c’t-live 2022: impressie van een leuk en gezellig event

Redactie
0

Let op: dit gaat over c’t live 2022, voor c’t live 2024 klik op de button hieronder:

Bekijk c’t live 2024

Afgelopen zaterdag heeft hét kennisevent voor IT liefhebbers in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsgevonden. Hieronder een impressie van wat er bij c’t-live 2022 allemaal heeft plaatsgevonden.

Opening – Noud van Kruysbergen

c’t-live werd geopend door hoofdredacteur Noud van Kruysbergen. Hij liet zien waar het spectrum aan computerbladen op dit moment uit bestaat en welke positie c’t daarbij inneemt. En hoeveel informatie je krijgt bij verschillende bladen, variërend van c’t tot aan de Donald Duck, als je dat uitdrukt in woorden per euro.

Recente ontwikkelingen op netwerkgebied – Eric van Uden

De afgelopen jaren hebben er veel transities plaatsgevonden op het gebied van LAN en wifi. Eric van Uden van AVM (bekend van de Fritz!Boxen) vertelde daar tijdens zijn sessie alles over. Hij legde uitgebreid uit wat de ontwikkelingen op wifigebied inhouden en hoe het precies zit met Wi-Fi 5, 6 en ook al 7.  Het grote aantal vragen uit het publiek werd daarbij onderbouwd beantwoord.

c't live 2022 - eric van uden

Zigbee Direct – Sander Raaijmakers

Zigbee Direct laat gebruikers communiceren met hun Zigbee-netwerken door middel van een smartphone of ander Bluetooth Low Energy-apparaat. Deze sessie ging dieper in op de typische gebruikersscenario’s en technische overwegingen voor deze toekomstige standaard, en gaf een voorproefje van wat voor mogelijkheden dat zal bieden. Het was al snel duidelijk dat meerdere mensen in de zaal een aardige collectie Zigbee-apparaten hadden opgebouwd en de nieuwe ontwikkelingen konden waarderen, maar nog wel de nodige vragen hadden en de spreker en elkaar konden vinden voor de antwoorden.

c't live 2022 - sander raaijmakers

Simracing – Hammedey Cemal Kıraç

Hammedey Cemal Kıraç is oprichter en eigenaar van Simracingstore. Zelf al jong begonnen met karten, is hij later fanatiek gaan simracen. Hij is medeorganisator van grote e-sport-evenementen. Hammedey besprak in zijn lezing de geschiedenis van sim-games in vogelvlucht, van de eerste blokkerige simgames in de arcadehallen van de jaren tachtig tot de in grafisch opzicht bijna niet van realiteit te onderscheiden games van nu. Hij lichtte toe wat er tegenwoordig aan hardware beschikbaar is voor fanatieke e-racers, zoals de verschillen in stuurtjes, pedalen en stoelen die voor de gamers beschikbaar zijn. Daarbij ging hij in op de techniek die er achter (en in) schuilt, en wat bepaalde hardware beter (en duurder) maakt – en wat voor wie geschikt is.

Naast zijn lezing had Hammedey ook een simracing-setup meegenomen waar de aanwezigen zich ook even op het virtuele asfalt (en in een aantal gevallen vooral in de grindbak) mocht begeven.

Matter 1.0 – Leo Rozendaal

Matter is de nieuwe standaard voor smarthome-apparaten, met brede ondersteuning van ecosystemen en fabrikanten. Het gebruikt bewezen technologie, heeft een publieke opensource SDK en maakt het via bridging mogelijk om bestaande smarthome-apparaten en -systemen naadloos te integreren in een Matter-systeem. Na een intens samenwerking-traject worden dit najaar de 1.0 standaard met bijbehorend test plan en certificeringsprogramma vastgesteld en komen de eerste Matter 1.0-apparaten beschikbaar. Leo Rozendaal van Signify kon als lid van de Matter Steering Committee goed inkijk en inzicht in Matter geven. De aanwezigen waren erg enthousiast over de nieuwe standaard vanwege meer gemak en dus minder gedoe bij het inrichten en bedienen van de vele aangeschafte smarthome-apparatuur, en er werd meteen al gevraagd over de opties voor het zelf aan het programmeren slaan.

Astro-Pi – Marloes van der Meulen

Coder Dojo is voor veel ouders met in techniek geïnteresseerde kinderen een begrip. Voor iedereen die daar minder van afweet, vertelde Marloes van der Meulen alles over CoderDojo: hoe het werkt, wat je daar van kunt verwachten en wat kinderen kunnen gaan doen. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Astro Pi – een Raspberry Pi die in een speciale behuizing van titanium en aluminium , van allerlei sensoren en een camera is voorzien, en die naar het International Space Station is gestuurd. Kinderen kunnen code schrijven die dan de ruimte in wordt gestuurd. De Astro Pi voert die programma’s vervolgens uit. De kinderen ontvangen dan een heus certificaat dat hun code in de ruimte is uitgevoerd. Een super leuk en inspirerend initiatief.

Pauze

Tijdens de lunchpauze was er ook genoeg te beleven. Men kon bijvoorbeeld meedoen aan de prijsvraag voor het winnen van een Asus ZenWifi AX mini 3-pack. Tijdens de pauze werden de voor IT-liefhebbers onontbeerlijke broodjes kroket uitgeserveerd.

