Dreame L10 Prime review: betaalbare dweil- en robotstofzuiger in één

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de L10 Prime van Dreame, een robotstofzuiger met dweilfunctie die aan te schaffen is voor een schappelijke prijs van 499 euro. Wij hebben hem in huis gehaald en gekeken wat deze robotstofzuiger te bieden heeft.

  Dreame L10 Prime review

  Design

  Het design van de Dreame L10 Prime onderscheidt zich niet meteen van andere robotstofzuigers van dit merk, zoals de DreameBot D10s Plus. Bovenop de Dreame L10 Prime zit een lidar-camera, die redelijk secuur een plattegrond van het huis maakt. Hij herkent en vermijdt objecten, maar je moet er rekening mee houden dat de stofzuiger soms toch tegen een stoel- of tafelpoot botst, ook al gebeurt dat zelden. De stofopvangbak van deze Dreame, die zich in de robot zelf bevindt, is niet al te groot; je moet die dus mogelijk wat vaker legen in je vuilnisbak.

  Deze Dreame heeft een accu van 5200 mAh. Hiermee kon de robotstofzuiger ongeveer drie schoonmaakrondes achter elkaar uitvoeren op een oppervlak van circa 24 m2, waarna de accu nog ongeveer 15 procent overhad.

  Je kunt de opvangbak en borstel van de L10 Prime gemakkelijk verwijderen en schoonmaken. Ook trek je heel snel eventuele lange haren los van de borstel.

  Instellen via de Dreamehome-app

  Voor de installatie van de robotstofzuiger download je de Dreamehome-app op je iPhone via de App Store of op je Android-smartphone via de Google Play Store. Vervolgens maak je een account aan of log je in via bijvoorbeeld Facebook of Google. De app leidt je door de stappen, zoals het verbinden met je wifi-netwerk. Na de installatie laat je de robot een testrondje draaien, waarbij hij met behulp van sensoren een plattegrond van de verdieping maakt. Op basis van deze plattegrond laat je de Dreame stofzuigen en/of dweilen.

  Met de Dreamehome-app beheer je verschillende instellingen. Je definieert no-go zones en maakt specifieke kamers aan voor gerichte schoonmaakbeurten. De app biedt ook opties om de reinigingsintensiteit in te stellen, schoonmaakschema’s vast te leggen en meldingen te ontvangen, bijvoorbeeld voor het legen van de opvangbak.

  Let op dat de vertalingen in de app soms onnauwkeurig zijn en daardoor vreemd kunnen overkomen. Je kunt vreemde woordkeuzes tegenkomen, zoals ‘Geplande schoonmaakoperatie’ voor het plannen van schoonmaaktijden en ‘Bijkomend gebruik’ voor het bijhouden van de onderhoudsstatus van de onderdelen van de robotstofzuiger.


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Schoonmaakprestaties van de Dreame L10 Prime

  De Dreame L10 Prime robotstofzuiger gebruikt twee roterende dweilpads die dankzij hun snelle rotaties effectief schoonmaken. Het apparaat verwijdert simpele vlekken goed, waardoor de vloer er schoon uitziet. Het bassistation heeft aparte bakken voor schoon en vies water en verzorgt het leegmaken en vullen automatisch. Het apparaat laadt zichzelf op, droogt de dweilpads, keert terug naar het basisstation en vult eventueel zeep volledig automatisch bij.

  Er zijn echter enkele nadelen. Kabels kunnen verstrikt raken in de dweilpads, waardoor de robot kan vastlopen. Hierdoor kun je deze robotstofzuiger beter niet zonder toezicht laten draaien of moet je eventueel losliggende kabels goed wegwerken. Een ander punt is de dweilfunctie in combinatie met tapijten: hoewel de dweilpads omhoog gaan bij het detecteren van tapijt, laten ze toch lichte sporen achter. Daarnaast wordt de robot geleverd zonder schoonmaakmiddel, dat apart moet worden aangeschaft en niet verkrijgbaar is in reguliere supermarkten, maar wel via bijvoorbeeld Amazon.

  Wel is het zo dat de Dreame L10 Prime geen strepen achterlaat op de vloer en dat is al vrij positef naar onze mening. Gezien de prijsklasse van deze robotstofzuiger zijn wij in ieder geval wel tevreden over de prestaties die de Dreame levert.

  Onderhoud

  Om de levensduur van je robotstofzuiger te verlengen, moet je regelmatig onderhoud plegen. Via de optie ‘Bijkomend gebruik’ kun je de onderhoudsstatus van de onderdelen van de Dreame L10 Prime bijhouden. Je kunt de app als hulpmiddel hierbij gebruiken, maar moet de instructies niet altijd te strikt volgen. Als je denkt dat het nodig is een onderdeel te vervangen, kun je dat beter ook doen.

  Je kunt alle roterende en bewegende onderdelen van de robotstofzuiger eenvoudig verwijderen en reinigen. Het is ook mogelijk om enkele onderdelen van het basisstation te reinigen, zoals de waterreservoirs en de ‘dweilplaat’ waar de dweilpads worden natgemaakt en gedroogd. Ook deze kunnen indien nodig worden vervangen.

  Onderdelen zijn net als het Dreame reinigingsmiddel te bestellen via onder andere Amazon.

  Conclusie Dreame L10 Prime review

  Al met al levert de Dreame L10 Prime prima prestaties met degelijke dweil- en stofzuigfuncties voor een schappelijke prijs van 499 euro.

  De robotstofzuiger maakt goed schoon en de app biedt handige functies, zoals het instellen van no-go zones. Toch zijn er enkele nadelen zoals dat de stofopvangbak in de robotstofzuiger zelf vrij klein is en dat de robot ondanks de ingebouwde sensoren toch wel eens tegen meubels aanbotst of kabels meetrekt.

  Soms bevat de app vreemde vertalingen en je moet het speciale schoonmaakmiddel apart aanschaffen. Ondanks deze kleine minpunten biedt de L10 Prime veel waar voor zijn geld

  Dreame L10 Prime review: plus- en minpunten

  + Maakt prima schoon (zowel dweilen als stofzuigen)
  + Prima prijs voor de prestaties
   Niet altijd even goed met het herkennen van objecten zoals kabels of meubels
   Slechte vertaling in de app

  Dreame L10 Prime specificaties

  FabrikantDreame
  Zuigkracht4000PA Max
  AppDreamehome App
  FiltertypeHEPA
  CompatibiliteitSiri, Amazon Alexa
  Gewicht machine3,65 kg
  Batterijcapaciteit5200 mAh
  Stofreservoir volume450 mL
  Watertank volume235 mL
  Schoonwatertank2,7 L
  Vuilwatertank2,5 L
  Shoplink & prijsAmazon, circa 499

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Acer Connect X6E 5G CPE review: router die met WAN én 5G werkt

  In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

  Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro review: twee nieuwste modellen getest

  De Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro poetsen een aantal van de kritiekpunten van hun voorgangers weg. De smartphones hebben een aantal verbeteringen gekre...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er