EA Sports FC 24 review: een nieuwe game of alleen een nieuwe naam?

Elwin Hodžić
0

EA Sports brengt voor het eerst in 30 jaar geen nieuwe FIFA-game op de markt. In plaats daarvan hebben ze nu een ‘nieuw’ voetbalspel geïntroduceerd met de naam EA Sports FC 24. In deze EA Sports FC 24 review bekijken we hoe dit nieuwe spel zich onderscheidt van eerdere ‘echte’ FIFA-games.

EA Sports FC 24 review: een nieuwe game of alleen een nieuwe naam?

Waarom is er geen FIFA 24?

Laten we deze review van EA Sports FC 24 beginnen met de uitleg over de rebranding. Een lange tijd had EA een contract met FIFA, waardoor de gameontwikkelaar de naam FIFA mocht gebruiken voor zijn games. Daarvoor betaalde de Amerikaanse uitgever jaarlijks 150 miljoen dollar.

Het contract moest worden vernieuwd, en de voetbalbond vroeg ook maar gelijk om een nieuwe prijs: 1 miljard dollar om de naam te blijven gebruiken. Met dat bedrag zou EA de naam FIFA nog vier jaar mogen gebruiken, waarna een nieuw contract afgesloten moest worden.

EA vond dit bedrag te hoog en besloot daarom om geen nieuw contract op te stellen met FIFA. Ze kozen ervoor om hun jaarlijkse voetbalspel voort te zetten onder de naam EA Sports FC.


Meer van zulke software reviews?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

EA Sports FC 24 systeemvereisten voor pc

Veel gamers zullen de nieuwe game van EA spelen op een console, maar voor degenen die (net als wij) een voorkeur hebben voor het gamen op een pc, hebben we een opsomming gemaakt van zowel de minimum systeemvereisten om het spel te kunnen draaien als de aanbevolen systeemvereisten. Op deze manier kun je controleren of jouw pc deze game aankan, of dat het misschien tijd is om een nieuwe pc samen te stellen.

Minimale systeemvereisten voor Windows

 • Besturingssysteem: Windows 10 – 64-bit
 • Processor (AMD): AMD Ryzen 5 1600
 • Processor (Intel): Intel Core i5-6600K
 • Werkgeheugen: 8 GB
 • Grafische kaart (AMD): AMD Radeon RX 570 4 GB
 • Grafische kaart (Nvidia): NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB
 • DirectX: 12 compatibele videokaart of equivalent
 • Harde schijfruimte: 100 GB

Aanbevolen systeemvereisten voor Windows

 • Besturingssysteem: Windows 10 – 64-bit
 • Processor (AMD): AMD Ryzen 7 2700X
 • Processor (Intel): Intel Core i7-6700
 • Werkgeheugen: 12 GB
 • Grafische kaart (AMD): AMD RX 5600 XT
 • Grafische kaart (Nvidia): NVIDIA GeForce GTX 1660
 • DirectX: 12 compatibele videokaart of equivalent
 • Harde schijfruimte: 100 GB

Nieuwe gameplay verbeteringen

Deze nieuwe game van EA Sports onderscheidt zich direct van eerdere versies dankzij het verbeterde actiespel op het veld, dat mogelijk is gemaakt door het HypermotionV-systeem en data van wedstrijden uit diverse competities. Het HypermotionV-systeem integreert volledige wedstrijdacties en individuele kenmerken van spelers naadloos in het virtuele voetbalveld. De game brengt gewicht realistischer in het spel, waardoor het veroveren van positie meer vereist dan alleen timing. Het dribbelen tegen een kleinere verdediger voelt merkbaar anders dan een grotere speler, wat het spel een verfrissend karakter geeft.

