c’t testpanel: verschillende Fritz!Box producten getest door onze lezers

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    Vier leden van het c’t testpanel kregen op c’t-live 2022 een AVM Fritz!Box(modem)router ter review mee naar huis die uitvoerig uitgeprobeerd mocht worden. Om zo veel mogelijk functionaliteiten te testen, werd er ook een Fritz!repeater 6000 bij meegeleverd. 

    De leden van de c’t testpanel hebben verschillende routers meegekregen, uiteraard passend bij de soort internetverbinding die bij hun thuis aanwezig is: kabel, glasvezel of xDSL. Niet iedereen zit te springen om zijn of haar bestaande goed werkende internetverbinding en (gedeelte van) hun thuisnetwerk overhoop te gooien, maar onze testers wilden zich daar wel aan wagen.


    Ontvang gratis informatie en tips over (kabel)modems, routers & repeaters, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

     

    Eerste indrukken van de Fritz!Box producten

    De leden van het c’t testpanel kenden de Fritz!boxen al van naam, vooral door de provider XS4ALL die zich wat meer richtte op de powerusers en de apparaten jarenlang standaard meeleverde (nu standaard bij de provider Freedom of als betaalde optie bij KPN). Daarnaast speelt het gemak waarmee de routers in te stellen zijn voor je internetverbinding plus de stabiele werking en opties mee. In c’t worden er regelmatig Fritz!boxen aan de tand gevoeld.

    De (merendeels eerste) ervaringen van de testers waren erg positief: allereerst is er de uitvoerige informatie over de apparaten die online en offline beschikbaar is om te helpen bij het begrijpen van alle instellingen. De interface van de firmware (Frtiz!OS) zit heel logisch in elkaar en is uiteraard om te zetten naar een uitgebreidere weergave om dieper op bepaalde materie in te kunnen gaan. De wizards helpen je dan wel snel op weg, en de meeste providers staan in het keuzemenu, maar achteraf  valt er altijd nog het nodige tweakwerk te verrichten om alles naar eigen smaak te configureren. Hoeveel je ook hebt ingesteld, alles blijft overzichtelijk.

    Naast modem en router spelen is een Fritz!box meteen een veelzijdige alleskunner: dect-thuiscentrale, centrale smart hub (dect-apparatuur), uiteraard verzorgt ie je woning ook van dualband snelle Wi-Fi 6 maar ook NAS-functionaliteiten via een aangesloten 2,5”-disk en het instellen van diverse VPN’s (Wireguard opensource VPN-ondersteuning) behoort tot de opties. Bij een deel van de gebruikers kan de Fritz!box het aantal energieslokkende apparaten in huis weer een beetje terugdringen.

    Waar de meeste moderne routers en modems grijze en zwarte blokken zijn, vallen de Fritz!boxen op door hun wit met rode jasje en ontbreekt het aan externe antennes.

    Vrije modemkeuze

    Na vele jaren gesteggel is de vrije routerkeuze een feit. Ideaal voor de powerusers die meer eisen hebben dan wat een door providers geleverd modem biedt, en/of geen zin hebben om altijd sowieso het meegeleverde modem aan te sluiten, in bridge-modus te zetten en dan alsnog een eigen router in te stellen. Elk apparaat minder met de hogere energieprijzen is meegenomen.

    In theorie is de vrije keuze ideaal, maar het is wel een beetje opletten in de praktijk. Een van de testers ging van zijn Ziggo-modem in bridge-modus met daarachter een Fritz!Box 7590 over naar de Fritzbox 6690 Cable. Er werd een upgrade uitgevoerd van de oudere Ziggo-verbinding tot een nieuwe 1Gbit/s-verbinding met bijbehorend nieuw modem van Ziggo. De nieuwe Fritz!box mocht uiteindelijk daarna alles in zijn eentje klaren. Maar je kunt niet zomaar direct een eigen modem aan de bridged-verbinding knopen. Daarvoor moest er eerst een omzetting naar de ‘normale’ modus worden geregeld, dus eerst nog het oude Ziggo-modem aansluiten en de mijnZiggo-app erbij pakken voor de activering.

    Daarna moest volgens Ziggo eigenlijk eerst het nieuwe Ziggo-modem weer even aangesloten worden. Dit nieuwe modem liet echter lang op zich wachten, dus de nieuwe Fritz!box.werd er direct achter gehangen. Tegen de logica in moest er juist geen wizard doorlopen worden en gaf de Fritz!box meteen keurig de nieuwe verbindingssnelheid van 1 Gbit/s down en 50 Mbit/s up door.

    Bij KPN aankloppen omdat je je eigen (los aangeschafte) Fritz!box niet precies doet wat je wilt gaat niet werken zoals een van onze testers al snel merkte: als je eerder gekozen hebt voor een Fritz!box via KPN krijg je de betaalde Service Plus-ondersteuning er gratis bij, maar de Fritz!box-optie kost 7,50 per maand waarbij je vanuit KPN een Fritz!box in bruikleen krijgt. Uiteraard zijn providers wel verplicht je een lijst met instellingen te geven om te zorgen dat je op je eigen apparatuur de internetverbinding aan de praat kunt krijgen.