Wat te doen tegen cybercriminelen – Jochen den Ouden

Jochen den Ouden had het tijdens zijn sessie over verschillende programma’s die gebruikt kunnen worden om te hacken. Ook legde hij uit hoe hackers te werk gaan. Een hacker blijft bijvoorbeeld gemiddeld 100 dagen in je systeem nadat hij jou succesvol heeft weten te hacken. Bovendien werden onderwerpen zoals ransomware  toegelicht aan de hand van simpele praktijkvoorbeelden en hoe je jezelf het beste tegen dat soort cybercriminelen kunt beschermen. Dat leidde tot een levendige lezing met een veel herkenning bij het publiek.

Cybersecurity met HackShield -Tim Murck

Tim Murck vertelde wat HackShield is en waar het voor staat. Hij blikte daarbij terug op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, maar ook vooruit op wat er te gebeuren staat, zoals een uitrol naar België en Brazilië. Hij had ook een van de beste HackShield Cyber Agents (een jongen genaamd Attila) meegenomen. Attila vertelde dat hij via het spel HackShield geleerd heeft om cybercriminaliteit te herkennen en te voorkomen. Het is niet voor niets dat HackShield bij de afgelopen Dutch Game Awards de Best Applied Game Award heeft gewonnen.

Aan de slag met Linux – Alex de Haan

Alex de Haan ging met zijn publiek aan de slag om te achterhalen wat de overwegingen zijn om met Linux aan de slag te gaan, welke keuzes je daarbij moet maken, waar je rekening mee moet houden en hoe je tot een plan van aanpak komt. Zijn publiek had daar soms wel en soms niet dezelfde ideeën over, en dat leidde tot een leuke discussie. Daarbij was de verleiding groot om het over het ‘beste’ besturingssysteem te hebben, maar Alex ging meer uit van de kracht van Linux zelf.

Hoe techniek ons anders naar onszelf doet kijken – Kelli van der Waals

Naast alle lezingen over nieuwe en interessante technologische ontwikkelingen, vertelde Kelli van der Waals wat de technologische ontwikkelingen met ons doen. Ze nam ons aan de hand van de ervaringen van antropoloog Edmund Carpenter mee naar Nieuw-Guinea, waar hij in de jaren negentig een stam bestudeerde die nog nooit eerder contact had gehad met technologie. Ook vertelde Kelli hoe technologie wordt ervaren door de eerste generatie jongeren die met internet zijn opgegroeid, en hoe hun ouders die ervaring kunnen begeleiden. Maar ze maakte ons ook bewust van het feit dat we bijna allemaal veel meer tijd met en aan technologie besteden dan we denken – en dat het voor iedereen belangrijk is om daar altijd kritisch over na te blijven denken.

Blockchain: de zin en onzin van crypto, smart-contracts, NFTs en Web3 – Pieter Dubelaar

Pieter Dubelaar nam ons in vogelvlucht mee door de geschiedenis en de toekomst van het fenomeen blockchain. Hij benoemde daarbij de verschillende mogelijkheden die blockchain biedt, waarvan cryptovaluta er één is. In zijn verhaal kwamen ook de Non Fungible Tokens (oftewel NFT’s) aan bod. Wie wilde kon als bezoeker van c’t live een NFT krijgen zodat je altijd kunt aantonen dat je bij c’t-live aanwezig was.

De cover van c’t 12

Normaal gesproken kiest de redactie van c’t de cover van een nieuwe c’t magazine. Dit keer besloot de redactie dat een keer anders aan te pakken. Omdat bij c’t-live zoveel c’t-lezers verzameld waren, was dat een mooie gelegenheid hen de cover voor het nieuwe nummer van c’t magazine te laten kiezen. Voor degenen die niet bij c’t-live aanwezig waren blijft de uitslag nog even een verrassing, zij zullen de uitslag zien wanneer hij op de deurmat valt of in de winkel ligt.

Asus-stand

Tijdens c’t-live was Asus met een stand aanwezig . Zij hadden verschillende laptops meegenomen die gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden. De meest opvallende laptop voor de bezoekers van c’t live was de nieuwe Asus Zenbook 17 Fold OLED. Dat is een vouwbare laptop met touchscreen en een magnetisch toetsenbord. Hij heeft niet alleen een uniek design, maar ook krachtige hardware.

Aan het eind van de dag werden bij de Asus-stand de laptops overhandigd aan het c’t-testpanel.

AVM-stand

Het was voor Eric van Uden van AVM een drukke dag. Naast zijn lezing in het ochtendprogramma werd hij in de AVM-stand de hele dag overspoeld met technisch inhoudelijke vragen. Die beantwoordde hij echter met veel kennis en nog meer geestdrift.

Aan het eind van de dag werden bij de AVM-stand de routers overhandigd aan het c’t-testpanel.

Borrel

Bij de afsluitende borrel werd er nog volop nagepraat over c’t-live, zowel door het publiek onderling als met de redactie. We kijken daarom terug op een leuke, levendige en vooral gezellige dag.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Programmeren met Python op een Raspberry Pi Pico: hoe en wat?

Als gadget voor eenvoudige taken is de goedkopere microcontrollerboard Raspberry Pi Pico interessanter dan de gewone Raspberry Pi. In dit artikel vert...

Fedora 36 review: Linux distributie werkend met Nvidia-drivers

De nieuwe Fedora36 maakt indruk met een frisser uiterlijk en globale donkere modus. Ook doet deze Linux-distributie zijn reputatie eer. Hierover lees ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er