Daarnaast biedt EA Sports FC 24 ook andere nieuwe gameplay-functies. Nieuwe acceleratietypes geven spelers meer opties en reflecteren realistischer hoe het echte spel zich ontvouwt op clubniveau. Een opvallende toevoeging is de Controlled Sprint, waarmee spelers snel kunnen dribbelen zonder volledig in een sprint te gaan, wat een strategische dimensie toevoegt. Bovendien zijn er nieuwe precisiepassen (normale pass, lob en gekromde pass) die handmatige passes nabootsen en spelers een visuele richtlijn bieden. Deze verbeteringen, samen met vernieuwingen die keepers en verdedigers realistischer laten reageren, maken de game tot een verfrissende en boeiende voetbalervaring.

Revolutie in Speelstijlen

De Speelstijlen vormen de grootste verandering in het spel. Bij de lancering zijn er tal van deze Speelstijlen beschikbaar, die specifieke voetballers aanzienlijke boosts geven in gebieden die hun echte vaardigheden weerspiegelen.

Deze toevoeging heeft een enorme impact op de gameplay in alle modi. Spelers zullen het verschil opmerken wanneer een voetballer met de “Eerste Aanname”-vaardigheid bijvoorbeeld meer finessecontrole heeft over de bal bij ontvangst, met exclusieve animaties. Of wanneer een speler met de “Krachtige Schot”-vaardigheid profiteert van een verhoogde balsnelheid bij dat soort schoten. Het is de moeite waard om je af te vragen of de Speelstijlen en de verbeterde Speelstijlen+ snel leiden tot overweldigende strategieën tijdens online spelen en in Ultimate Team. Maar bij de lancering van het basisspel zijn ze leuk om te verkennen en vernieuwen ze de speelervaring enorm.

In tegenstelling tot de vorige game, die zich richtte op schotaanwijzingen en terugkerende passeeropties, lijkt deze release zich te concentreren op het verfijnen en uitbreiden van de basisprincipes. Samen met de focus op realistische individuele uitblinkende voetballers die schitteren onder de schijnwerpers, geeft dit het gevoel dat het spel tijdens een wedstrijd het meest nauwkeurige en meeslepende tot nu toe is.

Verbeterde graphics

Als gevolg van alle verbeteringen zijn er nu tal van nieuwe animaties te vinden in FC 24 die zelfs ervaren spelers versteld doen staan. De samensmelting van gameplay en presentatie is dit jaar opmerkelijk, met meer aandacht voor kleine details zoals de bewegingen van textiel en verbeterde supportersanimaties. De verlichting krijgt een aanzienlijke boost, vooral tijdens hoogtepunten en wanneer spelers onder de schijnwerpers staan, wat zorgt voor realistische schaduwbewegingen.


Meer van zulke game reviews?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Waar gameplay en esthetiek samenkomen

EA Sports FC 24 heeft niet alleen de gameplay verbeterd, maar heeft ook uitgebreide uitzendingsstijlverhalen voorafgaand aan de wedstrijd en nieuwe camerahoeken toegevoegd die zelfs de commentatoren en scheidsrechters in beeld brengen. Daarnaast heeft het nieuwe overlays geïntroduceerd, zoals statistieken en schotkaarten, om de kijkervaring te verrijken.

Daarnaast heeft EA Sports FC 24 de userinterface grondig herzien door logge menu’s te stroomlijnen voor meer gebruiksvriendelijkheid. Deze nieuwe game van EA biedt niet alleen verbeterde animaties, maar geeft ook een frisse kijk op de presentatie en gebruiksvriendelijkheid van het spel.

 

Verbeterde Gebruikerservaring en Crossplay

Kleine aanpassingen zoals het verwijderen van de noodzaak voor consumables om de positie van een speler te veranderen in FIFA Ultimate Team en het toevoegen van een gestroomlijnde, snelle navigatiefunctie in de menu’s, verbeteren de gebruikerservaring aanzienlijk. Bovendien ondersteunen Clubs en Volta Football nu crossplay, waardoor spelers met verschillende consoles samen kunnen spelen.

EA Sports FC 24 review: een nieuwe game of alleen een nieuwe naam?

