Europese cloudproviders review – 6 aanbieders vergeleken

Noud van Kruysbergen
1

Kleinere, Europese cloudproviders bieden schaalbare cloudresources zonder lange contracttermijnen en voor een klein prijsje, blijkt uit deze review. Een paar keer klikken met de muis is meestal voldoende om een server online te krijgen. Alles kan, van een kleine gameserver tot een clusterinfrastructuur voor een online start-up. Het is beter om klein te beginnen met een Europese provider met een lage instapdrempel. Zes van deze cloudproviders worden hier beschreven.Hier worden zes cloudproviders kort beschreven

In het artikel Europese cloudproviders vergeleken – waar moet je op letten wordt de test uitvoeriger toegelicht.

De Europese cloudproviders:

 • Netcup
 • Hetzner
 • OVH
 • Domainfactory
 • Strato
 • Ionos

Aan het eind van dit artikel staat een marktoverzicht van Europese cloudproviders.

In het artikel Europese cloudproviders vergeleken – waar moet je op letten wordt de test uitvoeriger toegelicht.

Meer informatie is te vinden in:


Ontvang gratis meer informatie over werken in virtuele omgevingen!!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.europese cloudproviders review

Netcup

Virtuele servers worden door Netcup verhuurd onder de naam VPS tegen zowel maandelijkse als uurtarieven. Ze zijn echter niet zo flexibel als de cloudservers van andere aanbieders.

Je moet elke server aanmaken in de klantenportal en die krijgt dan – ook voor elke afzonderlijke server – een account voor het Server Control Panel, een andere interface. Er is geen API voor het aanmaken en verwijderen van servers, maar de bestaande API kan informatie over een server uitlezen.

Servers die worden gehuurd tegen een bepaald uurtarief worden door Netcup zes maanden vooruit gefactureerd, direct na het plaatsen van de bestelling. Als je ze voor die tijd annuleert, wordt de ongebruikte tijd terugbetaald.

Met al die beperkingen is Netcup eigen­lijk voornamelijk geschikt voor projecten met een middellange of een lange termijn, maar minder voor strategieën met geautomatiseerde installatie en set-up.

Het cloudtypische weggooien en vervangen van resources werkt ondanks de prijsstelling op uurbasis niet erg goed met Netcup VPS.

minpunten

 • geen bestelling van servers via API
 • ondanks facturering per uur, worden 6 maanden vooraf in rekening gebracht bij bestelling

 

europese cloudproviders review

Hetzner

Beginnen in de cloudwereld is met de Hetzner-cloud vrij eenvoudig. De web­interface is netjes en er verstrijken slechts enkele minuten tussen het aanmaken van een account en het opstarten van de eerste server.

De prijsstructuur is ook zeer transparant. Je kunt betalen via automatische incasso, factuur, creditcard en PayPal. De servers kunnen worden gelokaliseerd in Neurenberg, Falkenstein of Finland, en je kunt ook schaalbare volumes huren tegen een uurtarief en die aan een server toevoegen.

Indien meerdere servers redundant moeten werken, kunnen loadbalancers worden gehuurd. De netwerkconfiguratie is met de standaardinstelling zeer eenvoudig. Interne netwerken voor servers kunnen als optie worden opgezet, en een ‘Floating IP’ kan tegen betaling flexibel worden toegewezen aan een van de servers.

Hetzner onderhoudt zelf een Ansible-extensie voor het geautomatiseerd bestellen van bronnen. Een prijswaarschuwing per e-mail, die voor elk project kan worden ingesteld, is vooral in de proeffase nuttig.

pluspunten

 • duidelijke interface en transparante prijsstructuur
 • zowel geschikt voor beginners als voor grote projecten

 

OVH

De Franse provider OVH presenteert zich graag als de Europese tegenhanger van de Amerikaanse zwaargewichten en maakt ook al sinds het prille begin deel uit van het Europese cloudinitiatief Gaia-X.

Het OVHcloud-aanbod doet niet onder voor AWS en Google. Naast servers op locaties in Frankrijk, Canada, Duitsland en Polen kun je ook Managed Kubernetes of computers met dikke gpu’s boeken voor AI-toepassingen.

Hoewel je je bij het registreren ook als particulier kunt aanmelden, is het aanbod duidelijk gericht op professionals – niet alleen omdat alle prijzen zonder btw vermeld worden.

Voor absolute beginners is het de moeite waard om de vele beschrijvende verklarende teksten bij de interface grondig te lezen.

