Foscam VD1 videodeurbel getest door lezers

Redactie
1

We hebben wederom vier testpanelleden bereid gevonden om een product te testen, dit keer werd gevraagd om een Foscam VD1 videodeurbel naast hun voordeur te bevestigen. We geven een overzicht van hun bevindingen.

De VD1 is een dualband wifi videodeurbel met 4MP-camera (2K) met 2-weg audio, gezichts-, geluids- en bewegingsdetectie en een brede kijkhoek van 170 graden diagonaal, 152 graden hori­zontaal en 91 graden verticaal.

Zelfs in het donker kan hij dankzij infrarood nog zo’n 5 meter scherp voor zich uit kijken. Cloud­storage voor je beelden is een optie, maar er is ook de moge­lijkheid voor lokale opslag van de opnames.

Unboxing & set-up

In de doos zit naast de strak vormgegeven deurbel een sleeve met documentatie, stickers (om personen te informeren dat je aan het filmen bent met videodeurbel), alle benodigde kabels en montage­materialen inclusief schroevendraaier, garantiekaart en een boormal. De Quick start-guide is erg duidelijk en heeft QR-codes met links naar instructievideo’s.

Foscam VD1 videodeurbel review test lezerspanel

De handleiding specificeert ook duidelijk de ­eisen aan de transformator. De bel is eenvoudig aan te sluiten op een bestaand deurbelcircuit. Kies je voor stroomvoorziening via USB-C dan verlies je de optie om een externe klassieke gong te gebruiken. Hier heb je geen last van als je de binnenkort verkrijgbare Foscam Gong inzet. De kabel en adapter voor USB-C moet je zelf regelen. Ook is het de vraag waar en hoe je die kabel zou moeten wegwerken.

De makkelijkste manier om de deurbel in gebruik te nemen is hem eerst instellen en dan pas plaatsen. Mocht je namelijk vastlopen tijdens het instellen, heb je de reset-knop achterop de videodeurbel nodig. De snelste manier om aan de slag te gaan is het scannen van een QR-code die je naar de juiste app in de mo­biele store stuurt.

Met je bestaande of geactiveerde nieuwe account voeg je de bel toe. De app neemt je stap voor stap door het proces: kiezen van je wifi-netwerk, het scannen van een QR-code via de deurbel en daarna wordt de deurbel verbonden met je netwerk. Kies daarna nog het type gong en je kunt verder met de fysieke installatie van de bel.

Fysieke installatie

Bij een bestaand deurbelcircuit is het aansluiten zo gepiept. Je plaatst de powerkit bij de gong en verbindt de VD1 met de twee draden van je oude drukknop. In de doos zitten alle montagematerialen die je nodig hebt. Zijn je bestaande draden te kort? Dan vind je verlengdraad en lasdoppen in de doos om dit op te lossen. Ook vind je een aantal montagebeugels om de hoek van de camera aan te kunnen passen voor het beste zicht op wie er voor je deur staat.

Wil je je gong uitschakelen? Dan kun je de powerkit in bypass zetten. Qua netwerkverbinding kun je eventueel kabels gebruiken via een meegeleverde adapterkabel van USB-C naar RJ45, maar de informatie om die kabel te verlengen ontbrak waardoor dit niet in alle situaties toe te passen valt.

Beeldkwaliteit en geluid

Het beeld is prettig scherp en biedt een grote kijkhoek met veel detail waardoor je een goed overzicht hebt van wat er voor je deur gebeurt (met 25 fps). Dankzij infrarood heb je ook in het donker goed beeld, tot 5 meter.

Foscam nacht

Een voorbeeld van de beeldkwaliteit van de deurbel in de nacht.

Het is ook mogelijk een deel van het beeld af te schermen als je dit vanwege privacy redenen niet zichtbaar wilt hebben op de live feed en/of opnames. Het afschermen is door middel van een rechthoek in beeld, meerdere privacy zones zijn (nog) niet mogelijk in de app, via VMS zijn er vier in te stellen.

De persoon voor de deur is naast scherp zichtbaar ook goed te verstaan. De speaker in de videodeurbel is prima, waardoor de persoon die aanbelt ook jou goed kan verstaan. Via de app is het volume naar ­eigen wens instelbaar.