Verbeteringen in Carrièremodi

Fans ervaren vaak teleurstelling omdat sommige sportspellen hun carrièremodi negeren, maar gelukkig behoort EA Sports FC 24 niet tot die spellen. Een jaar nadat spelers meer controle kregen over beslissingen, zet deze nieuwe game een nieuwe stap met Career Experiences.

Als je een carrière als manager begint, heb je nu diepgaandere controle over verschillende aspecten, zoals het inhuren van staf voor trainingen van spelers. Ook dompelt de game je als speler volledig onder in de ervaring dankzij een nieuw perspectief op het veld tijdens het bekijken van een wedstrijd. In de carrièremodus voor spelers is een nieuwe agent geïntroduceerd die helpt bij het uitstippelen van een carrièrepad. Dit stelt doelen en geeft spelers echte invloed. Bovendien verhoogt de toevoeging van een op de speler gerichte camera de immersie nog sterker.

EA Sports FC 24 review: verbeteringen in carrièremodi

Innovaties in FIFA Ultimate Team (FUT)

FIFA Ultimate Team heeft een opmerkelijke vernieuwing doorgevoerd: het mengen van mannen- en vrouwenvoetbal op hetzelfde veld. Deze verandering brengt een frisse dynamiek met zich mee, vooral wat betreft de variatie in teams. Nu kun je dus een team samenstellen waar zowel mannen als vrouwen samen spelen.

EA Sports heeft ook FC 24 Ultimate Team Evolutions geïntroduceerd, waarmee spelers vooruitgang kunnen boeken met hun favoriete spelers. Hoewel het nog steeds intensief is, erkent dit systeem dat spelers hun teams moeten kunnen samenstellen op basis van hun voorkeur.

Het blijft echter zo dat deze game-modus vooral gericht is op het openen van packs (en dus ook het kopen van packs met echt geld door middel van microtransacties). Deze game-modus is dus eigenlijk niets anders dan een pay-to-win-verdienmodel voor EA. Gelukkig betekent het niet dat je geen goed team kunt samenstellen zonder microtransacties. Wij zijn erin geslaagd om met Squad Building Challenges toch nog (uiteraard met wat geluk) een leuk team samen te stellen door het openen van zogenaamde ‘untradeable packs’, waarbij je de spelers wel kunt gebruiken maar niet kunt verkopen.

EA Sports FC 24 review: Innovaties in FIFA Ultimate Team (FUT)

Conclusie EA Sports FC 24 review

EA Sports FC 24 markeert maar ten dele een nieuw tijdperk voor voetbalspellen. In wezen is het een ‘verbeterde FIFA 23’, die alle de ophef rondom de rebranding niet geheel rechtvaardigt.

Desondanks maken de actie en vernieuwingen op het virtuele voetbalveld indruk. Het spel bootst nauwkeurig de echte voetbalervaring na, met aanzienlijke verschillen in vaardigheid tussen spelers. Het geeft je de vrijheid om je eigen pad te kiezen, of je nu als manager aan de slag gaat of je eigen Ultimate Team bouwt.

Of je nu een casual speler bent of een competitieve online gamer, EA Sports FC 24 biedt een meeslepende en plezierige (en natuurlijk voor sommigen zelfs frustrerende) ervaring die je als liefhebber ongetwijfeld niet wilt missen.

 

EA Sports FC 24 review: plus- en minpunten

+ Realistisch qua gameplay dan vorig jaar
+ Graphics
 Micro-transacties bij FUT

EA Sports FC 24 specificaties

Uitgever

Electronic Arts

Platforms

PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Xbox Series X en Xbox Series S, Windows

Genre

Sportspel, Computersimulatiespel, Simulatiespel, Sports

Shoplink en prijsPC: Bol.com, circa 60 euro
PlayStation 5: Amazon, circa 60 euro
PlayStation 4: Amazon, circa 63 euro
Xbox One & Xbox Series X: MediaMarkt, circa 55 euro
Nintendo Switch: Amazon, circa 48 euro

Meer van zulke game reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er