De Unihiker M10 is een leuk apparaat om te leren programmeren. De vele aansluitmogelijkheden en ingebouwde componenten bieden een uitgebreid aantal gebruiksscenario’s. Het feit dat Jupyter Notebook ingebouwd zit betekent dat je er laagdrempelig meteen mee aan de slag kunt zonder eerst nog van alles te moeten installeren. Meer over deze singleboardcomputer lees je in deze DFRobot Unihiker M10 review.
DFRobot Unihiker M10 review: SBC mét standaard touchscreen
Design
De Unihiker is een serie van nieuwe leerapparaten die met name bedoeld is voor het leren werken met artificiële intelligentie, Je kunt er ook op leren programmeren en er IoT-applicaties op draaien – een beetje zoals de Raspberry Pi ooit ook begonnen is.
De Unihiker heeft echter een geïntegreerd 2,8-inch groot kleurenscherm met 240 bij 320 pixels en naast 2,4GHz-wifi en Bluetooth 4.0 ook verschillende sensors en uitbreidingsmogelijkheden. Op dit moment zijn de Unihiker M10 en K10 beschikbaar. De K10 is het instapmodel met een ESP32-S3, 512 kB RAM en 16 MB flashopslag. De hier geteste M10 is meer voor gevorderden met zijn RK3308-cpu, 512 MB DDR3-geheugen en 16 GB eMMC-opslag.
De Unihiker M10 heeft verschillende componenten, zoals een lichtsensor, versnellingsmeter, gyroscoop en microfoon. Hij kan communiceren met verschillende analoge, digitale, I2C-, UART- en SPI-sensors en -acuators.

De Unihiker heeft veel aansluitmogelijkheden voor input en output van signalen.
Programmeeromgeving
In tegenstelling tot bij een Raspberry Pi en andere singleboard-computers hoef je bij de Unihiker niet eerst een besturingssysteem te installeren en daar vanaf op te starten. De Unihiker heeft namelijk voorgeïnstalleerde software op basis van Debian 10, waaronder een ingebouwde Jupyter Notebook. Dat is een op de browser gebaseerde programmeeromgeving waarmee ontwikkelaars de M10 kunnen gebruiken met behulp van een externe computer of zelfs een smartphone.
Daarnaast ondersteunt de Unihiker Python, VS Code, VIM en Thonny. Door de geïntegreerde PinPong control-library heb je direct toegang tot de ingebouwde en aangesloten sensors met behulp van Python.
De eerste stappen
De uitgebreide online documentatie helpt je snel door de eerste stappen. Door de ingebouwde Jupyter Notebook hoef je niet meteen eerst nog van alles te doen. Verbind de M10 via USB-C met een computer, waarna de Unihiker opstart. Ga met een browser (iedere willekeurige behalve Internet Explorer) naar het ip-adres 10.1.2.3 om de webinterface te openen.

Om Jupyter Notebook te kunnen gebruiken moet je de service via de webinterface of op het apparaat zelf eerst aanzetten.
Selecteer Service Toggle en start de Jupyter-service als dat nog niet gedaan is. Klik dan op Start en vervolgens op Open Page om naar de programmeerpagina te gaan. Met Nieuw maak je een nieuw project aan, kies daarbij ‘Python 3 (ipykernel). Met 10.1.2.3:8888 ga je zelfs meteen naar de Jupyter-omgeving.

Met deze Python-code tover je snel je eerste tekst op het touchscreen …
Daarna kun je de naam van het project aanpassen en code in het venster toevoegen. Met de Uitvoeren-knop op de toolbar (of Shift+Enter) voer je de code uit, waarvan het resultaat op het Unihiker-scherm getoond wordt.

