  Intel Pentium Gold G6405

  Geheugen

  16 GB ECC (max 2 × 32 GB)

  Aansluitingen

  5 × USB 3,2, 1 × USB 2.0, 4 × gigabit-netwerk, VGA, DisplayPort

  Opslag

  4 × SATA 6-bay

  Shoplink en prijsParadigit, circa 699 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  HPEServers

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er