    De Fritz!Box hardware en opties

    De basis-aansluitingen van de verschillende Fritz!boxen zijn grotendeels identiek. De 5530 fiber biedt een SFP+-poort (IEEE 802.3ah-2004),  twee gigabit-netwerkpoorten en een enkele 2,5Gbit-netwerkpoort, analoge telefoonaansluiting (RJ11), dect en Wi-Fi 6.

    De 6690 Cable bevat een directe coax-aansluiting (DOCSIS 3.1/3.0), een 2,5Gbit/s-netwerkpoort en drie gigabit-netwerkpoorten, twee analoge RJ11-telefoonaansluitingen, twee USB 3.0-poorten, dect en Wi-Fi 6. De 7590ax voor xDSL bevat een xDSL-poort, twee analoge RJ11-telefoonaansluitingen, WAN-poort (1 Gbit/s), vier gigabit-netwerkpoorten, twee USB 3.0-poorten, dect en Wi-Fi. Deze router is geschikt voor xDSL-verbindingen tot 300 Mbit/s (supervectoring).

    Alle Fritz!boxen bieden ondersteuning voor je eigen uitgebreide centrale met geïntegreerde antwoordapparaten en doorsturen per e-mail (voice-to-mail), wekkerfunctie en babyfoon. Via FRITZ!OS bieden de routers een interface die ook geoptimaliseerd is voor smartphones en tablets, dus verplicht achter een desktop kruipen hoeft niet.

    Een gastnetwerk mag niet ontbreken, en de wifi-toegang is met een fysieke knop in-en uit te schakelen indien nodig. Overige opties zijn bijvoorbeeld ouderlijk toezicht maar ook diverse meldingen per e-mail over zowel je verbindingsstatus (internet), statistieken over ingesteld ouderlijk toezicht, apparaten die zijn toegevoegd aan je netwerk en oproeplijsten voor je telefonie.

    Mocht je van Fritz!box naar Fritz!box hoppen: de gegevens van je oude router zijn in de nieuwste firmware 1:1 over te zetten naar je nieuwe router. Scheelt weer veel handmatig instellen als je veel instellingen helemaal naar eigen hand hebt aangepast. De aan de testers meegeleverde Fritz!repeater 6000 kan accesspoint, ethernet-adapter en range extender spelen, en biedt Wi-Fi 6, een 2,5Gbit/s-netwerkpoort en een gigabit-netwerkpoort.

    Fritz!Box Wi-Fi 6 en de snelheden

    Geen van de leden van het c’t testpanel had iets te klagen over de wifisnelheden van de routers. Allemaal boden ze namelijk het vlotte Wi-Fi 6 protocol aan. De meeste standaard-routers van providers bieden matige wifisnelheden en bereik, een van de testers was blij de matige wifisnelheden van de Experiabox van KPN te kunnen upgraden. Uiteraard hangt de uiteindelijk behaalde snelheid af van je clients en hun wifi-capaciteiten, maar wat meer een issue is in woningen, is dat een enkele router niet je hele huis kan afdekken.

    Vooral in moderne zeer goed geïsoleerde woningen met dikke muren heb je al vrij snel op bijvoorbeeld een tweede en/of derde verdieping wat extra wifidekking nodig. Hiervoor is het handig om een mesh-netwerk op te zetten. Er werd een Fritz!repeater 6000 meegeleverd aan alle testers om die koppeling ook uit te proberen. Het koppelen, zowel bekabeld als draadloos, was zo gepiept en al je (mesh-)apparaten worden overzichtelijk weergegeven.

    Smart home-hub

    De Fritz!boxen kunnen dienen als smart home-hub. De opmerking daarbij is echter wel dat hiervoor dect-apparatuur vereist is, iets wat vooral bekend is van de draadloze telefoons en slimme radiator-knoppen. Er zijn echter ook slimme schakelaars en energiemeters verkrijgbaar die werken via dect. Via Fritz!OS kun je al je dect-smart-apparaten overzichtelijk beheren en bijvoorbeeld uitgebreide schakelschema’s instellen.

    Conclusie

    De Fritz!boxen deden wat ze moesten doen: stabiel internet bieden met de maximale verbindingssnelheid van de lijnen, plus een uitstekende wifisnelheid. Het uitgebreide Fritz!OS is makkelijk in gebruik en laat je als je wilt vanalles tweaken en blijft overzichtelijk. Voor de meeste gebruikers is het grotendeels plug-and-play en niet meer naar omkijken.

    Wij willen wederom graag de leden van het c’t testpanel Brian, Erik, Jos en xJakubx, bedanken voor hun inzet.

    Lees meer over Fritz!box in c't 05/2024

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

    Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

    Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

    In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er