Epyc servermoederbord Gigabyte MZ72-HB0

Noud van Kruysbergen
0

Het MZ72-HB0-servermoederbord van Gigabyte is van alle gemakken op servergebied voorzien. Het is geschikt voor de nieuwste Epyc-processors van AMD.

Bij het horen van de naam Gigabyte denk je wellicht aan moederborden, grafische kaarten en andere componenten als ssd’s en pc-behuizingen. Maar wellicht ook aan laptops, monitoren en complete pc’s. Gigabyte is echter ook actief op de enterprise-markt met onder meer Xeon- en Epyc-moederborden en rack- en gpu-servers.

Dual-socket

Het MZ72-HB0-servermoederbord van Gigabyte biedt plaats aan twee AMD Epyc-processors uit de 7002-serie. Dat zijn 7nm-SP3- cpu’s met tot aan 64 kernen per processor, die PCIe 4.0 ondersteunen. Die processors zijn gebaseerd op de Zen 2-architectuur en zijn volgens sommige benchmarks aardig sneller dan een aantal Xeon-processors van Intel – maar dan voor veel minder geld. Op die manier kun je enterprise-level performance op je workstation krijgen, maar ook relatief makkelijk een eigen server bouwen met een Rome-processor. Een Rome-processor heeft meer cores dan een Ryzen, waardoor maar liefst 128 cores en 256 threads mogelijk zijn.

Je installeert de processors door de schroeven met een stersleutel 20 in de juiste volgorde los te draaien, de cpu-cover omhoog te wippen en het plastic beschermingskapje te verwijderen. Daarna is het een kwestie van de cpu erin schuiven, klepje weer dicht te doen en de schroeven in omgekeerde volgorde weer bevestigen. Vervolgens kun je de heatsink van de processor daar weer bovenop monteren.

Veel geheugen

Iedere processor heeft op dit moederbord de beschikking over acht geheugenslots, waar DDR4-3200 in een DIMM per kanaal kan of DDR4-2933 in twee DIMM’s per kanaal. Daarmee is al met al 4 TB aan werkgeheugen mogelijk.

Een dergelijke grote hoeveelheid RAM heeft alleen zin als er ook voldoende opslagruimte tegenover staat. Omdat het moederbord een enterprise-level architectuur heeft, zijn er legio storage-opties voor een flexibele configuratie. Aan aansluitingen is dan ook geen gebrek: naast vier 7-pins SATA 6-poorten heb je via de drie SlimSAS-poorten ook nog eens de beschikking over twaalf SATA 6-aansluitingen of drie NVMe-PCIe Gen4 x4-poorten. Bovendien zit er een M.2-slot op en nog twee NVMe -poorten – allen eveneens PCIe Gen4 x4. Daarnaast zijn er 5 PCIe-slots (3 maal x16- en twee maal x8-bus) voor uitbreidingskaarten.

Serverpoorten

De slotplaat aan de achterkant bevat alle aansluitingen die je bij een hedendaagse server verwacht: een seriële poort, twee 10-Gbit netwerkpoorten en een 1-Gbit LAN-managementpoort, 2 USB 3.0-poorten en de onvermijdelijke VGA-aansluiting. In het BIOS kun je VLAN’s aanmaken om verschillende netwerken te scheiden.

Voor de voeding zijn een 24-pins ATXen twee 12V-P8-aansluitingen noodzakelijk. Daar heb je geen al te zware voeding voor nodig, volgens Gigabyte is een 500W-versie al voldoende. Om het geheel koel te houden zijn er aansluitingen voor twee 4-pins cpu-fans en vier systeemfans, eveneens 4-pins.

Windows Server 2016 en 2019, Red Hat Enterprise Linux 7.6 en 8.0, Suse Linux Enterprise Server 12 SP4 en 15 SP1, Ubuntu 16.04, 18.04 en 20.04 (allen LTS), VMware ESXi 6.5, 6.7 en 7.0 of later en Citrix Hypervisor 8.1.0 of later worden allemaal ondersteund als besturingssysteem.

Gigabyte Manegement Console

Een groot voordeel van de serverborden van Gigabyte is dat je daarbij de Gigabyte Management Console (GMC) kunt gebruiken voor serverbeheer via een browserplatform als BMC. Je kunt ook de Gigabyte Server Management-software (GSM) downloaden en installeren om meerdere servers te monitoren en beheren.

Het servermoederbord is voorzien van BMC en kan ook gebruikt woorden voor HPC-applicatiescenario’s. Bij de BIOS-instellingen kun je het BMC-ip-adres achterhalen via de parameter ‘IPv4 Address’. Inloggen bij de GSM-managementconsole doe je met de gebruikersnaam admin en het serienummer van het moederbord als wachtwoord. De dashboardpagina geeft je dan informatie over de status van je server, waaronder het aantal dagen uptime en het aantal systeemevents. Bij Sensor Monitoring kun je de informatie en events per sensor afzonderlijke gedetailleerd zien.

Een oogje in het zeil

In het menu-item System Inventory kun je via CPU Inventory zien welke processors er geïnstalleerd zijn en op welke snelheid ze werken. Op dezelfde manier krijg je via HDD Inventory een overzicht van de schijven die op de server zijn aangesloten.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om ‘ouderwets’ een usb-toetsenbord, dito muis en VGA-monitor aan te sluiten en de server lokaal te bedienen, of die aansluitingen te gebruiken voor een al dan niet remote KVM-switch.

Conclusie

Het servermoederbord MZ72-HB0 is met al zijn features geheel bij de tijd, en is geschikt voor een platform dat voor niet al te dure maar toch goed presterende servers kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoekers die met AI en simulaties werken en geen serverrack ter beschikking hebben, maar met dit moederbord wel een krachtig workstation kunnen bouwen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

AVM FRITZ!Box 5690 Pro review: Wi-Fi 7 voor DSL én glasvezel

AVM luidt met de FRITZ!Box 5690 Pro de overgang in naar het nieuwe Wi-Fi 7-tijdperk. De toevoeging "Pro" in de naam springt daarbij extra in het oog. ...

Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er