Europese cloudproviders – een overzicht voor kleine organisaties

Noud van Kruysbergen
0

We geven een overzicht en vergelijking van Europese cloudproviders voor de typische eisen van kleine en middelgrote organisaties. Van een Nextcloud voor je sportclub tot de API voor de telemetrie van de industriële machines van een middelgrote onderneming – met een huurserver kun je veel taken laten uitvoeren.


europese cloudproviders


Cloudproviders voor grote tot zeer grote wensen

Maar er zijn grenzen aan de hier genoemde aanbieders, en die zijn geografisch: we hebben bewust Europese aanbieders geselecteerd die hun datacenters en hoofdkantoren in de EU hebben.

Dit maakt een AVG-conforme werking mogelijk. Als je van plan bent je diensten op andere markten aan te bieden en waarde hecht aan extreem korte responstijden, kan dat een probleem zijn.

Een Europese hoster kan niet veel doen aan de fysieke grenzen, en een aanvraag uit Japan of Australië zal wat langer duren. Voor incidentele verzoeken uit het buitenland is dat geen probleem, maar als je kernmarkt ver weg ligt, is een lokale provider of een wereld­wijde speler met datacenters op elk continent misschien geschikter.


Ontvang gratis meer informatie over werken in virtuele omgevingen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Europese cloudproviders vs. de VS

Europese cloudproviders concurreren met de grote drie uit de VS:

  • Amazon AWS
  • Microsoft Azure
  • Google Cloud.

Op het inter­nationale toneel kun je niet om die drie heen, omdat ze over de hele wereld datacenters exploiteren en vooral omdat ze naast servers en opslagruimte ook veel andere diensten verhuren:

diverse databases, S3-opslag, archiefopslag, maar ook exotische producten als gehoste blockchains en API’s voor tekst- en beeldherkenning.

Die flexibele en schaalbare pakketten zijn interessant als je aanbod wereldwijd moet worden gedistribueerd of als je een van de gespecialiseerde producten nodig hebt.

Gebruikersbeheer van cloud is complex

Het opzetten van servers, netwerken, ip-adressen en loadbalancers is daarentegen veel complexer en zelfs het gebruikersbeheer vereist enige opleiding. Het overgedragen datavolume (traffic) wordt gewoonlijk gefactureerd per MB – het is zeer moeilijk van tevoren in te schatten wat de kosten aan het eind van de maand zullen zijn.

Amazon, Google en Microsoft weten ook dat het niet bepaald makkelijk is om daar mee van start te gaan. Daarom bieden zij bedrijven tal van workshops (op dit moment voornamelijk online) en kunnen grote klanten ook een persoonlijke adviseur krijgen die het project begeleidt.

Voor startende ondernemingen zijn er ook steunprogramma’s met royale budgetten voor de eerste paar maanden.

Europese cloudproviders met lage instap

Onze tip: Het is beter om klein te beginnen met een Europese provider met een lage instapdrempel – dergelijke providers vind je in deze artikelen:

Meer informatie over het benutten van cloudproviders:

Het feit dat de configuratie van servers en netwerken eenvoudig is, betekent niet dat de aangeboden diensten inferieur zijn of niet geschikt zijn voor professionele behoeften. Gebruik vanaf het begin niets dat exclusief is voor één aanbieder. Dan kan een overstap naar niet-Europese datacenters probleemloos lukken wanneer je bedrijf op een bepaald moment inter­nationaal uitbreidt.


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Peter Siering en Noud van Kruysbergen, en verscheen eerder in c’t 3, 2022, p120)


 

Lees meer over systeembeheer in c’t 11/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Europese cloudproviders review – 6 aanbieders vergeleken

Review van Europese cloudproviders - ze bieden schaalbare cloudresources zonder lange contracttermijnen en voor een klein prijsje.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er