Acer Connect X6E 5G CPE review: router die met WAN én 5G werkt

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    Bij het horen van de naam Acer zullen de meeste mensen meteen aan laptops en monitoren denken. Acer heeft echter ook (bescheiden) netwerkafdeling met een paar routers. In deze review werpen we dus ook een blik op de Acer Connect X6E 5G CPE. De 6E in de naam duidt op Wi-Fi 6E, de 5G betekent dat deze router niet alleen via WAN verbonden kan worden, maar eveneens via 5G.

    Acer Connect X6E 5G CPE review: router die met WAN én 5G werkt

    Installatie en configuratie

    Stop om te beginnen een 4G/5G-nanosim van een mobiel internetabonnement onderin de Connect. Als je de externe voeding aansluit, gaat hij meteen aan – een aan-uitschakelaar is er niet. Maak draadloos verbinding met de wifi-SSID en het wachtwoord zoals onderop vermeld of doe dat via een kabelverbinding met een van de twee LAN-poorten – een van de LAN-poorten is als WAN-poort te gebruiken.

    Op de LAN-pagina kun je zien of het netwerk via de LAN1/WAN-poort verbonden is met internet.

    Het admin-wachtwoord voor de webinterface (standaard op 192.168.76.1) staat ook onderop. Met de ‘Quick setup’ loop je snel door de eerste instellingen voor WAN of 5G WAN. De wifibeveiliging staat standaard op WPA2, maar kun je ook op (WPA2/)WPA3 zetten. De 2,4GHz- en 5GHz-banden krijgen ieder een eigen naam, net als de inschakelbare 6GHz-band – die laatste werkt met een instelbare bandbreedte van maximaal 160MHz en ondersteunt overigens alleen WPA3. Bij het inschakelen van de 6GHz-band werd de 5GHz-optie uitgeschakeld – en andersom. De noodzaak of logica daarachter is niet helemaal duidelijk.

    Bij het activeren van het 6GHz-wifi wordt de 5GHz-versie gedeactiveerd – en andersom.

    Gebruikmaken van de 5G-functionaliteit

    Voor het 5G-netwerk moet je de pincode van je nanosim opgeven. Die pincode kun je laten bewaren, dan hoef je dat niet bij iedere herstart te doen. Je kunt de verbinding vervolgens op automatisch of handmatig zetten en of dataroaming toegestaan is. Bij de WAN-instellingen kun je bepalen of je dual-WAN wilt gebruiken en wat dan je primaire en secundaire WAN moet zijn.

    Daarnaast kun je kiezen of je als modus failover of loadbalancing wilt gebruiken. Bij failover wordt de secundaire WAN pas actief als de eerste uitvalt – en zal weer terugschakelen als die na een in te stellen aantal gelukte pings weer actief is. Bij loadbalancing wordt het dataverkeer verdeeld over de twee parallelle WAN-verbindingen.

    Routerfuncties

    De RJ11-gigabitpoort is bedoeld voor VoIP, maar in de handleiding wordt daar verder niets over vermeld en op de website van Acer staat ook niet meer dan “Raadpleeg je serviceprovider voor meer informatie over VoIP-service”.

    Verder zijn alle gebruikelijke routerfuncties aanwezig zoals DMZ, NAS-passthrough voor een VPN, portforwarding en een mogelijkheid om firewallregels op te stellen. Ook ouderlijk toezicht ontbreekt niet. IPv6 staat standaard ingeschakeld op DHCPv6.

    Door de AP-isolatie in te schakelen kunnen de wificlients onderling niet communiceren.

    Gebruikerservaring

    Bij de systeeminstellingen is Nederlands als taal te kiezen, maar de automatische tijdzonebepaling leverde een foutmelding op – de tijd bleef een tijdlang consequent twee uur achterlopen. Op het dashboard zie je overzichtelijk wat de huidige instellingen en het dataverkeer zijn. Kleine ergernis: na verloop van tijd wordt je bij de webinterface (behalve bij het dashboard) uitgelogd, maar bij het inloggen reageert de Inloggen-knop niet op de Enter-toets, maar moet je daar expliciet op klikken.

    Prestaties

    Met een niet-optimale wifiopstelling haalden we met 4 × MU-MIMO op de 2,4GHz-band met een Intel BE202-wifimodule op een Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi II moederbord een iPerf3-score van 152 Mbit/s. Op de 5 GHz was dat 574 Gbit/s en op 6 GHz 631 Gbit/s. Met een kabelverbinding kwamen we op 949 Mbit/s, wat te verwachten is met gigabit-netwerkpoorten.

    Met een lokale speedtest.net-server binnen ons netwerk kwamen we tot snelheden van 232 Mbit/s (2,4 GHz), 724 Mbit/s (5 GHz) en 882 Mbit/s (6 GHz). Met een HP-laptop met een Intel AX210-module en Linux Mint kwamen we tot vergelijkbare wifiresultaten.

    Extra functies en energieverbruik

    Voor de geactiveerde wifinetwerken is ieder apart een gastnetwerk te activeren met een eigen SSID, beveiliging en wachtwoord. Je kunt een smartphone met een NFC-chip contact laten maken met je wifi door hem boven het NFC-gebied te houden. Dat werkt echter maar alleen op één van de in te stellen wifinetwerken en alleen met een Android-smartphone. Je kunt met andere apparaten overigens ook met de WPS-knop op de router makkelijk contact maken met het wifi.

    Het energieverbruik van zo’n 8,5 watt is te overzien, dat is circa 30 euro per jaar aan energiekosten. Veel routers verbruiken (veel) meer dan dat.

    Conclusie Acer Connect X6E 5G CPE review

    Door het ontbreken van de mogelijkheid om de 2,4GHz- en 5GHz-band te combineren tot een enkele SSID en het feit dat je de 5GHz- en 6GHz-band niet tegelijk kunt gebruiken, wat funest is voor een netwerk waarbij apparaten met Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6E gebruikt worden, loopt de Connect X6E wat mogelijkheden betreft achter op de concurrentie.

    Er zijn echter niet veel routers die WAN en 5G tegelijk ondersteunen. De Connect X6E 5G biedt een eenvoudige mogelijkheid een 5G-verbinding als failover in te stellen. Dat kan voor MKB-ers en serieuze particulieren op bepaalde momenten aardig wat hoofdbrekens oplossen als de vaste internetverbinding er plots uitligt. Dan zou een uitgeklede Connect-versie die zich met name richt op dat aspect een welkom product zijn – en gezien de prijsstelling van deze router kan dat dan ook voor een zeer schappelijke prijs.

    Acer Connect X6E 5G CPE review: plus- en minpunten

    +WAN en 5G tegelijk (failover)
    5GHz en 6Ghz niet gelijktijdig
    Geen meshwifi

    Acer Connect X6E 5G CPE specificaties

    FabrikantAcer
    ProcessorQualcomm Snapdragon 5G 
    Draadloos 5G, Wi-Fi 6E (4 × MU-MIMO) 
    Aansluitingen 2 × 1G-netwerk (WAN/LAN, LAN), RJ11, nanosim, 12V/3A-voeding
    Shoplink & prijsInformatique, 299 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er