Europese cloudproviders vergeleken – waar moet je op letten

Noud van Kruysbergen
0

Waar moet je op letten bij het kiezen van een van de Europese cloudproviders – we hebben er zes vergeleken? Het hoeft niet altijd Amazon te zijn: kleinere cloudproviders bieden schaalbare cloudresources zonder lange contracttermijnen en voor een klein prijsje. Een paar keer klikken met de muis is meestal voldoende om een server online te krijgen. Alles kan, van een kleine gameserver tot een clusterinfrastructuur voor een online start-up.


europese cloudproviders vergeleken


Europese cloudproviders vergeleken

Eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn: pay per use – de klant betaalt alleen voor wat hij gebruikt. Lange tijd waren er echter vooral server- en hostingproviders met bedrijfsmodellen gebaseerd op lange contracttermijnen en pakketten met een groot aantal vaak weinig gebruikte functies.

Goed voor de provider, maar slecht voor zijn klanten. Dat is grondig veranderd. Als je servers nodig hebt die individueel configureerbaar, schaalbaar en vooral factureerbaar zijn op basis van het daadwerkelijke verbruik, dan word je geconfronteerd met een indrukwekkend aanbod.

Servervirtualisatie en optimalisatie

Dankzij servervirtualisatie en optimalisaties aan de kant van de hosters kan een cloudserver vaak in enkele seconden worden opgezet en nog sneller worden verwijderd. En die servers zijn niet langer alleen beschikbaar voor de grote klanten, maar ook voor freelance ontwikkelaars en start-ups, of als je af en toe een game- of Teamspeak-server wilt starten.

Er zijn veel cloudproviders die virtuele machines aanbieden. Sommigen beperken zich echter tot het aanbieden van Virtual Private Servers (VPS) als een weinig flexibel product met een lange contracttermijn.


Ontvang gratis meer informatie over werken in virtuele omgevingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Die cate­gorie bespreken we hier niet. Voor dit markt­overzicht gaan wij ervan uit dat virtuele machines naar believen kunnen worden gestart en gestopt en dat je alleen betaalt voor de werkelijke bedrijfstijd.

Cloudproviders zijn moeilijk te vergelijken

Het aanbod is moeilijk rechtstreeks te vergelijken. Terwijl de ene aanbieder zich baseert op vooraf geconfigureerde bundels, oftewel een vaste combinatie van gevirtualiseerde processorkernen, RAM en harde schijfruimte, biedt een andere meer flexibiliteit.

Aangezien die aanbiedingen geenszins alleen op particuliere klanten gericht zijn, maar ook op freelancers en bedrijven, spelen de locatie van de server en het hoofdkantoor van de provider een belangrijke rol met betrekking tot gegevensbescherming.

Alleen Europese cloudproviders vergeleken

In dit overzicht zijn alleen cloudproviders opgenomen die garanderen dat hun virtuele machines binnen het GDPR-gebied worden geëxploiteerd – oftewel dat de gegevens in Europa blijven. Bij het selecteren hebben we daarom alleen Europese aanbieders opgenomen die adverteren met prijzen per uur of per minuut, ongeacht of ze hun product zelf een cloud noemen.

De selectiecriteria zorgen ervoor dat je bij de tabel onderaan dit artikel een grote verscheidenheid vindt.

Europese cloudproviders – de uitersten

 • De Duitse provider Netcup is sterk gericht op klassieke hosting en belooft factu­rering per uur, maar brengt in eerste instantie voor elke server voor zes maanden kosten in rekening. De ongebruikte tijd krijg je terug­betaald als je eerder opzegt, wat op elk moment moge­lijk is. Omdat de API, die ook kan worden gebruikt om servers te huren bij andere providers, bij Netcup alleen leestoegang toestaat, is dat aanbod niet geschikt om machines automatisch en spontaan op te starten.
 • Aan de andere kant staat de Franse provider OVH met zijn OVHcloud. Die heeft zich duidelijk georiënteerd op het aanbod van de Amerikanen en probeert een Europees alternatief te bieden voor professionals. Om daar een server of een van de vele andere resources te boeken, moet je meer achtergrond­kennis hebben. Toch is de webinterface niet te vergelijken met de veel te complexe en verwarrende back-ends van Amazon of ­Azure (zie het artikel …..). Technisch gezien is OVH gebaseerd op de opensource cloudbasis OpenStack.

