Ubuntu 23.04 release: dit moet je weten over deze nieuwe Ubuntu-versie

Elwin Hodžić
0

Eindelijk is het zover: de release van Linux Ubuntu 23.04. Deze nieuwe versie van Ubuntu die door Canonical is uitgebracht onder de codenaam “Lunar Lobster” draait op Linux-kernel 6.2 en beschikt over de Gnome 44 desktopomgeving.

Wat is er vernieuwd?

Het nieuwe installatieprogramma van Ubuntu 23.04 is ontwikkeld met Google’s UI-framework Flutter en is gebaseerd op het Ubuntu-serverinstallatieprogramma Subiquiti. Het is veel moderner dan de verouderde voorganger en past beter bij de rest van de Ubuntu-look. Beheerders zullen voor automatische installaties echter een nieuwe configuratie moeten maken omdat oude instellingen niet overgenomen kunnen worden.

Nieuwe functies voor zakelijke klanten

Ubuntu-systemen kunnen nu tijdens de installatie worden toegevoegd aan een Azure Active Directory-domein (Azure AD), wat vooral interessant zou moeten zijn voor zakelijke klanten. Canonical wil de nieuwe aad-auth-functie testen in Ubuntu 23.04 voordat deze wordt geïntegreerd in Ubuntu 22.04 LTS.

Gnome 44 integratie en nieuwe functies

Een van de meest opvallende veranderingen vanuit het oogpunt van de gebruiker is de integratie van Gnome 44. De ontwikkelaars hebben het menu “Snelle instellingen” fundamenteel herzien en er is nu een aparte knop om screenshots te maken. De Nautilus-bestandsbeheerder is ook herzien en toont nu bijvoorbeeld de inhoud van mappen als een uitgebreide lijst in de lijstweergave.


Ontvang informatie en tips over Linux, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Twee officiële Ubuntu-derivaten

Twee officiële Ubuntu-derivaten vinden hun weg naar de distributiefamilie met Ubuntu 23.04: Ubuntu maakt de community-based Cinnamon-desktop nu een officieel project. Edubuntu is ook terug na een lange tijd en bevat voornamelijk educatieve software.

Conflict tussen Snap en Flatpak

Alle Ubuntu-smaken worden bij Ubuntu 23.04 geserveerd zonder ondersteuning voor applicaties in Flatpak-formaat. De tools voor het gebruik van Flathub die voorheen bij sommige derivaten werden geleverd, zijn niet langer vooraf geïnstalleerd.

Flatpak is een op containers gebaseerd gratis softwaretoepassingsformaat dat rechtstreeks concurreert met het eigen Snap-formaat van Canonical. Gebruikers die toch de voorkeur geven aan Flatpak boven Snap, kunnen de functie echter eenvoudig toevoegen.

Ubuntu 23.04 download

Mocht je deze nieuwe versie van Ubuntu willen downloaden, dan kun je zoals altijd terecht op de website van Ubuntu zelf. Op de website heb je drie verschillende Ubuntu 23.04 download opties, namelijk:

  • Desktop image
  • Server install image
  • Netboot tarball

Op de hoogte blijven omtrent de ontwikkelingen van Ubuntu? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

Meer over

Linuxubuntu

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

Problemen met Patchday-updates van mei op Windows Server 2019

Sinds de laatste Patchday-updates van mei ondervinden gebruikers problemen met Windows Server 2019. De beveiligingsupdates van mei Patchday tonen herh...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er