Kijken en terugkijken

Zodra er wordt aangebeld krijg je een notificatie binnen op je smartphone en kun je babbelen met de ­persoon aan de andere kant van je deur. Het beeld is niet alleen terug te kijken, maar ook lokaal op te slaan op een NVR, NAS of een microSD-kaart. Het terug­kijken van beelden opgeslagen op de geheugen­kaart is toegankelijk vanuit de app maar ietwat omslachtig. In het hoofdscherm van de app is het terugkijken via de cloudstorage ondergebracht.

De beelden van de camera kunnen door meer­dere personen worden bekeken dankzij de familie-­optie. Per gebruiker is instelbaar welke mogelijkheden hij/zij krijgt en hoe lang de toegang wordt verstrekt. De gezichtsherkenning is tot 20 familie­leden instelbaar.

Standaard neemt de deurbel 1 minuut video op zodra er iemand op de bel drukt. Een opname starten op basis van beweging of geluid kan ook. De bewegingsdetectie is opgedeeld is gezichtsdetectie en normale bewegingsdetectie.

De gezichtsdetectie leidde daarbij wel tot wat false-positives, bijvoorbeeld een in de wind wiegende plant die als gezicht werd herkend. De normale bewegings­detectie is qua gevoeligheid en detectie­gebied te tweaken.

Foscam schemer

Een voorbeeld van de beeldkwaliteit van de deurbel in de schemering.

Extra’s

De VD1 is te integreren met andere systemen via de protocollen Onviv en RTSP. De beelden zijn op een daarmee compatibel apparaat op te slaan. ­Tevens kun je de camera koppelen aan een domotica­systeem zoals Home Assis­tant en Domiticz.

Google Home biedt via je stem bediening voor het bekijken van content op bijvoorbeeld een ­Google Nest Hub, maar echte interactie met de deurbel via Google Home is nog niet aanwezig.

De VMS desktop-app biedt wat meer opties, maar voor een videodeurbel blijft de mobiele app de handigste en snelste manier van kijken wie er voor de deur staat en terugkijken van de opgeslagen ­beelden.

Foscam dag

Een voorbeeld van de beeldkwaliteit van de deurbel bij daglicht.

Foscam VD1 – conclusie

De Foscam VD1 werd een goed alternatief genoemd voor de Ring Video Doorbell: hij biedt lokale opslag en een eenvoudige installatie en forceert je niet om alles in de cloud op te slaan. De camera biedt prima beeld overdag en ‘s nachts en ruime detectie-opties om alles voor je deur in de gaten te houden.

Hartelijk dank aan de testpanelleden Rob Faber, Theo Nelis, Rein Sybesma en Floor Verschure die de Foscam-videodeurbel aan de tand hebben gevoeld en hun ervaringen hebben gedeeld.

Plus-/minpuntenFoscam VD1

+ eenvoudige installatie op bestaand belcircuit
+ veel nuttige extra’s in de doos
+ bestaande gong behouden is optie
+ scherp beeld
+ lokale opslag video

– sommige opties zitten alleen in VMS
– false-positives gezichtsdetectie

Foscam VD1 slimme videodeurbel

FabrikantFoscam, VD1 productpagina
Resolutie4 megapixels (2K, 1080p, 720p), max 25 fps
Kijkhoekdiagonaal:170°, horizontaal:152°, verticaal:91°
Audio, compressietweeweg, AAC
Streamdualstream
Infrarood nachtzicht820nm IR-led (5 m zicht)
WeerbestendigheidIP65
OpslagmicroSD (128 GB max), FTP, NVR, Foscam-cloud
ProtocollenIP, TCP, UDP, SMTP, FTP, RTSP
FirewallIP-filtering
Netwerkdualband wifi, ethernet via adapter (USB-C naar RJ45)
Detectiesbeweging, geluid, gezicht
Verbruik5 W
Afmetingen, gewicht115 × 45 × 25 mm, 125 gr
Shoplink en prijsFoscam VD1, circa € 170

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en tips in c’t 11/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Lees ook

Odido Klik&Klaar review: 5G voor thuis internet vanaf 20 euro p.m.

Op plekken waar nog geen glasvezel ligt en je wilt profiteren van een snelle 5G-verbinding, is er het Odido Klik&Klaar 5G-internetabonnement. Daar haa...

Blocky review: simpele adblocker voor je complete lokale netwerk

Het in Go geschreven Blocky is onder andere een alternatief voor de populaire Pi-hole en AdGuard Home advertentie- en tracking-blockers. In deze Block...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
pierre
Lezer
pierre

die beelden snachts lijkt me niet zo helder
ik zie vanaf 20 cm niets helemaal pik donker