Europese cloudproviders – het midden

Domainfactory, Ionos, Strato en Hetzner zitten ergens tussen Netcup en OVH in.

 • Jiffybox, het cloudserverproduct van Domainfactory, was ooit een pionier in die categorie. Inmiddels ziet dat er niet meer zo nieuw uit, omdat de starre voorconfiguratie veel van de flexibiliteit wegneemt die eigenlijk mogelijk is.
 • Ionos behoort tot de United Internet Group. Het cloudserveraanbod zit boordevol functies, maar de provider rekent daar meestal extra voor. Dat moet je altijd in gedachten houden voor je eigen prijsvergelijking.
 • Strato werd een paar jaar geleden opgeslokt door United Internet, en er zijn hier duidelijk synergie-effecten aan het werk: het servercloudproduct ziet er alleen aan de buitenkant anders uit. Klanten kunnen een product verwachten dat vrijwel identiek is aan dat van het zusterbedrijf Ionos, dat een prijsstructuur heeft gekregen die meer doet denken aan traditionele hosting, met bijvoorbeeld een basistarief en een contractduur.
 • De webhostingveteraan Hetzner heeft zich sinds 2018 ook gemengd in de cloudbusiness en verhuurt ­tegen een uurtarief. Naast servers is er, net als bij Ionos, een loadbalancer tegen betaling, die inkomend verkeer verdeelt over meerdere servers, en schaal­bare opslag. De webinterface bewijst dat zelfs een product voor professionals overzichtelijk en makkelijk te begrijpen kan zijn.

Bij de beheerinterface kun je vaak de status van de cloudserver monitoren, zoals hier bij Strato.


Prioriteiten- welke functies moeten Europese cloudproviders bieden

Welke functies die verder gaan dan het huren van een enkele server absoluut noodzakelijk zijn, hangt af van het geplande project en de taken van de server.

 • Het bestellen en verwijderen van resources via een Application Programming Interface (API) is noodzakelijk als je van plan bent om met scripts te werken of met tools zoals Ansible of Terraform, en om je infrastructuur aan en uit te zetten met een commando op de commandline.
 • Zodra je van plan bent meerdere servers te huren en die tot een cluster te verbinden, zul je willen dat je provider een mogelijkheid biedt om de servers met elkaar te verbinden in een privénetwerk en een load­balancer te huren als dienst.
  Als je een dergelijk scenario plant of die optie voor de toekomst open wilt ­houden, kom je bij Hetzner, Ionos, Strato en OVH uit.
 • In tegenstelling tot bij de grote IaaS-aanbiedingen (Infrastructure as a service – huurservers, opslagboxen) van Amazon en dergelijke aanbieders, is het inkomende en uitgaande ip-verkeer bij de aanbiedingen in het marktoverzicht inclusief. Er kan hooguit een bepaalde begrenzing zijn (zie Europese cloudproviders – een overzicht voor kleine organisaties).
  Dat is een groot pluspunt, vooral als een project financieel ingecalculeerd moet kunnen worden, zelfs als het verkeer plotseling door het dak schiet. Intern dataverkeer tussen servers in het datacentrum wordt sowieso nooit belast en verloopt minstens met gigabitsnelheid.

Oplopende kosten bij uitproberen Europese cloudproviders

Over kosten gesproken: de aanbiedingen zijn aanlokkelijk om even gauw uit te proberen, maar je kunt snel een infrastructuur bij elkaar klikken die enkele honderden euro’s per maand gaat kosten. Daarom tot slot nog een tip uit eigen ervaring: alle aanbieders ­tonen ergens in het menu de gemaakte kosten en soms ook kostenramingen.

Kijk daar, vooral in het begin, vaak naar om onaangename verrassingen aan het eind van de maand te voorkomen. Bij Hetzner kun je een mailnotificatie instellen wanneer een limiet overschreden wordt, bij Domainfactory is er een harde prijsrem. Gebruik die opties om je te kunnen concentreren op de hoofdzaken.

Voor de reviews van de providers:

Europese cloudproviders review – 6 aanbieders vergeleken

En meer informatie over (Europese) cloudproviders is te vinden in:


klik op de afbeelding voor een download-pdf


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Holger Bleich, Jan Mahn en Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 3, 2022, p95)


c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Europese cloudproviders – een overzicht voor kleine organisaties

We geven een overzicht en vergelijking van Europese cloudproviders voor de typische eisen van kleine en middelgrote organisaties.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er