Compacte AMD Vega kaart getest: Gigabyte Radeon RX Vega 64 Gaming OC

Alieke van Sommeren
1

Inhoudsopgave

Kaarten zoals de Gigabyte Radeon RX Vega 64 Gaming OC met een AMD Vega-chip worden steeds goedkoper. Daarmee bieden ze een alternatief voor Nvidia-kaarten. Een kaart met Vega 64 chip kan games weergeven tot WHQD-resolutie (2560×1440) met maximale details. We bekijken de compacte kaart van Gigabyte.

Prijzen voor Vega-kaarten zijn dalende, door de afgenomen hype rond cryptovaluta. AMD biedt zijn FreeSync-technologie voor het aanpassen van de refreshrate gratis aan en daardoor zijn er ook veel monitoren met hoge refreshrates die goed samenwerken met AMD-kaarten.

Aansluitingen en koelsysteem

Gigabyte gebruikt niet zoals bij AMD’s referentiemodel een kleine, luidruchtige ventilator. De kaart heeft in plaats daarvan een groot koellichaam met twee grote ventilatoren. Dat zorgt voor een betere koeling, maar bij belasting wordt ook warme lucht de behuizing ingeblazen. Daarom moet je zorgen voor een goede warmte­afvoer uit de pc-behuizing, bijvoorbeeld met een ventilator achterin de behuizing of net als bij onze bouwvoorstellen een ventilator bovenin (zie c’t 3, 2018).

Het forse koelsysteem vereist ruimte in de behuizing en de kaart blokkeert drie PCIe-slots, zoals de meeste Vega-kaarten. Prettig aan de kaart van Gigabyte is wel dat hij ‘maar’ 28 centimeter lang is en daarmee korter dan veel andere Vega-kaarten.  Voor de voeding zijn twee achtpins PCIe-voedingsstekkers nodig.

Via DisplayPort versie 1.4 kunnen grafische kaarten met een Vega-gpu een 5K-display aansturen met 60 Hz of een 4K-monitor op 120 Hz. Combineer je twee van die uitgangen, dan haal je daarmee 8K op 60 Hz. Gigabytes Radeon RX Vega 64 Gaming OC kan zelfs zes beeldschermen tegelijk aansturen, drie via DisplayPort 1.4, drie via HDMI 2.0.

Geen gedoe

De meeste Vega-kaarten hebben een kleine schakelaar aan de zijkant, vlak bij de slotplaat, om te schakelen tussen een performance-BIOS en een tweede BIOS voor zuiniger en stiller werken. Die schakelaar ontbreekt bij de kaart van Gigabyte.

Zoals we in testen met andere kaarten merkten is schakelen van silent- naar performance-BIOS vaak weinig zinvol: prestaties nemen nauwelijks toe, geluidsproductie en energieverbruik wel (flink). Bovendien moet je elke keer het stuurprogramma verwijderen en opnieuw installeren als je de schakelaar omzet. Anders gaat de kaart in een niet-gedefinieerde modus, waarbij de resultaten en meetwaarden met geen van beide BIOS-versies overeenstemt. Bij Gigabytes kaart is dit dus niet van toepassing.

Testresultaten

Gigabyte Radeon RX Vega 64 Gaming OC

Gigabyte Radeon RX Vega 64 Gaming OC

Gigabytes Vega is met 27,4 cm erg kort voor een Vega 64-kaart. Dat kan voor compacte behuizingen een doorslaggevende factor zijn. Voor een mini-ITX-behuizingen is een nog kleiner model nodig, zoals de Powercolor RX Vega 56 Nano.

De kaart kan tot zes 4K-schermen aansturen met een ergonomische 60 Hz. Op de drie DisplayPort-uitgangen is een hogere frequentie (120 Hz) óf een hogere resolutie mogelijk (5K).

Vijf heatpipes staan in direct contact met de gpu en voeren de hitte af naar het koelblok, waar twee tegengesteld draaiende ventilatoren van 100 mm lucht overheen blazen. Vergeleken met het referentiemodel van AMD heeft Gigabyte de klokfrequentie maar 14 MHz verhoogd. Daarmee liggen de prestaties en het energieverbruik op het niveau van een referentiekaart met turbo-BIOS.

Met maximaal 1,1 sone maakt hij maar half zo veel herrie als AMD’s referentiemodel, maar hij bromt wel hoorbaar. Een silent-BIOS met lagere toerentallen zou hier dan ook welkom zijn. Je kunt via WattMan in de Radeon-software het BIOS een handje helpen door toerentallen en temperaturen aan te passen, maar niet veel. Bij belasting piept de Gigabyte-kaart zachtjes, maar wel hoorbaar, maar bij de test Perlin Noise uit de oude 3DMark-06-suite piept hij flink. Dat laatste zien we terug bij andere kaarten, ook met een nVidia-gpu.

Pluspunten

  • zes monitoraansluitingen
  • korte constructie

Minpunten

  • lawaaiig bij belasting
  • piepende spoelen

Bekijk dit product

Zie voor een vergelijkende test met uitgebreide testresultaten en tabellen c’t 12, 2018.

Prestaties

De 3D-performance is over het algemeen genoeg om in WQHD-resolutie (2560×1440) met een van de hoogste detailniveaus nog vloeiende beelden te krijgen. Ook 4K (3840×2160) is haalbaar, maar dan met minder grafische details. Schakel je terug naar full-hd, dan haalt de kaart wel 100 fps (frames per seconde) of meer. Daardoor is hij ideaal om te combineren met een 144Hz-monitor met FreeSync.

Vega 64-kaarten lijken met de standaard klokfrequentie wel aan hun grenzen zitten. Een verhoging van het maximale energieverbruik brengt geen prestatieverbetering meer. De kaart van Gigabyte werkt wel stiller dan het referentiemodel. De Vega 64 kan zich meten met de GTX 1080. Het verschil in snelheid is soms maar enkele frames en in een enkele benchmark is Gigabytes kaart zelfs sneller dan een GTX 1080 (Middle Earth: Shadow of Mordor DX11 Ultra / FXAA in 4K). Hij moet het wel afleggen tegen de duurdere GeForce GTX 1080 Ti met GP102-chip.

Een uitgebreide test van verschillende Vega-kaarten en hun GeForce-tegenhangers vind je in c't dec/2018

Conclusie

Vega kan competitief zijn met Nvidia, zeker als de prijs nog verder daalt. De prestaties zijn vaak vergelijkbaar en ook al is Nvidia sneller, in de praktijk maakt het verschil niet uit. Bij full-hd haalt Gigabytes Radeon RX Vega 64 Gaming OC sowieso zulke hoge framerates dat het verschil er niet toe doet. Bij 4K met hoge details presteert ook de ‘equivalente’ GeForce-kaart (GTX 1080) zodanig dat games niet optimaal speelbaar zijn.

De Gigabyte Radeon RX Vega 64 Gaming OC en andere Vega 64 kaarten zijn eigenlijk vooral interessant als je een monitor hebt met FreeSync of een voorkeur hebt voor ‘underdog’ AMD. Dankzij FreeSync kunnen beelden in games vloeiender zijn dan met een vaste refreshrate.

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Ger
Lezer
Ger

Ik heb deze kaart als upgrade van een Xfx Rx 480 (4 Gb), ik ben er dik tevreden mee.
Een stuk sneller en stiller dan de Rx 480, van piepende spoelen heb ik niets gemerkt.
Er is een nieuwe bios, (F5). Het is aan te raden om die te installeren.