Gevorderde gebruikers zullen hun weg waarschijnlijk snel vinden bij het goed gestructureerde platform. Omdat OVHcloud is gebaseerd op OpenStack, is remote-control via Ansible en Terraform geen probleem.

pluspunten

 • groot scala aan functies, geschikt voor grote projecten
 • OpenStack als een fundament, dus gemeenschappelijke API

minpunten

 • prijzen zonder BTW

 

Domainfactory

Een flexibele cloudserver wordt bij Domain­factory Jiffybox genoemd. Heb je eenmaal gekozen voor een van de kant-en-klare configuraties, dan kun je met een paar klikken aan de slag. Maximaal 20 virtuele machines kunnen worden aangemaakt, gestart of gestopt via de duidelijk gestructureerde interface.

Eenmaal geactiveerd, maakt de provider zonder extra kosten dagelijks back-ups van elke machine. Veel processen kunnen via de API worden geautomatiseerd. Helaas is het niet mogelijk de resources uit te breiden, alleen een algemene upgrade naar een hoger (en duurder) niveau helpt.

Dat dwingt dan weer tot een stilstand van ongeveer een uur, wat vervelend kan zijn bij productiegebruik. De facturering gebeurt per seconde, bij het onderdeel verbruik zie je informatie over de huidige kosten. Praktisch: met een prijsgrens kun je een drempel­waarde instellen voor kosten die in de lopende maand gemaakt worden.

Is die overschreden dan wordt, afhankelijk van de instelling, een waarschuwingsmail verzonden of worden de virtuele machines ‘bevroren’. Iedereen die de machines gebruikt als test- of ontwikkelomgeving en ze slechts af en toe nodig heeft, zal die beschermende optie op prijs stellen.

pluspunten

 • aangenaam transparant en makkelijk te gebruiken
 • ingebouwde prijsgrens

minpunten

 • upgrades met lange uitvaltijd

 

Strato

Als je spontaan een cloudserver nodig hebt, zul je niet blij zijn met Strato. De hoster maakt gebruik van een omslachtige bestelprocedure, waarbij hij bovendien alleen SEPA als betaalmiddel toestaat.

Zelfs na de beloofde 24 uur was ons account nog niet geactiveerd. Een telefoontje naar de hotline bracht aan het licht dat de bestelling waarschijnlijk ­‘ergens in het systeem was blijven steken’ en opnieuw zou worden geactiveerd.

De webinterface is bijna identiek aan die van Ionos, wat geen wonder is, aangezien Strato is overgenomen door 1&1, waartoe ook Ionos behoort. Het is duidelijk hetzelfde product.

Op het tweede gezicht valt echter op dat Strato een aantal functies van Ionos niet in het programma heeft, met name de uiterst nuttige back-upoptie. Strato gebruikt een prijsstructuur die eerder aan hosting is ontleend en daardoor spontaan gebruik in de weg staat.

Afhankelijk van het ‘level’ is een maandelijkse basisvergoeding van 1 euro verschuldigd. Dat resulteert in een contractduur en opzegtermijn van één maand en minder opties binnen een level. Je kunt als Starter-klant bijvoorbeeld maar tien virtuele machines aanmaken.

pluspunten

 • zeer overzichtelijk
 • breed scala aan functies

minpunten

 • traag bestelproces en basiskosten

 

Ionos

Je hebt een voorgeconfigureerde cloudserver bij Ionos zo besteld, die is binnen enkele minuten klaar voor gebruik – zonder termijncontract en vooruit­betaling. De provider heeft echter meteen 30 en 10 euro van onze PayPal-­rekening afgeschreven en vervolgens naar ons teruggestuurd.

Blijkbaar is dat de manier waarop ze de dekking van de rekening controleren, maar zonder enige uitleg lijkt die procedure vreemd. Toen we daarnaar vroegen, beloofde de provider dat anders te gaan doen. Zowel nieuwkomers als ervaren gebruikers zullen zich onmiddellijk thuis voelen in het Ionos-cloudpanel.

De vele functies zijn direct toegankelijk met goede helpteksten. Veel functies kosten echter extra, waar je pas achter komt wanneer je ze wilt activeren, zoals een back-up of gedeelde opslag die kan worden geactiveerd en toegankelijk is voor meerdere servers.

Goed voor groepen, zoals een IT-afdeling: door het toekennen van rollen kunnen aan verschillende gebruikers beperkende rechten worden toegekend. Als de cloudservers met hun vaste resources per instantie te rigide voor je zijn, is het beter om over te schakelen naar de Compute Engine bij Ionos, waar je zeer flexibele resources kunt vinden die vergelijkbaar zijn met die bij OVH.

pluspunten

 • zeer overzichtelijk
 • breed scala aan functies

minpunten

 • veel functies kosten extra

 


Marktoverzicht Europese cloudproviders

europese cloudproviders review

Klik op de afbeelding voor een download van de pdf

 


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Peter Siering en Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 3, 2022, p120)


Voor meer vergelijkende tests c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Ben
Lezer
Ben

Netcup is 80TB per maand, GEEN 80GB… Is maar effen 1024* verschil.