… Met dit als simpel eerste resultaat.
Andere programmeeromgevingen
Als je Microsofts VSCode geïnstalleerd hebt, kun je die gebruiken om de Unihiker met Python te programmeren. Je moet dan wel de Python-extensie en Remote – SSH bij VSCode geïnstalleerd hebben. De Unihiker heeft namelijk standaard een SSH-service geactiveerd voor een verbinding met een externe computer met de inlognaam root en als wachtwoord dfrobot.
Met de Python IDLE-ontwikkelomgeving kun je programmeren zoals je dat gewend bent. Om de code op te slaan, ga je naar \\10.1.2.3\root en bewaar je het .py-bestand. Het starten van het programma moet je dan op de Unihiker doen: ga naar optie 2 (Run Programs) en selecteer het bestand in de root-map.
Bibliotheken
De standaard Unihiker-library bevat commando’s zoals draw_text(), draw_line() en fill_rect() om dingen op het scherm te tekenen. Daarnaast heeft de Unihiker de genoemde PinPong-bibliotheek die nodig is voor het aansturen van de microcontroller-processor die de onboard componenten en GPIO-interfaces aanstuurt. De PinPong-bibliotheek zit al in de firmware van de Unihiker en hoef je dus niet te installeren.
Je kunt er de blauwe led mee programmeren, de status van de twee knoppen mee opvragen, de waarde van de lichtsensor uitlezen, evenals de x-, y- en z-componenten van de versnellingsmeter en gyroscoop. Daarnaast kun je een van de 20 standaardgeluiden door de buzzer laten afspelen – één keer of continu, al dan niet op de achtergrond.
Ook haal je met commando’s uit de PinPong-bibliotheek analoge en digitale waarden van de GPIO-pinnen binnen en communiceer je met de seriële poorten. De Unihiker heeft een standaard USB-A-interface waar je een usb-camera op aan kunt sluiten. De beelden daarvan kun je met de OpenCV-bibliotheek binnenhalen.
Scherminfo
Met het touchgevoelige scherm kun je informatie krijgen over de status van de Unihiker, zoals welke services er actief zijn, wat het ip-adres is en andere systeeminformatie. Je kunt er ook programma’s mee starten, een wifiverbinding mee maken en een hotspot opzetten, en services ook (de)activeren. Een voorbeeld van die laatste is de IoT-service, waarmee je data via het MQTT-protocol kunt opslaan. Via het scherm kun je geen wifinetwerk instellen, dat kan alleen via de webinterface, maar je kunt de Unihiker wel als hotspot activeren – wat via de webinterface dan weer niet kan.
De Unihiker ondersteunt zelfs remote desktop, zodat je met bijvoorbeeld VNC Viewer of MobaXterm of het externe bureaublad van Windows het scherm op afstand kunt bedienen.

Je kunt de Unihiker via (2,4GHz-)wifi contact met het netwerk laten maken.
Conclusie DFRobot Unihiker M10 review
De Unihiker M10 is een multifunctioneel apparaatje dat zeer instapvriendelijk geschikt is om mee te leren programmeren. De vele manieren om informatie in en uit het apparaat te krijgen bieden veel ideeën voor mogelijke programmeerprojecten.
DFRobot Unihiker M10 review: plus- en minpunten
+ Leuk om mee te experimenteren
+ Veel aansluitmogelijkheden
+ Programmeerondersteuning
DFRobot Unihiker M10 specificaties | |
Fabrikant | DFRobot |
Procesor | RK3308 ARM 1,2 GHz |
Werkgeheugen | 512 MB DDR3 |
Opslag | 16 GB eMMC |
Draadloos | RTL8723DS 2.4GHz-wifi en Bluetooth 4.0 |
Componenten | Home /A / B knoppen, 240×320 touchscreen, microfoon, lichtsensor, led, buzzer, 3-as versnellingsmeter en 3-as gyroscoop |
Interface | USB-A, USB-C (voeding), microSD-kaartlezer, 3-pin I/O, 4-pin I2C, edge-connectors(1×I2C, 1×UART, 2×SPI, 6×12-bit ADC, 5×10-bit PWM) |
Afmetingen | 8,3×5,2×1,3 cm |
Meegeleverd | USB-A–C-kabel 1m (voeding), 4 × 3-pins I/O-kabeltje, 2 × 4-pins I/O-kabeltje |
Shoplink & prijs | Kiwi electronics, circa 92 euro |
Meer van zulke hardware reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken
Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...
Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer
Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.