Google Nest Hub

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

    Google Assistant kan niet alleen antwoorden hardop uitspreken, maar ook mooi grafisch weergegeven op een scherm. Google komt nu met zijn eerste eigen smart display. Voor in je smarthome is hij handig, maar als speaker komt hij tekort.

    Op stand-by lijkt de Nest Hub op een digitale fotolijst. Je foto’s, de tijd en actuele weersinformatie verschijnen dan in beeld. Ook als er veel zon in je woonkamer binnenvalt, is het scherm nog fel genoeg. Een helderheidssensor zorgt ervoor dat de felheid van het scherm automatisch wordt aangepast. In het stikdonker laat hij in plaats van foto’s de tijd zien. Hij dimt het scherm dan zo sterk dat je hem zonder er wakker van te worden op je nachtkastje kunt zetten. Het scherm kan niet helemaal uit.

    Google Nest Hub

    Bij het weergeven van weers- of route-informatie en het afspelen van muziek is de uitgebreide grafische opmaak erg handig. Het scherm kan ook zonder spraakcommando’s toegang bieden tot content. Met een veeg vanaf de rechterrand krijg je aangeraden YouTube-video’s voorgeschoteld, of het laatste nieuws. Een klein minpunt is dat de animaties tijdens de gestures een klein beetje haperden. De Hub loopt daarbij blijkbaar net tegen z’n grenzen aan. Afgezien daarvan hebben we geen performanceproblemen gemerkt. Ook het afspelen van video’s gaat lekker soepel. Daarnaast kun je content met je smartphone naar de Hub sturen.

    De Hub duikt in je thuisnetwerk op als een Google Cast-apparaat. Content erheen sturen via een smartphone-app werkte tijdens onze test prima met YouTube, Spotify en Plex, maar nog niet met Amazon Video en Netflix. De speaker klinkt wat dunnetjes en mist bas. De middentonen en hoge tonen komen beter door. Qua geluid zit de Home Hub tussen de Google Home en de Home Mini in. Het is voldoende voor wat achtergrondmuziek en podcasts, maar als smart speaker zijn er betere keuzes.

    Smarthome-centrale

    Waar hij wel erg handig voor is, is als centraal dashboard voor je smarthome. Een veeg vanaf de bovenste rand opent een lijst met schakelopties. Met een tik van je vinger via speciale iconen zijn je smarthomeapparaten te bedienen. Google gaat nog een stap verder met smarthome. Op de developer conference Google I/O werd aangekondigd dat Google Assistant in de toekomst smarthome-apparaten direct lokaal gaat aansturen. Een échte smarthomecentrale zal de Nest Hub echter niet worden, aangezien hij Z-Wave en Zigbee niet ondersteunt. Omdat het scherm van de Home Hub continu aan staat, verbruikt hij wat meer dan een pure smart speaker.

    Door de automatische helderheidsregeling wisselt het gemiddelde energieverbruik. In de donkerste weergave verbruikt de Hub op stand-by ongeveer 2 watt. Bij volledige helderheid en hoge cpu-belasting ongeveer 4,5 watt. Dat komt neer op tussen een kleine 4 euro tot iets onder de 9 euro per jaar. Anders dan bij de smartdisplays van Amazon heeft de Home Hub geen camera. Dat kan zorgen voor iets meer geruststelling als je je zorgen maakt over hackers of bespiedende ogen. Als je helemaal op safe wilt spelen, schakel je via de schakelaar op de achterkant de microfoon uit. Anders dan bij de pure speakers Google Home en Home Mini wordt de microfoon elektro mechanisch uitgezet, en is daardoor niet via software weer in te schakelen.

    Conclusie

    Als je Google Assistant vaak gebruikt en smarthome-apparaten hebt, is de Nest Home Hub een handige aankoop. Een uitgebreide test van spraakassistenten lees je in c’t 12/2019, waar we ook ingaan op de privacy. Als je graag goed geluid hebt, is het geen geweldige keuze. Als je voor goed geluid wilt gaan kun je beter kijken naar vergelijkbare apparaten van Lenovo, JBL en LG. Die zijn echter een stuk duurder en nog lang niet overal goed verkrijgbaar. Als je niet helemaal in het Google ecosysteem bent vastgeroest, is de Echo Spot of Echo Show ook een handig alternatief. Dan moet je uiteraard wel de integratie van Google-diensten en de kwaliteit van de Assistant missen.

    Google Nest Hub

    Smart display met spraakbesturing
    Afmetingen (L × H × D)18 × 12 × 7 cm
    Display7 inch, 1024 × 600 pixels
    Gewicht480 gram
    Netwerkwifi 802.11b/g/n/ac
    Weblink en prijsGoogle Nest Hub, € 120

     


    Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
    Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Uitgebreide achtergrondinformatie en reviews lees je op je gemak in c't 08-09/2024

    Deel dit artikel

    Alieke van Sommeren
    Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

    Lees ook

    AVM FRITZ!Box 5690 Pro review: Wi-Fi 7 voor DSL én glasvezel

    AVM luidt met de FRITZ!Box 5690 Pro de overgang in naar het nieuwe Wi-Fi 7-tijdperk. De toevoeging "Pro" in de naam springt daarbij extra in het oog. ...

    Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

    De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er